toplumsal muhalefetsendikal hareketKTÖS düzenlediği basın toplantısıyla gelişmeleri değerlendirdi
yazarın tüm yazıları:

KTÖS düzenlediği basın toplantısıyla gelişmeleri değerlendirdi

Yeniçağ podcastını dinleyin

1361536256Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Güven Varoğlu, Kıbrıslı Türklerin hem kendileri ile “Kıbrıs Cumhuriyetini” paylaşmak istemeyen Rumlarla, hem de ülkenin kuzeyini asilmile etmek için her yola başvuran AKP Hükümeti uygulamalarıyla mücadele ettiğini açıkladı.

KTÖS yetkilileri gündemi değerlendirmek için bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasından önce söz alan Başkan Güven Varoğlu, ülkenin kuzeyinin AKP hükümeti yanlısı bazı kişi ve kurumlara peşkeş çekildiğini iddia ederek, “Bu halka özelleştirme kılıfıyla takdim edilmektedir” dedi.

Ülkedeki demokratik yapının değiştirilmeye çalışıldığını ileri süren Varoğlu, “Yapılmak istenen kuran kursları, oluşturulmak istenen külliye, ilahiyat koleji altında açılmak istenen dini okul, Kıbrıslı Türkleri hem eğitim, hem de kültürel anlamda değiştirmeye yöneliktir” ifadesine yer verdi.

Eğitim Bakanı Mutlu Atasayan’ın bir protokol imzalamak için Ankara’ya çağrıldığını iddia eden Varoğlu, Bakan Atasayan’ın TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile protokol imzaladığını ileri sürerek şunları ekledi:

“Atalay’ın ‘Kıbrıslı Türklerin daha çok dine ihtiyacı var’ açıklamaları hala daha kulaklarımızdadır. Bizi ‘yeteri’ kadar Müslüman yapma gayreti içindedirler ve bunun için her yolun mübah olduğunu düşünüyorlar.”

Varoğlu, AKP’nin Eğitimi Fethetme Hareketi’ne Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni (DAÜ) de alet ettiğini iddia ederek, bu çerçevede bir çalıştay yapılacağının bilgisini verdi.

Güven Varoğlu şunları ekledi:

“Çalıştayda paydaşlar, ‘Nasıl insanalar yetiştirmek istiyoruz?’ modelini belirleyecek ve buna göre insanlar yetiştirecek. Öğretmenlerin çalıştaya katılımına yönelik belirgin bir açıklama yoktur. Eğitim Bakanlığı buraya kendine yakın gördüğü öğretmenleri çağıracak. Ve bu çalıştaydan sonra diyecekler ki; İşte bakınız Kıbrıslı Türk öğretmenler ve eğitim sendikaları bu insan modeline karar verdi. Aslında bu kendi kafalarındaki modeli bize dayatmak için hazırlanan bir tezgahtır. Sendikamız çalıştayı protesto ederek, çalıştaya katılmama kararı almıştır.”

 

EROĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun son günlerdeki açıklamalarını değerlendiren Varoğlu, “KKTC’deki hükümetleri, politikaları, meclisi ve hareketleri Türkiye’de hazıralanan politikaların yönlendirdiği görüşlerimiz Sayın Cumhurbaşkanı tarafından da dile getirilmiştir. Bunu sıra ona geldiği için yapmıştır” ifadesine yer verdi.

Varoğlu, Türkiye’nin, KKTC’deki bir  siyasi partinin kurultayına dahi müdahil olduğunu ileri sürerek şöyle devam etti:

“Geçmişte sürdürdürdüğümüz varoluş mücadelesini bugün de devam ettirmeliyiz. Ama bu konuda bir motivasyon kaybımız var. Lefkoşa Türk Belediyesi seçimlerinde Sendikal Platformun, ya da Toplumsal Varoluş Hareketi’nin birlikte aday tespiti ve çalışması sonucu başkenti laik olduğu nokataya getirebileceğimize inanıyorduk. Ancak siyasi partiler kendi adaylarını belirliyor. Bu mücadelimize zarar verdi” dedi.

 

ŞENER ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de basın açıklamasında, Kıbrıs Türk toplumunun, Türkiye hükümetlerinin dayatmaları ile toplumsal yokoluşa sürüklendiğini belirtti.

Elcil, Annan Planı referandumunun sonucunun arkasına saklanan AKP hükümetinin, adanın kuzeyini sömürgeleştirmek için baskılarını artırdığını ifade etti.

Elcil, şunları söyledi:

“Adaya nüfus yığılarak vatandaşlık dağıtılması, AKP’ye yakın sermaye çevrelerinin adanın kuzeyine yönlendirilmesi ve Kıbrıs Türk toplumunun laik kimliğinin Sunni İslam baskısı ile değiştirilmesi hız kazanmıştır. AKP kontrolü tamamen ele geçirmek için siyasi partilerin iç işlerine karışmaya, Beşir Atalay işleri mahallelerde parti delegeleri ile toplantılar yapmaya kadar işleri vardırmıştır.”

Elcil, mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için yerli işbirlikçilerin geriletilmesi gerektiğini ifade ederek toplumsal mücadele şart olduğunu söyledi.

Şener Elcil, “Bu nedenle kişisel, partisel, örgütsel hesapların, ideolojik farklılıkların bir kenara konarak toplumsal kurtuluş için mücadele edilmesi kaçınılmazdır” dedi.

Elcil, basın açıklamasının sonunda şair Ben Bertolt Brecht’in bir şiirini okuyarak bunu Eroğlu’na “armağan etti”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin