kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 11/02/2013
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 11/02/2013

Yeniçağ podcastını dinleyin

RBFİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıslıların özelleştirmelere ilişkin yaklaşımı. Gazeteye göre Kıbrıslılar, Kıbrıs Elektrik Kurumu’nun, Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nun ve Limanlar İdaresi’nin özelleştirilmelerine karşılar. Filelefteros gazetesi hesabına RAİ şirketi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Troyka’nın önerdiği özeleştirmeleri yurttaşlar oy verdikleri siyasi partilerden bağımsız bir şekilde reddediyorlar. %62’lik bir kesim Kıbrıs Elektrik Kurumu’nun özelleştirmesine karşı çıkarken bundan yana olanların oranı %34. Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nun ve Limanlar İdaresi’nin özelleştirilmesine karşı çıkanların oranı ise %61. Memorandum konusunda ise toplum üçe bölünmüş durumda. %36’lık bir kesim memorandumu kabul ederken, %33 buna karşı çıkıyor. %28’in ise ne bundan yana, ne de buna karşı bir eğilim içerisinde olduğu görülüyor. Bu tablo, konuyla ilgili kamuoyunda gerçekleştirilen tartışmaların yarattığı karmaşayı da ortaya koyuyor. Bu arada %52’lik bir kesim memorandumu tek yol olarak görüyor. %43’lük bir kesim ise krizden çıkış için daha başka yolların da olduğunu düşünüyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Meclis Başkanı Yannakis Omiru Kıbrıs sorununda izlenen stratejinin değiştirilmesini istedi. “Haklarımızın silinmesini kabul etmediğimizi ve haklı olduğumuzu unutmayacağımızı net olarak ortaya koymalıyız” dedi. Omiru, Türklerin tavrının uluslararası alanda ve Avrupa Topluluğu önünde şikâyet edilmesi gerektiğini de vurguladı. Kıbrıs Helenizmi’nin ulusal ve fiziki yaşamının güvenlik sınırlarını belirleyecek şekilde Kıbrıs sorunun çözüm çerçevesinin Ulusal Konsey’in 2009 Eylül’ünde yaptığı açıklama temelinde biçimlendirilmesini istedi. Hiçbir şantajın, hiçbir tehdidin ve hiçbir zorluğun Kıbrıs’ı acı verici bir teslim anlaşmasına yöneltmemesi gerektiğinin altını çizdi. “Tarihimize ve kültürümüze karşı görevimiz vatanımıza karşı özgürlüğün düşmanı olarak işlev gören her tehlikenin her tür çaba ve fedakârlıkla engellenmesidir” dedi.

Kıbrıs kilisesi yut dışından alacağı 100 milyon avroluk bir kredi konusunda devletten yardım istedi. Hem kendi adının, hem de Kıbrıs’ın adının lekelenmemesi için kredi alacağı kurumla ilgili olarak devletten bilgi istedi. Kredi kullanmak için temasa geçtiği kurumun “temiz” olup olmadığının kendisine bildirilmesini istedi.

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarında adayların ve partilerin son düzlüğe girmiş olmaları. Gazeteye göre, adaylar ve partiler seçim çalışmalarında bugün son aşamaya giriyorlar ve Pazar günü yapılacak seçimlerde tek oyu dahi yitirmek istemiyorlar. Adaylar bu akşam ekonomi ve iç yönetim konularında televizyon kanallarında yayınlanacak son tartışma programına katılacaklar. Bu arada siyasi tansiyon Cumartesi ve Pazar günleri oldukça yükseldi ve seçim kampanyasının son günü olan Cuma gününe kadar aynı düzeyde korunması bekleniyor. Nikos Anastasiadis’in seçim bürosunun hedefinde seçimleri birinci turdan kazanmak için DİKO seçmeninin Anastasiadis etrafında toparlanması var. Stavros Malas ile Yorgos Lillikas ise ikinci tura geçme mücadelesi veriyorlar. Her iki adayın seçim bürolarının kurmayları bu seçimlerin iki turlu olacağı görüşünde. AKEL’in uğraşıları seçmeninin Lillikas’a gitmesini engellemek. Buna karşı Lillikas ise merkezdeki siyasi partilerin seçmenlerinin ve AKEL seçmenlerinin desteğini almaya çalışıyor. Lillikas bu uğraşıda temel argüman olarak ikinci turda Anastasiadis’e karşı sadece kendisinin kazanabileceği olgusunu ileri sürüyor. Malas’ın seçim bürosu ise ikinci turun tamamı ile farklı bir ortamda geçeceğini ileri sürüyor ve seçimleri ikinci turda kazanabileceğine dikkat çekiyor. Bu süreçte belirleyici olacak olanın kamuoyu yoklamalarında yer almayan yurt dışındaki seçmenin eğilimi ile küçük parti seçmenlerinin tavrı olacağı vurgulanıyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Gıda sektöründe dana eti ile at etinin karıştırıldığı ifade edilen skandala dâhil olan Avrupalı şirketlerin ürünleri Kıbrıs’ta da tespit edildi. Sağlık Dairesi Müdür Yardımcısı Hristos Hristu yaptığı açıklamasında şu an itibarıyla kamu sağlığını etkileyen bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. “Sağlık Dairesi Avrupa Komisyonu ile sürekli iletişim içinde ve Kıbrıs’ta da bazı şirketlerin bu tür ürünleri piyasaya sürdüğü bilgisi var” dedi. Hristos Hristu’ya göre, Kıbrıs’a getirilen ürünler arasında bu tür ürünlerin olup olmadığının tespitine yönelik çalışmalar yapılıyor.

İnşaat işçilerinin grevi bugün 19. gününde. Çalışma Bakanı Sotirulla Haralambus dün Müteahhitler Birliği ile maraton görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak dünkü temaslar sırasında da uzlaşma için gerekli zemin yaratılamadı. Bununla birlikte Bakan uğraşılarına bugün de devam kararı aldı. Simeri gazetesinin elde ettiği bilgilere göre, taraflar toplu sözleşmelerin bir yıllık bir süreyi kapsaması konusunda anlaştılar ancak çalışanların temel talebi olan sektör çalışanlarına kart verilmesi konusunda ciddi görüş ayrılıkları var. Bu süreçte diyalogun kesilmemesi olumlu olarak değerlendiriliyor. Çalışma Bakanı’nın talebi üzerine taraflar diyalog boyunca kamuoyuna açıklamalarda bulunmayacaklar.

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi 12. parselde teyit edici sondaj çalışmasının gerçekleştirilmesinde yaşanan gecikme. Gazeteye göre, İsraillilerin 12. parselde gerçekleştirdikleri sondaj sadece 1 trilyon ayak küp doğal gazın varlığını gösterdi. İsraillilerin Afrodit’te sondaj çalışmalarına başlamadaki geciktirmeleri de nedensiz değil. Kıbrıs tarafında da doğal gaz rezervleri konusunda ortaya çıkacak sonuçlardan endişe duyuluyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİSİ Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis EOKA’cı Sotiris Çangaris, Stilyanos Lena ve Dimitrakis Hristodulu’nun anılması için Pelendri’de düzenlenen törende yaptığı konuşmasında bugünkü hükümetin geride bıraktığı ve kendisinin yangın yeri olarak nitelediği duruma kolektif ve sonuç alıcı bir biçimde karşı koyabilmek için birlik çağrısı yaptı. Anastasiadis’in bu açıklamasına tepki gösteren Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ise geride yangın yeri bırakanların EOKA B’nin darbecileri olduğunu ve bu kişilere de siyasi sığınağı Anastasiadis ile partisinin verdiğini söyledi. Hükümet Sözcüsü’ne yanıt veren Anastasiadis’in basın sözcüsü Mitsopulos ise beş yıllık yıkım hükümetinden bahsetti ve bu hükümetin geride sadece yangın yeri değil, kara bir sayfa bıraktığını ifade etti.

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas’ın dün yaptığı bazı açıklamalar. Gazeteye göre, Stavros Malas dün yaptığı açıklamalarda Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda çalışanların, orta sınıfların haklarında yeni kesintilere gidileceğini söyledi. Bugünkü koşullarda iki net seçeneğin olduğunu belirten Malas “İkilem net. İki seçenek var: İlerleme ve büyüme seçeneği ile tek yanlı kemer sıkma ve durgunluk seçeneği” dedi. Malas bu arada seçimlerin iki turlu olacağını ve EDEK ile ilerici demokrat güçlerin bu turda Anastasiadis’e destek vermeyeceklerini söyledi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Maronitler’in Ayos Marona yortusunda yaptığı konuşmasında “doğduğumuz bu topraklara yıkım getirecek taksimi engellemek ve yaşam koşullarını sağlamak için, yıllardır var olan en büyük ulusal yıkıma son vermek için büyük sözlere ve ucuz söylemlere gerek yok” dedi. Cumhurbaşkanı bunun için gerekenin yoğun çalışma, kararlı olma ve ilkelerde ısrar olduğunun altını çizdi. Özünde taksimci koşulların kabulüne yol açacak Türk tarafının tezlerinin kabul edilmemesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı izlenen politikaların hiçbir sonuç vermediği yönünde sıfırlayıcı yaklaşımları kabul etmediğini ifade etti. Beklenen Kıbrıs sorununun çözümünün gelmemesinden Türkiye’nin sorumlu olduğuna işaret etti. Devamında da hem hidrokarbon yataklarının bulunması sonrası Kıbrıs’ın stratejik koşullarda değişikliği başardığının, hem de Kıbrıs’ın tüm topraklarıyla Avrupa Birliği’nde olduğunun unutulmaması gerektiği görüşünü ifade etti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Anastasiadis ile Avrupa Halk Partisi’nin kemer sıkma politikalarına karşı direnişte halka birlik çağrısı yaptı. Bu politikalara karşı mücadele etmek için birliğin şart olduğunun altını çizdi. Kiprianu bu arada Anastasiadis’in Avrupa’da gerçekleştirdiği temasların başarılı olmadığını ve tam tersine Kıbrıs’a olumsuz yansımaları olduğu görüşünü de savundu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin