yazarın tüm yazıları:

KARPAZ YOLU DAVALIK

Yeniçağ podcastını dinleyin

1361277630Karpaz’da yol yapımı ile ilgili bugün dava açıldı. Biyologlar Derneği’nin bugün açtığı dava ve ara emri başvurusu ile ilgili açıklama şöyle:

Karpaz’da yaşanan katliam karşısında sığınacak tek liman yargı kalmıştır.

KARPAZ’DAKİ YOL ‘‘PERVASIZCA’’ DEVAM EDEMEZ!

Karpaz özel yapısı gereği Kıbrıs’ın hatta Doğu Akdeniz’in en zengin doğal alanıdır. Çevre Yasası’nın emrettiği şekilde ‘‘Flora ve Fauna Emirnamesi’’ ile korunan 238 türün 162’si alan içerisinde barınmaktadır. Koruma altındaki 5 tür memeliden 2’si, 16 tür sürüngenden 12’si ve 215 kuş türünden 147’si park alanı içerisindedir. Kuzey Kıbrıs’ın tümünde bugüne kadar tespit edilen 1410 bitki türün yarısı da burada yaşam bulmaktadır. Ayrıca 47 adet endemik bitkimizin 24 adedi,  nadir bitki türlerinin yaklaşık 100 adedi de yine bu alandadır.

Hükümetin bu ülkeyi ‘‘hukuk devleti’’ yerine, ‘‘kendi çiftliği’’ gibi yönetmesi artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Öyle ki, 1977’den beri Milli Park olması yönünde adımlar atılan, 24  Şubat 1988 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Milli Park statüsüne kavuşan, 6 Kasım 1995’de Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen, 2004’te Karpaz Emirnamesi ile bu niteliklerin korunması gereği bir kez daha önemle vurgulanan, 2007’de Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen ve en son olarak da AB tarafından Natura 2000 direktifi ile uluslararası düzeyde korunması gerektiği belirtilen Dipkarpaz Milli Parkı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi ne yazık ki hükümet edenler tarafından gözden çıkarılmıştır.

Özellikle Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın anayasa ve yasalara uymayarak ‘‘yol çalışması’’ adı altında doğamızı ve Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesinin (ÖÇKB) bir bölümü de tahrip etmesi üzerine gelinen aşamada yasal yollara başvurmaktan başka seçenek kalmamıştır. Bu konudaki yaptığımız tüm uyarılara rağmen yolun yasa dışı şekilde devam etmesini engellemek amacıyla bugün Yüksek İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılmış ve ara emri başvurusunda bulunulmuştur. Bunun üzerine yarın da ara emri başvurusunun ilk görüşmesi yapılacaktır.

İnanıyoruz ki, yatırım kisvesi yasa dışı bir şekilde geleceğimizi yok etmeye çalışanlara yargı gereken cevabı verecektir ve bu yol yapımının ‘‘pervasız’’ bir şekilde devam etmesine asla müsaade etmeyecek ve ülkede halkına ihanet içinde olanlara karşı gereken cevabı verecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin