toplumsal muhalefetsendikal hareketEL-SEN: HÜKÜMET ÇİRKİN OYUNLAR YERİNE ÇÖZÜM ÜRETMELİDİR
yazarın tüm yazıları:

EL-SEN: HÜKÜMET ÇİRKİN OYUNLAR YERİNE ÇÖZÜM ÜRETMELİDİR

Yeniçağ podcastını dinleyin

EL-SEN Başkan Çağlayan Cesurer imzası ile yayınlanan açıklama şöyle:

Ulusal Birlik Partisi Hükümeti, toplumsal boyutu olan ve sorumluluk üstlenmesi gereken her konuda sessiz kalmakta, muhatap sendikalar eylem yapınca sadece izlemekte ve halkımız bu eylemden etkilenince de halkın tepkisini körükleyerek sendikaları halk ile yüz yüze getirme olarak özetlenebilecek çirkin bir oyun oynamaktadır.

KIB-TEK’in devlete borçları ve devletten alacakları vardır. Ancak, devlet sadece kendi alacaklarının peşine düşmekte Maliye Bakanlığı borçlarını ödememek için işleri komisyona havale etmektedir. Mahsuplaşma sonucu ortaya çıkan KIB-TEK alacağını (35,397,692.65 TL), Maliye Bakanı kabul etmiyor. Maliye Teftiş İnceleme Kurulu’nun bu konudaki raporu, Sendikamızın verilerini doğruluyor. Maliye Bakanı, mahsuplaşma yapıldı alacak-verecek yok diyor. Ama mahsuplaşmanın yasal zeminde bitmesi için üzerinde uzlaşılan rakamların Meclis’ten karşılıklı olarak çıkarılacak bir yasa ile silinmesi ve farkın da ödenmesi gerekiyor. Bu yapılmış değil ve karşılıklı (Vergi Dairesi-KIBTEK) alacaklara faiz işlemeye devam ediyor. KIB-TEK’in bu alacağı için 2013 bütçesine ödenek konmuş değil. 1 Ocak 2011 – 12 Kasım 2012 tarihleri arasında oluşan KIB-TEK alacaklarının da (34,775,838.97 TL) ödenebilmesi için 2013 bütçesine ödenek konmuş değil. 2012 ilk 10 aylık gerçekleşme verilerinden yola çıkarak ve % 5 büyüme öngörüsü ile 2013 yılında devlet dairelerinde tüketilecek elektrik için bütçeye 48,158,807.50 TL ödenek konması gerekirken konan ödenek, 24,602,110 TL’dir. Yani tüketilecek elektriğin yarı parası kadar konmuştur.

BRTK’na verilmek üzere bütçeye konan ödenek, geçen yılki kadardır ve bu ödeneğe göre BRTK’nın KIB-TEK’e olan 19,402,202.93 TL borcunu ödemesi mümkün değildir. Kuvvetle muhtemel BRTK bütçesinin içerisinde 2013 yılında bu kurumun tüketeceği elektriği bile karşılayacak ödenek olmayacak. Rakamlar bunu göstermektedir. Geçen yıl da böyle olmuştu. Din İşleri Dairesi ve bağlı camilerin KIB-TEK’e olan; 6,037,130.90 TL borcu için de 2013 bütçesinde ödenek yoktur. Din İşleri Dairesi camilerin borcunu üstlenmemekte ve camiler sahipsiz kalmaktadır.

KIB-TEK’in 1 kWh elektrik maliyeti ortalama 56 kuruş olmasına rağmen Bakanlar Kurulu’nun onayladığı tarifeler bunun çok altındadır ve maliyetler ile tarifeler sabit kalmak şartı ile satılan elektriğin parası bir tamam toplansa bile mevcut tarifeler ile KIB-TEK yılda 103 milyon TL görev zararı yapmaktadır. Hükümet olma erki kullanılarak KIB-TEK buna zorlanabilir ama yine yasal olarak görev zararı için KIB-TEK’e ödenmek üzere bu para bütçeye konmalıdır. Bu ödenek de 2013 bütçesinde yoktur.

Bunlar yetmezmiş gibi Bakanlar Kurulu yasallığı tartışılır bir karar alarak devlet tarifesini 70 kuruştan 45 kuruşa indirmiştir. KIB-TEK Yönetim Kurulu bunu uygulamaya sokmamıştır. Maliye Bakanlığı Eylül ayından beri zaten eksik ve düzensiz yaptığı ödemeleri durdurmuştur. Faturaların düzeltilmesi için baskı yapılmaktadır. Bu uygulamaya girerse yıllık görev zararı 10 milyon 200 bin TL daha artacaktır.

Mevcut hükümet KIB-TEK’i 147 milyon TL borç ile devralmıştır. Üç buçuk yılda ciddi hiçbir yatırım yapılmamasına rağmen yukarıdaki yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı şu anki KIB-TEK borcu; bankalara, yakıt sağlayıcı firmaya ve AKSA’ya olmak üzere 330 milyon TL’yi bulmuştur.

EL-SEN olarak, 2011 bütçesi için Maliye Bakanlığı’na, Meclis Başkanlığı’na, Meclis Ekonomi Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ne rapor verip kendileri ile görüşmüş ve bütçeye konması gereken ödenekleri belgeleri ile belirtmiştik. Ayni işlem, 2012 bütçesi için de yapıldı. Komite aşamasında 10 milyon TL artırım yapıldığı söylenmesine rağmen gerçekte bu da yapılmadı. 2012 Temmuz ayında elektrik tüketimi için bütçeye konan ödenek bitti. Önümüzde daha 5 ay var. Sendikamızın 2012 bütçesi için olması gereken ödenek konusundaki uyarısının haklı olduğu görüldü. Buna rağmen 2013 bütçesine konan ödenek 2012 için konan ödeneğe göre % 6,5 azaltılmış durumda. Üstelik Maliye Bakanı sürekli ekonominin %4 – 5 büyümesinden bahsediyor. Ekonominin büyümesi ile elektrik tüketimi bire bir ilintili olmasına ve geçen sene de ödenek olarak konan rakam, olması gerekenin yarısı olmasına rağmen bu yıl daha da azaltılıyor.

Sonuç olarak toplam 70 milyon TL geçmiş alacağından hiç değilse bir miktarın, BRTK’nun 19 milyon TL civarındaki borcunun hiç değilse bir kısmının, 103 milyon TL yıllık görev zararının ve 2013 yılı içinde devlet dairelerinde tüketilecek elektrik akım ücretlerinin tamamı olan 48.158.807,50 TL’nin ödenebilmesi için gerekli olan ödenek toplamının bütçeye konmasını temin etmek için harekete geçme zamanı şimdidir. Aksi takdirde, KIB-TEK’in geçecek 1 yılın yükünü kaldırıp kaldıramayacağı belli değildir.

Tüm bu konuları değerlendiren EL-SEN Yönetim Kurulu, 23 Kasım 2012 Cuma günü Kurum genelinde 1 günlük uyarı grevi uygulama kararı almıştır. Gerçekleştireceğimiz grev sonucunda gerekli yaklaşımın hükümet tarafından gösterilmemesi ve komite aşamasında gerekli düzenlemenin yapılmaması halinde, sendikamız süresiz grev uygulamayı değerlendirmeye alacaktır.

Gerekli önlemleri alma vakti şimdidir. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve halkımız sesini şimdi yükseltmelidir. Elektrikler kesildi diye halkımızla sendikayı yüz yüze getirmeye çalışma oyunları görülmeli ve EL-SEN ile birlikte toplumsal varlıklarımıza sahip çıkılmaya devam edilmelidir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin