toplumsal muhalefetsendikal hareketEl-Sen: “Hükümet, Kıb-Tek'ten Elini Çekene Kadar Mücadelemiz Sürecek”
yazarın tüm yazıları:

El-Sen: “Hükümet, Kıb-Tek’ten Elini Çekene Kadar Mücadelemiz Sürecek”

Yeniçağ podcastını dinleyin

elsenEl-Sen borcu olan gerek özel gerekse kamu kesimlerine ait yerlerin elektriğini kesme eylemini sürdürürken; tahsilatta büyük başarı sağlandığı da bildirildi… El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer imzasıyla yayımlanan basın bildirisinde mücadelenin süreceği vurgulandı.

Açıklamada şöyle:

Sendikamızın, tam bir yıl önce KIB-TEK’in özelleştirilmesi girişimine karşı girdiği direniş sonrası Bakanlar Kurulu, 24 Ocak 2012 tarihinde Kurum’un ÖZERK bir yapıya kavuşturulacağına ilişkin karar almıştı. EL-SEN sürekli olarak sorunların kapsamlı çözümünün ÖZERK bir yapı ile olacağını bilimsel verilerle ortaya koymuş, öte yandan KIB-TEK’in özel, kamu kişi ve kuruluşlarından borç-alacak ilişkilerini belgelemiştir. Kurum’un alacaklarını tam ve zamanında tahsil edebilmesi halinde tüm borçlarını ödeyebileceği ve elde edeceği fazlalıkla elektriğin ucuzlayabileceğinin altı çizile gelmiştir.

Hükümet alınmış Bakanlar Kurulu kararına rağmen, ÖZERKLİK yönünde adım atmamış ve Başbakan bundan vaz geçildiğini ifade etmiş, öte yandan kamu borçlarını fiilen ödemeye başlamamıştır. Sn. Başbakan’ın, özel sektörde büyük ölçekli borçları bulunanlara dönük bulduğunu ifade ettiği çözüm önerilerinin hedefi KIB-TEK’i zarara uğratmaktır.

İddialarımız her zaman olduğu gibi bugün de gerçekleri yansıtmaktadır. EL-SEN, eylem yapacağız derken gerekçelerini önce üyeleri, sonra halkımız ile paylaşma geleneğini sürdürmektedir.

Bu bağlamda; Sendikamız büyük ölçekli borcu bulunan kamu ve özel kesimin elektriklerinin kesilmesi eylemlerine girişince tahsilatta ciddi başarı elde edilmiştir. Örneğin yapılan bu tahsilatlar sonucunda bir ay içerisinde KIB-TEK’in borcu 352 Milyon TL’den 299 Milyon TL’ye düşmüştür.

KIB-TEK yönetiminin yapması gerekeni, Sendikamız eylemlerle zorlamış ve Bakanlar Kurulu, borcu olan özel, kamu kişi ve kuruluşlarının elektriklerinin nasıl ve hangi koşullarda kesileceğini ve bağlanacağını yasal olarak düzenlemek zorunda kalmıştır. EL-SEN mensupları bu mevzuatın uygulanması için mücadele etmektedir. Uygulamayı engelleyen ve sulandırmaya çalışan ise ne gariptir ki hükümetin kendisidir.

25 devlet dairesinin elektriğinin kesilmesinde hükümet kılını kıpırdatmamıştır. Bu daireler günlerce elektriksiz kalmış ve halkımıza hizmet verememiştir. Soruna çözüm için Sendikamız çeşitli düzeylerde temaslarda bulunmuş ve çözüm umudu belirince dairelere akım vermiştir.

Hükümet, Yakın Doğu Üniversitesi ve Cratos Hotel’in elektriği kesilince önceki tavrından farklı bir tutum izleyerek kendinin yaptığı yasal düzenlemeye aykırı işlem yaptırtmıştır. Kamu Görevlileri Yasası ve diğer düzenlemeler, mevzuata aykırı işlem yapılamayacağını ve yapılması için talimat verilemeyeceğini, böyle bir talimata uyanların da talimatı verenlerin de suç işlemiş olacağını düzenlemektedir. Bu noktada Sayıştaylık ve Başsavcılık sendikamızca sürekli göreve çağrılmıştır.

Sn. Başbakan, mevzuata aykırı bir şekilde, YDÜ’nün Sağlık Bakanlığı ile olan borç-alacak ilişkilerini, KIB-TEK ile ilişkilendirmiş, YDÜ’nün borcunu gecikme faizi ve diğer borçlarını ciddi oranda azaltma yönüne gitme planları yapıldığını açıklamıştır. YDÜ’nün KIB-TEK, Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı borçlarının KIB-TEK’in alacaklarından mahsup edilmeye çalışılması yanlış bir yöntemdir. Üstüne üstlük Maliye Bakanlığı kamusal alanın borçlarını ödemezken bir de YDÜ’nün bakiye borcunu üstlenmesi kabul edilemezdir.

Bakanlar Kurulu T.C. Yardım Heyeti’nden aldığı talimat doğrultusunda, yasal yetkisini aşarak, KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun yetki alanına müdahale etmiş ve 59 kuruş maliyete rağmen devlet dairelerinde kullanılan elektrik tarifesini geçen Eylül ayından itibaren uygulanmak üzere 70 kuruştan 45 kuruşa düşürülmesi için karar üretmiştir. Bakanlar Kurulu’nun yasal dayanaktan yoksun bu kararı, KIB-TEK’in var olan görev zararını daha da artıracağı için KIB-TEK Yönetim Kurulu tarafından uygulamaya konmamış ancak, Maliye Bakanlığı da Ağustos ayı sonu itibarı ile var olan 59 milyon TL borcunu ödemediği gibi, Eylül ayından itibaren devlet dairelerinde tüketilen elektrik karşılığı faturaları ödemeyi tamamen durdurmuştur.

Sonuç olarak tüm bu gelişmeler hükümetin KIB-TEK’in tahsilatlarının artmasından rahatsız olduğunu ortaya çıkarmıştır. Büyük borcu bulunan özel kesimin elektriklerinin bağlanması için mevzuata aykırı talimatlar yağdırmaya devam etmektedir. Çünkü eylemimiz, KIB-TEK’in kendi ayakları üzerinde durabileceğini göstermiştir. Hükümetin rahatsızlığı bu noktadadır. KIB-TEK’in tümden veya olmazsa adım adım veya parça parça yok edilmesine veya peşkeş çekilmesine karşı verdiğimiz mücadelede elde edilen başarılar hükümeti ciddi olarak rahatsız etmektedir. İşbirlikçi bu hükümet, KIB-TEK’i yok etmeye, biz ise ÖZERK bir KIB-TEK yaratma mücadelemize devam edeceğiz. Devletin KIB-TEK’e borçlu olduğu Bakanlar Kurulu kararında da belirtilmiş olmasına rağmen ısrarla yasal mahsuplaşma sonuçlandırılıp gerekli, ödeme KIB-TEK’e yapılmamaktadır. KIB-TEK, devlet dairelerine maliyetin altında satışa zorlanmaktadır. Tüm bu nedenlerle bu gün aşağıda belirtilen bakanlık ve devlet dairelerinin elektrik akımları KIB-TEK’e olan borçtan dolayı tarafımızdan kesilmiştir.

Güzelyurt:

Kaza Daire Amirliği: 16,000 TL

Gelir ve Vergi Dairesi:15,000 TL

Fatih Camii:83,000 TL

 

Mağusa:

Çevre Koruma Dairsi:35,000 TL

Posta Dairesi:13,600 TL

Gümrük Dairesi: 30,535 TL

Limanlar Dairesi Müdürlüğü Rıhtım: 51,730 TL

Mağusa Kaza Mahkemesi: 32,613 TL

İskân Bakanlığı Kaza Tapu Dairesi: 28,500 TL

Gelirler Dairesi: 15,685 TL

 

İskele:

Mehmetçik Kaymakamlık: 11,806 TL

İskele Tarım Dairesi: 3,200 TL

İskele Sosyal Hizmetler Dairesi: 3,192 TL

 

Girne:

Posta Dairesi: 11,806 TL

Girne Kaymakamlığı: 15,715 TL

Milli Arşiv Araştırma Dairesi: 33,782 TL

Ulaştırma Bakanlığı Limanlar Dairesi Müdürlüğü: 272,391 TL

Çalışma Dairesi: 26,136 TL

Sosyal Hizmetler Dairesi: 12,983 TL

Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Girne Kalesi: 63,155 TL

Gençlik ve Spor Bakanlığı Apakan Spor Salonu: 12,421 TL

20 Temmuz Stadyumu: 10,788 TL

 

Lefkoşa:

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı (toplam 181 sayaç için):  22,277,653 TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (toplam 22 sayaç için): 376,614 TL

İçişleri Bakanlığı (toplam 168 sayaç için): 1,682,290 TL

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin