toplumsal muhalefettoplumsal hareketler"Denetimler yapılmıyor, işçiler bir bir ölüyor"
yazarın tüm yazıları:

“Denetimler yapılmıyor, işçiler bir bir ölüyor”

Yeniçağ podcastını dinleyin

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Emir Taşçıoğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uyarınca gerekli denetimlerin yapılmadığını ve işçilerin birer birer öldüğünü belirterek, Mağusada önceki gün yaşanan ölümlü iş kazasının da “ iş kazası” olarak nitelendirilemeyeceği görüşünü belirtti.

Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Ülkemiz bugün yine ölümlü bir iş kazası haberiyle sarsıldı. Basından öğrendiğimize göre G. Mağusa’da bulunan ve İlkay Genç Ltd.’e ait depoda, kamyon üzerinde bulunan demir yükün çift kirişli köprü vinç ile aşağıya indirilmesi sırasında kaldırma aksamının kopması neticesinde meydana gelen iş kazasında Maraş’ta sakin 47 yaşındaki Ali Uslu olay yerinde hayatını kaybetti.

Bu olayı bir iş kazası olarak nitelemeyi çok isterdik. Ancak açıklamalardan ve basına yansıyan görüntülerden de anlaşılacağı üzere yükü kaldırmak için kullanılan kaldırma aksamı (zincir, çengel veya çelik halat) belli ki yükü kaldıracak kapasitede değildi. Veya kaldırma aksamında bir kusur vardı (çengelde halatın çıkmasını engelleyici mandal, zincirde çatlak veya kırık halka, çelik halatta kopmuş tel gibi). Bu nedenle bu ölümlü olay bir iş kazasından çok bir ihmalkarlıktan dolayı meydana gelen ölümlü bir kazadır.

Kaldırma cihazları ve aksamlarının kullanılabilmesi için her yıl Çalışma Dairesi’nden işletme izni alması zorunludur. İşletme izni alabilmek için yetkili mühendislerce yapılan  test ve kontrollar esnasında bu gibi kusurlar belirlenir ve giderilmesi yönüne gidilir. Bahis konusu vincin test ve kontrolları yapıldı mı, işletme izni var mı bilmiyoruz.  Bunun yanında yürürlükte bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası ve ilgili tüzükleri özel ve resmi tüm işletmelerde her türlü İSG tedbirlerinin işveren tarafından alınmasını ve çalışanların da bunlara uymasını emreder. Ancak yürürlükte olmasına rağmen bu uygulama kamuoyuna ve iş dünyasına yeterince tanıtılmadığı gibi, ilgili tüzüklerin uygulanıp uygulanmadığı da Çalışma Dairesi tarafından denetlenmemektedir. Ve maalesef işverenler de, devlet denetlemediği sürece bu tür önlemleri almamakta ısrar ediyorlar. En azından işveren tarafından çalışanlara temel iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir eğitim verilebilinirdi. Dün bir işçi daha hem ihmalkarlık hem de denetimsizlik sonucu hayatını kaybetmiştir. Sorumlular yukarıda saydığımız kurumlardır.

İSG Uzmanları Birliği olarak ilgili bakanlığı denetimleri başlatması için defalarca uyardık. İş kazalarından denetim yapmayanların sorumlu olacağını belirttik ancak maalesef yetkililerin denetim yapmaları için bir iş kazasının olması beklenmekte ve ciddi iş gücü ve iş kayıpları yaşandıktan sonra denetim yapılmaktadır. Bunun yanında özel sektördeki tüm işverenlere çağrıda bulunuyoruz. Devletin denetim yapmasını beklemeden İSG Yasasının gerektirdiği risk analizini yaptırın, risk değerlendirme raporlarını hazırlayın ve işyerinizdeki riskleri en aza indiriniz. Çalışanlarınızı iş kazalarından korumak için gerekli kişisel koruyucu donanımları temin ediniz ve kullanmalarını sağlayınız. Böylece hem işgücü kaybı yaşamaz hem de olası kaza tazminatlarının önüne geçmiş olursunuz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin