habergüncel haberCumhurbaşkanı Slovak Büyükelçi’ye liyakat nişanı taktı
yazarın tüm yazıları:

Cumhurbaşkanı Slovak Büyükelçi’ye liyakat nişanı taktı

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA)— Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Çarşamba günü Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Anna Turenicova’ya Kıbrıs Cumhuriyeti Liyakat Nişanı taktı.
Ödül töreni, Bakanlar Kurulu üyeleri, Kıbrıs’taki diplomatik misyon şefleri, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk siyasi parti temsilcileri ve UNFICYP yetkililerinin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapıldı.
Cumhurbaşkanı Hristofyas konuşmasında, Slovakya’yla dost ilişkilerden bahsetti, Kıbrıs’ın Çekoslovakya Büyükelçisi müteveffa Emil Kemplousek’in, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıs Türk siyasi liderleri arasında bir toplantı için arabulucu olmayı önerdiğini hatırlattı.
O tarihi toplantının Mayıs 1989’da Prag’da yer aldığını ve Kıbrıs’taki toplumların siyasi partileri arasında hala daha Lefkoşa’daki BM ara bölgesinde bulunan Ledra Palas Otel’de devam etmekte olan bir dizi ikili toplantının başladığını anlatan Hristofyas, “Kendilerini, halkımızın devam eden işgalin sona ermesi, Kıbrıs ve halkının yeniden birleşmesinin sağlanması için mücadelede dostlarımız ve yakın arkadaşlarımız olarak onurlandırıyoruz” dedi.
Büyükelçi Anna Turenicova ile ilgili olarak da Cumhurbaşkanı, Büyükelçi’yi “kendini işine adamış bir diplomat, Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının bir dostu” olarak tarif etti.
Turenicova’ya Bratislava’daki Dışişleri Bakanlığı’ndaki yeni görevlerinde başarılar dileyen Dimitris Hristofyas, iki ülke arasındaki dostane ilişkilere de değindi; Anna Turenicova’nın yıllardan beri bu ilişkileri geliştirmek için çok çalıştığını ifade etti.
2001’den beri bir Slovak kontenjanının Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nde hizmet verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, bundan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Slovakya Büyükelçisi Anna Turenicova da konuşmasında, sadece Kıbrıs’ta büyükelçi olarak görev yaptığı dönemde ve gözlemciliği sırasında Büyükelçiliğin Ledra Palas’ta 56, iki toplumlu toplantı, Slovak Büyükelçiliği’nde 49 alt komite toplantısı ve 32 iki toplumlu etkinlik gerçekleştirdiğini anlattı.
Mayıs 2009’da Slovakya hükümetinin iki toplumdan 42 siyasi parti liderini, iki toplumlu diyalogun 20. yıldönümü dolayısıyla Bratislava’ya davet ettiğini belirten Turenicova şöyle dedi:
“Elde ettiklerimizle gurur duymaktayım. Bu çerçevede bütün katılımcıların mükemmel işbirliği ve dostlukları için teşekkür ederim.”
Anna Turenicova, bütün Slovak büyükelçilerin iki toplum diyalogda yer aldıklarını kaydetti ve “Bugün bu nişanı almakla onlara duyulan minnettarlık gösteriliyor” şeklinde konuştu.
Slovakya Büyükelçisi Turenicova, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerden de söz etti ve bir kez daha kendisine Yunanca hitap etmesinden dolayı teşekkür etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin