güncel haberdış haberBulgaristan hükümetini elektrik çarptı, istifa etti
yazarın tüm yazıları:

Bulgaristan hükümetini elektrik çarptı, istifa etti

Yeniçağ podcastını dinleyin

 

bulgaristanBulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, hükümetin istifasını parlamentoya açıklarken ‘Polisin insanları dövdüğü bir hükümetin parçası olamam’ dedi.

 

Elektriğe yapılan zamlara tepki çığ gibi büyümüş, dün ülkenin dört bir tarafından on binlerce kişinin katıldığı gösterilere polisin müdahalesiyle çıkan olaylarda dün 25 kişi hastaneye kaldırılmıştı.

 

Başbakan, “Akan her bir damla kan bizim için utançtır” dedi.

 

Avrupa Birliği’nin en yoksul üyesi Bulgaristan’da enerji sektörü özelleştirilmişti.

 

Başbakan Borisov dün kitlesel tepkiyi yatıştırmaya yönelik son bir çabayla fiyatları indirme sözü vermiş, maliye bakanını görevden almış ve fiyatları artıran yabancı şirketleri cezalandıracağını söylemişti.

 

Bunlar arasında orta Avrupa’nın en büyük enerji şirketi Çek merkezli CEZ de bulunuyor. Borisov bu şirketin Bulgaristan’da dağıtım ruhsatını iptal edeceğini söyledi.

 

Ancak bu sözler tepkileri yatıştırmaya yetmedi.

 

Bulgaristan’daki muhabirler, halkın yüksek enerji maaliyetleri, iktidar tekelleri ve düşük yaşam standartları ile yolsuzluk nedeniyle tepki gösteriyor.

 

Temmuz ayında yapılacağı daha önce açıklanmış olan genel seçimlerin tarihinin değişip değişmeyeceği henüz belli olmadı.

 

 

 

Nükleer enerji tartışması

 

Borisov, “İktidarı bize halk verdi, biz de bugün onlara geri iade ediyoruz. Bu dört yıl içinde elimizden geleni yaptık” diye konuştu.

 

Sofya ve diğer büyük kentlerdeki gösteriler, yüksek elektrik faturalarını protesto için patlak vermişti.

 

Göstericiler, sağcı GERB partisinin kurduğu hükümete istifa çağrıları yapmıştı.

 

Hükümet, geçen yıl Mart ayında, Romanya sınırına yakın Belene bölgesinde nükleer enerji santrali inşası planlarını iptal edince desteği de kaybetti.

 

Bulgaristan’da ikinci nükleer enerji santrali inşası için yapılan referandumda oy kullananların yüzde 60’ı ‘evet’ dese de, düşük katılım gerekçe gösterilere referandum geçersiz sayıldı.

 

Muhabirler, bütçe kesintilerinin tüm Avrupa’da birçok hükümeti devirmiş olmasına rağmen, komünist diktatör Todor Jivkov’un eski koruması olan Borisov’un yakın bir zamana kadar ‘güvende’ olduğunu söylüyor.

 

Bunun en büyük sebeplerinden biri olarak da aylık maaşları ve emeklilik maaşlarını kesmek yerine dondurma kararı alması gösteriliyor.

 

Bulgaristan’da ortalama aylık maaş 800 lev (550 dolar).

 

PROTESTOLAR DEVAM EDECEK

Hükümetin istifası ise protestoları dindirmeye yetmedi. Yüksek enerji faturalarına karşı her gün sokağa çıkan halk bugün de gösteri düzenledi. Organizatörlerden Yanko Petrov, istifanın problemleri çözmeyeceğini açıkladı. Petrov, pazar günü için planlanan eylemlerin ertelenmediğini belirterek isteklerinin Yüksek Halk Meclisi kurulması olduğunu söyledi. Protestolara katılan halkın çoğu, problemlerin kaynağının 23 yıldan beri devleti yöneten tüm partilerin olduğu yönünde görüş belirtiyor. Bu yüzden siyasi parti temsilcilerini protestolardan kovan göstericiler, halka dönük bir siyasi yönetim istiyor.

(bbc türkçe/yahoo/elcezire)

 

Konu ile ilgili video/haber

http://video.euronews.com/flv/new/cut/130220_NWSU_091B0_T.flv

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin