toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerKarpaz Milli Parkını Koruyalım İnisiyatifi'nden yeni eylem
yazarın tüm yazıları:

Karpaz Milli Parkını Koruyalım İnisiyatifi’nden yeni eylem

Yeniçağ podcastını dinleyin

karpaz eylemKarpaz Milli Parkını Koruyalım İnisiyatifi” Dipkarpaz’a yapılmakta olan yol projesinin, çevreye zarar verdiği gerekçesiyle Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı önünde 31 Ocak, Perşembe günü protesto eylemi gerçekleştirdi.

Eylemciler, Bakan Saner’e verilmek üzere sembolik olarak hazırladıkları, “En Kötü Bakan Yarışması Birincisi” plaketini, Bakanlık Müdürü Mustafa Defteralı’ya verdi.

“Çekin elinizi Karpaz’dan”, “Önce elektrik sonra otoban”, “Ekoloji talan” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, Judy Family, Judir, Juder, Judün yazılı üç maymunun çizimlerinin yer aldığı Judy Family yazılı büyük bir pankart da açtı.

Eylemde “Karpaz Milli Parkını Koruyalım İnisiyatifi” adına Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Hasan Sarpten yaparken, hazırlanan basın bildirisi inisiyatif kurucularından Umut Akçıl tarafından okundu.

Açıklamalarda, Karpaz’a yapılan yolun doğaya zarar verdiği, hükümet yetkililerinin duruma duyarsız kaldığı iddia edildi.

 

SARPTEN: ÜÇ MAYMUNU OYUNUYORLAR

Hasan Sarpten konuşmasında, hükümetin ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın çevreye karşı işlenen suçlara karşı üç maymunu oynadığını söyledi.

Sarpten, üç maymun çizimi olan pankartın bunu simgelediğini belirterek, “Pankarttaki Judir isimli maymun Kıbrıs Türk halkı ile aynı dili konuşmayan Başbakan İrsen Küçük’ü, Juder yaşananlara kulaklarını tıkayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner’i ve Judün de çevre felaketini görmezden gelen Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’i temsil ediyor” dedi.

Sarpten, Çevre Koruma Dairesi’nin Karpaz’daki yol projesinin izinsiz olduğunu açıklamasına rağmen Bakan Saner’in buna aldırmayarak tahribat olmadığını söylediğini belirtti.

Bakan Saner’i Kıbrıs Türk Hava Yolları’nı batırmak, Ercan Havalimanı ihalesi ve çevre tahribatları yapmakla suçlayan Sarpten, bu nedenle bakana “En Kötü Bakan Yarışması Birincisi” plaketine layık gördüklerini belirtti.

 

AKÇIL: KARPAZ DOĞASI YERLE BİR EDİLİYOR

İnisiyatif adına basın bildirisini okuyan Akçıl, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın Karpaz’da yaratılan çevre felaketinin baş mimarlarından biridir dedi.

Bakanlığı bilim ve ilime uymaya davet eden Akçıl, yol projesinin koruma altına alınan Karpaz doğasını yerle bir ettiğini ileri sürdü ve bunun rant için yapıldığını belirtti.

“Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi” çevresindeki tepelerin yerle bir edildiğini, ağaçların kökünden söküldüğünü söyleyen Akçıl, “Orada kendine yuva kurmuş canlıları ezip geçerken vicdanlarının sızlamaması insanlığın tehlikeli bir boyuta ulaştığının kanıtıdır” dedi.

Karpaz’ın doğasını yok etmenin bölgenin turizmini de yok etme anlamına geleceğini belirten Akçıl, bölgenin doğa harikası olduğu için turist çektiğini kaydetti.

Karpaz’ın bu şekilde kalkındırılıp geliştirilemeyeceğini öne süren Akçıl, çevre uzmanlarının uyarılarının görmezden gelindiğini, yasaların çiğnendiğinin altını çizdi.

Bakanların yapılan uyarıları dikkate almasını isteyen Akçıl, “Dozerleriyle istedikleri yeri istedikleri zaman düzeltmelerine asla göz yummayacağız” dedi.

 

PLAKET VERİLDİ

Basın bildirisinin okunmasının ardından eylemciler, Bakan Saner’e verilmek üzere hazırladıkları “En Kötü Bakan Yarışması Birincisi” plaketini, Bakanlık Müdürü Defteralı’ya verdi.

Defteralı, Bakanın Mecliste olduğunu ancak inisiyatifin görüşme talebi olursa, taleplerinin kabul edileceğini söyledi. Defteralı, Bakan Saner’in inisiyatifle görüşmeye hazır olduğunu iddia etti..

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin