güncel haberkıbrıs haberBarolar Birliği: “Meslektaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunacağız”
yazarın tüm yazıları:

Barolar Birliği: “Meslektaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunacağız”

Yeniçağ podcastını dinleyin

avukatlartutuklandi01Kıbrıs Türk Barolar Birliği ile Lefkoşa Mahalli Barosu, “poliste tutuklu müvekkilleriyle yasaların kendilerine verdiği haklar çerçevesinde görüşmeye giden iki avukatın polis tarafından tutuklanmasını” kınayarak, bu konuda yasal mücadele başlatacağını ve haklarını sonuna kadar savunup arayacaklarını bildirdi.

Baro’da oybirliğiyle alınan karar uyarınca avukatlar yarın saat 12.00’de Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne giderek şikayette bulunup ifade verecek. Ayrıca avukatları tutuklayan polisler aleyhine hukuk davası açılacak.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi ile Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanı Avukat Gökhan Asafoğulları, bugün, Mahkemeler avlusundaki Lefkoşa Barolar Birliği lokalinde basın toplantısı düzenleyerek, avukatların polis tarafından tutuklanmasını eleştirdi.

 

BEDEVİ: “TÜM MESLEKTAŞLARDAN YÜZDE YÜZ DESTEK”

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi, basın toplantısını “hassas ve önemli bir konu” için düzenlediklerini belirterek, meslektaşlarının polis tarafından tutuklanmasını tepkiyle karşıladıklarını, bu tepkiye de tüm meslektaşlarının yüzde yüz destek verdiğini vurguladı.

Bedevi, meslektaşlarının bu konuda yürütecekleri mücadeleye firesiz destek verdiğini ifade ederek, cumartesini pazartesine bağlayan gece meydana gelen tutuklama olayıyla ilgili bilgi verdi.

İki avukatın, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu müvekkillerini ziyaret amacıyla polise gittiğini, ancak burada polisin engellemesiyle karşılaştıklarını savunan Bedevi, engelleme sonucu yaşanan sözlü tartışma üzerine polisin meslektaşlarını “zor kullanarak ve darp ederek” hücreye koyduğunu söyledi.

Bedevi, bunun kabul edilemez ve hazmedilemez olduğunu belirterek, bu konuda yasal mücadele başlatacaklarını ve dava açacaklarını kaydetti, meslektaşlarına destek belirtti.

 

“HUKUK DEVLETİYLE BAĞDAŞMAZ”

Polisin, tutuklu zanlıların da insan hakları bulunduğunu göz ardı ederek görüşmeye giden avukatlara karşı daha önce de bu gibi tutumlar sergilediğini kaydeden Avukat Ünver Bedevi, bu konularda Polis Genel Müdürleri ile birçok kez görüşmeler yaptıklarını ve sözler aldıklarını, polisin avukatlara sergilediği bu tutumun hukuk devletiyle bağdaşmadığını kaydetti.

Ünver Bedevi, avukatların, yasaların kendilerine verdiği haklarla mesleklerini icra ettiğini, tutuklu zanlıların da insan hakları çerçevesinde avukatlarıyla her istediği vakit görüşebileceğini, ancak polisin bunu engellediğini savunarak, avukatların polis tarafından, ortaya konan yersiz gerekçelerle çoğu zaman engellendiğini öne sürdü.

Avukatlık mesleğinin polis tarafından “ayaklar altına alındığını” iddia eden Bedevi, avukatların yasalara göre üzerine düşeni yaptığını belirterek, avukatlar ile polis arasında yaşanan bu sorunların çözümü için mahkemeler ile Başsavcılık başta olmak üzere Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan’a çağrıda bulundu.

Bedevi, bu sorun sona erene ve polisin avukatları “hazmedene” kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, avukatları ve insan haklarını hazmedemeyen polisin adalete hizmet edemeyeceğini vurguladı.

Hukukun polis tarafından ihlal edildiğini de iddia eden Bedevi, tutuklanan ve darp edilen avukatların şikayetlerinin de polis tarafından alınmadığını savunarak, bu konuda hep birlikte polise gidip şikayetlerin alınması için talepte bulunacaklarını söyledi.

 

ASAFOĞULLARI: “HUKUKSUZLUK NORMALLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanı Avukat Asafoğulları da, polisin hukuksuzluğa “dur” demek için çalışması gerektiğini, ancak hukuku kendisinin uygulamadığını savunarak, meslektaşlarının maruz kaldığı uygulamayı kınadı.

Asafoğulları, “hukuksuzluğun polis tarafından normalleştirilmeye çalışıldığını, bunun da büyük bir risk olduğunu” ifade ederek, polisin meslektaşlarını gayri yasal ve haksız bir şekilde tutukladığını, bu konuda yasal mücadele başlatacaklarını kaydetti.

Bu haksızlığın sadece avukatlara değil yasal hakları bulunan vatandaşlara da yönelik yapıldığını belirten Asafoğulları, avukatların bu haksızlığa karşı tek ses olması gerektiğini belirterek, her zaman meslektaşlarının yanında olduklarını söyledi.

 

Gözaltına alınan avukatlar Kıbrıs Postası’na konuştu!

Kıbrıs Postası – Burcu Akkaya

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran haberde, polislerle avukatlar arasında yaşananlara yönelik yetkililer nezdinden bir açıklama yapılmazken, Av. Özgü Özkul Özyiğit ve Av. Hasan Özyiğit olayın perde gerisini Kıbrıs Postası’yla paylaştı.

 

AVUKATA DARP GİRİŞİMİ!

Avukat Özgü Özkut Özyiğit ve Av. Hasan Özyiğit gece geç saatlerde Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne giderek, tutuklanan müvekkilleriyle görüşme talebinde bulunuyorlar.

Polisler tarafından 5 dakika beklemeleri söyleniyor. Ancak aradan geçen yaklaşık 40 dakikaya rağmen, hala avukatların görüşme talebi yerine getirilmiyor.

Sonrasında ise Özgü Özkut Özyiğit olayı şöyle anlattı:

“Bir CÖŞ polisi çıkarak, ağabeyim Hasan Özyiğit’e ‘Burada ne durup, bakıyoruz’ şeklinde ifadelerle, itmeye başladı. Bunun üstüne birde ‘ben istediğimde sen müvekkilini görebilsin’ tarzında konuşarak, müdahale etmeye devam etti”

 

AVUKAT OLDUKLARINI HATIRLATTILAR AMA NAFİLE!

Konuşmasının devamında Özgü Özyiğit, tartışmanın yaşandığı esnada diğer polislerinden çıkıp, kendilerine el, kol hareketleri yaptıklarını söyledi.

Özgü Özyiğit, “Bize sürekli bağırıyorlardı. Müvekkillerimizle görüşmenin, anayasal bir hakkımız olduğunu kendilerine hatırlattık. Buna rağmen, üstümüze yürüdüler”

 

“SOKUN BUNLARIDA İÇERİYE”

Özgü Özkut konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Amirleri dışarı çıktı ve ‘sokun bunları da içeriye’ diye talimat verdi. Ardından bizi hücreye soktular. Bunun üstüne ‘rahatsızlık’ verdiğimiz iddiasıyla bir de dava okudular”

 

“ŞİKAYETİMİZ KABUL EDİLMEDİ”

Yaklaşık 2 saat hücrede bekletilmelerinin ardından dava okunduğunu ancak okunan davayı kabul etmediklerini kaydeden Özgü Özyiğit, yaşananlar hakkında şikayette bulunmak istediklerini ancak şikayeti kabul etmediklerini sözlerine ekledi.

Özgü Özyiğit konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Bu tip davranışlar bizi küçük düşürücü, aşağılayıcı davranışlardır. Bu sadece bize değil tüm hukuk camiasına yapılmıştır”

“İLK MÜDEHALESİ İTEREK OLDU”

Yaşanan olayda polis tarafından itilerek, hakarete uğrayan Hasan Özyiğit ise yapılanları sert bir dille eleştirdi.

Özyiğit, “Müvekkilimizi beklediğimiz sırada bir polis dışarı çıkarak, ‘burada durmayın, beklemeyin” dedi. Bende neden beklediğimizi izah etmeye çalışıyorum. İlk müdahalesi iterek oldu. Sonra beni itemeyeceğini ve böyle davranamayacağını hatırlattım. O sırada CÖŞ’den diğer polisler çıkarak, bağırmaya başladılar ve bunun üzerine kardeşim Özgü’de olaya müdahil oldu” dedi.

 

“POLİSİN YAPMIŞ OLDUĞU YASAL DEĞİL”

Bağırmaya ve bu şekilde davranmaya haklarının olmadığını söylerken, amirlerinin çıkıp, ‘Sokun bunları da içeriye’ dediğini kaydeden Hasan Özyiğit, 2 saate yakın hücrede tutulduklarını ifade etti.

Özyiğit, “Polisin yapmış olduğu davranış yasal olmadığı gibi yargının önemli bir bacağına yapılması çok büyük bir yanlıştır. Ayrıca bu yapılanlar, onur kırıcı, haysiyet düşürücü bir olaydır. Memleketin hukuk devleti olmaktan çıkı, polis devletine gittiğininde ayrıca bir göstergesidir” diye konuştu.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin