toplumsal muhalefetsendikal hareketDAÜ-SEN, KTÖS ve KTOEÖS ETUCE'ün Genel Kuruluna katıldı
yazarın tüm yazıları:

DAÜ-SEN, KTÖS ve KTOEÖS ETUCE’ün Genel Kuruluna katıldı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Türk Eğitim Sendikaları, DAÜ-SEN, KTÖS ve KTOEÖS yaptıkları ortak açıklamada Budapeşte’de gerçekleştirilen Eğitim Enternasyonal’ini değerlendirdi… Yapılan açıklama ise şöyle:

26-28 Kasım 2012 tarihlerinde Budapeşte’de Eğitim Enternasyonali Avrupa Örgütü ETUCE’ün Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel Kurula Kıbrıs’tan EI üyesi Kıbrıs Türk KTOEÖS, DAÜ-SEN ve KTÖS sendikaları ile Kıbrıs Rum OLTEK, OELMEK ve POED katıldılar.

‘Mali Kesinti Çağında Kamusal Eğitimin Desteklenmesi’ sloganıyla gerçekleştirilen Genel Kurul’a, 45 Avrupa-Avrasya ülkesini temsilen 135 eğitim sendikasından yüzlerce delege katıldı. İnsan haklarının en önemli unsurlarından biri olarak kamusal eğitimin ön plana çıktığı ETUCE (Avrupa Sendikaları Eğitim Komitesi) Genel Kurulunda, Örgüt’ün önümüzdeki 4 yıl içindeki çalışmalarına ve politikalarına ışık tutacak kararlar alındı. Kararlar arasında mali ve ekonomik kriz konusunda emekçilerin tavrını içeren, öğretmen mesleğinin iktisadi ve sosyal önemini vurgulayan, sözde krizin yükseköğretim ve bilimsel araştırmalara olan etkisini irdeleyen, kamusal eğitim alanında özelleştirmelere karşı eğitimcilerin yürüttüğü mücadeleye temel olacak metinler de bulunuyor. ETUCE Genel Kurulu, neoliberal politikalara karşı emek hareketinin mücadeleyi yükseltme kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.

Genel Kurul bir ilke de tanık oldu. Buna göre aylardan beridir tutuklu bulunan yoldaşımız, EĞİTİM-SEN Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik ETUCE Yürütme Kurulu’na Türkiye temsilcisi olarak seçildi. EGITIM-SEN’in Genel Mali İşler Sekreteri Abdullah Karahan Genel Kurul’da söz aldı ve tutuklu yoldaşımızın selamlarını ileterek uluslararası dayanışmaya devam çağrısında bulundu. Konuşmanın sonunda Genel Kurul divanı ve delegeler EĞİTİM-SEN’in temsilcilerini ayakta dakikalarca alkışladı. Eğitim Enternasyonali merkez ve Avrupa örgütü Türkiye’de tutsak 68 meslektaşımızın serbest bırakılması için uluslararası kampanyalar düzenlemeye devam edecek.

Hatırlanacağı gibi 2009 yılında Varşova’da gerçekleştirilen Genel Kurulda KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, ETUCE Yürütme Kurulu Kıbrıs Temsilcisi seçilmişti. Bunun ardından Kıbrıs Türk eğitim sendikaları, Kıbrıs Temsilciliğini dönüşümlü olarak Türk-Rum sendikacıların yapabilmesi için büyük çaba sarfetmesine rağmen bir uzlaşıya varılamamıştır. Bu nedenle 2012 Budapeşte Genel Kurulunda Kıbrıs Türk ve Rum eğitim sendikaları ayrı aday göstermişlerdir. Bu bağlamda 27 Kasım 2012 tarihinde tüm üye ülke sendikalarının delegelerinin oy kullandığı seçimde DAÜ-SEN, KTOEÖS ve KTÖS ortak adayı Şener Elcil 2550 oy alırken Kıbrıs Rum OLTEK, OELMEK ve POED sendikaları ortak adayı Constantinos Constantinou 370 oy alabilmiştir. Böylelikle Şener Elcil oyların %87’den fazlasını alarak tüm etnik gruplardan Kıbrıslı eğitimcileri Avrupa ve dünyada 4 yıl temsil etme hakkına kavuşmuştur. Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi mücadelesinde etnik ayrımcılık yapmadan, azınlık-çoğunluk değil eşitlik kavgası veren sendikacı Şener Elcil’in Kıbrıs Temsilcisi seçilmesinin barışa hizmet edeceğine eminiz. Umudumuz, ortak bir aday üzerinde uzlaşmaya engel olan tahakküm kurma çabaları, resmi retorikle konuşma ve ‘büyük ağabey’ tavırları gelecek dönemde yaşanmaması yönündedir.

Kıbrıs Türk eğitim sendikaları ülkemizin yeniden birleşmesi, Kıbrıslı Türklerin barış ve refah için yaşamaları mücadelesine devam ederken başta eğitim emekçileri olmak üzere tüm dünya emekçileriyle dayanışmaya “Yerel baskılara yerel cevap, yerel baskılara küresel cevap. Küresel soyguna küresel cevap!” şiarıyla devam edecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin