arşivFaika Deniz PaşaBakım hizmetleri beledi hizmetlerdir! – Faika Deniz Paşa
yazarın tüm yazıları:

Bakım hizmetleri beledi hizmetlerdir! – Faika Deniz Paşa

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yaşadığımız ataerkil toplum kadınlar ve erkeklere toplumsal cinsiyetleri nedeni ile farklı roller biçmektedir. Bu roller de ücretli ve ücretsiz işlerin doğası ve kentsel ve özel alanların -ev içinin- kullanımı ile ilgili cinsiyetlendirilmiş farklılıklar yaratmaktadır.

Bir sosyal grup olarak kadınların, hayatlarını sürdürebilmeleri için, beledi hizmetlere duydukları ihtiyacın çok önemli olduğunu ve bunlar sağlanmadığı durumlarda da erkeklere oranla daha fazla etkilendikleri söylenebilir. Bunun nedenlerinden biri kadınların, erkeklere oranla, daha az kazandıkları ve bu nedenle de bu hizmetleri piyasada satın alabilme olanaklarının daha az olmasıdır. Bir diğer nedeni ise, yerel yönetimler bu hizmetleri etkili bir şekilde ya da hiç sağlamadığı durumlarda bunları, toplumsal cinsiyet rolleri gereği, kadınların ücretsiz yapmaları beklenmesidir.

Çocuklar, hastalar, engelli bireyler ve yaşlıların bakımı kamusal hizmetler olmakla beraber, Lefkoşa ve kuzey Kıbrıs’ta bu hizmetlerin hemen hemen tamamı aile içindeki kadınlar tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadırlar. Bakım hizmetlerinin piyasada pahalılaşmasından ötürü de birçok kadın ücetli bir işte çalışıp bunu karşılamak ya da ücretsiz evde bu hizmeti sunmak arasında seçim yapmaya zorlanmaktadırlar. Bakım hizmetini ücretsiz ve tam zamanlı sağlayabilecek bir kadın aile üyesi olmadığı durumlarda ise düşük ücretlere, güvencesiz olarak göçmen kadınlar çalıştırılmakta, buna bağlı olarak modern köleliğin biçimlerinden biri olan emek sömürüsü amaçlı insan ticareti coğrafyamızda günden güne çoğalmaktadır.

Beledi hizmetlerin toplumsal cinsiyet perspektifi göz ününe alınarak sağlanması sadece kadınların görünmez emeklerini bir nebze de olsun görünür kılmakla kalmayacak, yoksulluğun kadınlaştığı günümüzde, ve kamusal hayatın büyük oranla erkeğin olduğu şehrimizde bunlara karşı da bir duruş olacaktır. Kölelik koşullarında kadın bakım emeği alımı talebini azaltacak, bakım hizmetini ev içinde ücretsiz olarak sağlayan kadınların karşılığında ücret alabilecekleri emek piyasasına girmeleri kolaylaştırabilecek, ve kamusal hayata katılmaları önündeki engellerden birini kaldıracaktır. Bunlar da kuşkusuzdur ki, kadın özgürleşmesine katkıda bulunacaktır.

Bakım hizmetlerinin beledi hizmetler olduğunu hatırlatmak, seçim sürecinde bunu dillendirmek ve belediyenin sağlayacağı hizmetlerin Lefkoşalı kadınları da esas alarak planlamasını sağlamak için diye haykırmak için ve YKP-fem aktivistleri de Belediye seçimlerinde Belediye Meclis üyeliğine aday!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin