arşivFaika Deniz PaşaTek yol feminizm midir? Kurtuluşun yolu tek midir? - Faika Deniz Paşa
yazarın tüm yazıları:

Tek yol feminizm midir? Kurtuluşun yolu tek midir? – Faika Deniz Paşa

Yeniçağ podcastını dinleyin

Feminist bir mücadeleye ihtiyaç duyuyoruz çünkü kadınlar olarak hangi ulus, sınıf, ırk ya da cinsel yönelimden olursak olalım, cinsiyetimizden dolayı ortak ezilmemizin farkındayız. Bunun yanı sıra feminist mücadelemizin diğer mücadelelerle kesişen yollarını görmekteyiz, bu nedenle de YKP-fem bünyesinde, ekolojik, anti-militarist, enternasyonalist, özgürlükçü-eşitlikçi sosyalist değerleri benimseyen toplumsal cinsiyet eşitliği ve LGBTTQ bireylerin özgürlük mücadelesine taraf bir partinin tabanında örgütlenmekteyiz.

Partinin yalnızca farklı organlarında değil, YKP-fem adıyla kadınlar olarak örgütlenme sebebimiz ise kadınları mağdur, korunması gereken varlıklar olarak görmemiz ya da kendimizi sadece cinsiyetçiliğe karşı mücadele alanına hapsetmeyi düşündüğümüzden erkekleri ise düşman olarak görmemizden değil. Bununla ilgili yola başlamadan dürüstçe şu tespit yaptık: sosyalist, özgürlükçü vb… kurumlar da dahil yaşadığımız coğrafyada, içerisinde bulunduğumuz zamanda, hiçbir karma örgüt cinsiyetçilikten arınmış değildir. Bu nedenledir ki, ataerkiye karşı mücadelenin içerisinde bulunduğumuz her toplumsal alanda olduğu gibi örgütlendiğimiz siyasal partide de sürmesi gerekir. Farklı zaman ve coğrafyalardaki feminist hareketlerin de deneyimlerden yola çıkarak, böylesi bir mücadelenin olası erkek egemen baskıdan asgari derecede etkilenmesi ve kadınları güçlendiren, erkekleri de kendi düşünce ve pratiklerine dair eril ayrıcalıklarını sorgulatan bir hal alması için kendi kararlarını veren ve uygulayan özerk bir yapı olarak politika yapmayı tercih ettik.

Bizim özlediğimiz dünya sistemi, feminist, ekolojik, anti-militarist, enternasyonalist, özgürlükçü-eşitlikçi sosyalist bir sistemdir. Bu dünya ilerideki bir tarihte ansızın iktidarın ele geçirilmesi ile ortaya çıkmayacaktır. Onu bugünden başlayarak örgütlendiğimiz yerdeki pratiklerimizle, akıllarımızda ve davranışlarımızda her gün kurmaktayız. Biz okudukça, izledikçe, yazdıkça tartıştıkça, kısacası biz zenginleştikçe, özlediğimiz dünyamız da gelişmektedir. Bu nedenle, gayet açıktır ki YKP-fem’i oluşturan bireyler için kurtuluşumuzun yolu tek değildir. Feminizm tek yol olmamakla beraber yolumuzun önemli taşlarından biridir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin