kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 04/10/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 04/10/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomik önlemler paketi. Gazeteye göre, Bakanlar Kurulu dün akşam Troyka ile müzakerelerde hükümetin masaya koyacağı karşı öneriler üzerinde çalıştı. Çalışmalarda temel eksen, mali durumu düzeltmede uygulanacak programın 2016 yılına kadar uzatılması oldu ve bu paket hazırlanırken iki tablo üzerinde duruldu. Bir yandan giderlerde bazı kısıntılar gündeme getirilirken, diğer yandan da 2013–2016 döneminde devlete 950 milyon avro ek gelir getirecek yeni vergiler konusu ele alındı. Bakanlar Kurulu’nun toplantı öncesi ise Cumhurbaşkanı Hristofyas 13. maaşların, Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmasını ve kâr eden yarı kamusal iktisadi teşekküllerin özelleştirilmesini öngörecek bir memorandumu imzalamayacağını açıkladı. “Şahsen kendimi ret edemem ve AKEL’in öncülüğünde çalışanların elde ettikleri kazanımları ortadan kaldıramam” dedi. Bu arada memorandum için süre giderek daralıyor. Maliye Bakanı Vasos Şarli memorandumla ilgili olarak 20 Ekim tarihine kadar bir anlaşmaya varılması gerektiği görüşünü dün siyasi parti liderlerine dile getirdi. Şarli Kıbrıs’ın imzalayacağı memorandumun 12 Kasım tarihinde toplanacak Eurogroup toplantısında onaylanması için bu tarihi ortaya koydu. Böylesi bir gelişme Kıbrıs hükümetine Troyka’dan kredi kullanımı öncesi kısa süreli kredi arama olanağı verecek. Bu süreçte partiler de Meclis’i gece gündüz çalıştırıp gerekli kararları almaya hazır oldukları mesajını verdiler. Muhalefet partilerinden hükümetin sürece ilişkin kararlarında gecikme olduğu yönünde eleştiriler de dile getirildi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİKO ile EDEK bıçakları kınından çıkarıp Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak ortak cephe ve aday arayışlarının sonuç vermemesinin yükünü birbirlerine atarak sert bir zıtlaşmaya girdiler. Bu zıtlaşmada iki partinin merkez siyasi alandaki rolleri de gündeme geldi. Her iki parti de gerek 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde düzenleyici, gerekse merkez siyasi alanda öncü olmasına yarayacak bir rolü elde etmeye çalışıyorlar. Seçim sonuçlarının kendi partileri lehine ciddi değişikliklere yol açacağı öngörüsünde bulunuyorlar. DİKO Başkanı Maryos Karoyan katıldığı bir televizyon programında merkezdeki siyasi partilerin aynı yönde hareket edememelerini gerekçelendirirken Yorgos Lillikas’ın adaylığının o dönem Yannakis Omiru tarafından reddedildiğine işaret etti. Kendisinin Lillikas’ın adaylığını ise merkez siyasi partilerle herhangi bir müzakere yapılmaksızın açıklanması nedeniyle reddettiğini söyledi. Karoyan’ın bu açıklamasının bel altına vurma olduğunu belirten EDEK. Karoyan’ın açıklamalarını talihsiz ve dayanaksız açıklamalar olarak niteledi.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi ekonomi için hazırlanan yeni paket. Gazeteye göre, Troyka’ya sunulacak öneri paketini görüşen Bakanlar Kurulu toplantısı dün akşam gece yarısı sona erdi. Bakanlar Kurulu’nda onaylanan paket bugün Meclis’te temsil edilen partilere sunulacak. Yarın da Cumhurbaşkanı bu partilerin liderleriyle bir araya gelip paketle ilgili görüş alış verişinde bulunacak. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Maliye Bakanı herhangi bir açıklama yapmadı. Hükümet Sözcüsü ise açıklamasında fazla bir bilgi vermedi. Bununla birlikte elde edilen bilgilere göre, dün akşam onaylanan pakette kamuoyu tarafından bilinen önlemler yer aldı. Yani Katma Değer Vergisi %17’den %18’e yükseltilecek. Tütün ürünlerine, alkollü içeceklere, lüks otomobillere uygulanan vergiler arttırılacak. 1500 avronun üzerinde maaş alan memurların maaşlarından da basamaklı kesintiye gidilecek. 1500-2500 avro arası maaşlardan %5 ve 2500’ün üzerinde maaş alanlardan da %8 kesintiye gidilecek. Kamu çalışanlarının bazı ödenekleri kaldırılacak, bazıları ise yeniden yapılandırılacak. Bu arada özel sektör çalışanlarının maaşlarının düşürülmesi de gündemde. Bazı haberlere göre, 1000 ile 3000 avro arası maaş alanlardan %5, 3000-5000 avro arası maaş alanlardan %10 ve 5 binin üzerinde maaş alanlardan da %15 oranında kesintiye gidilecek. Taşınmaz mallar da bugünkü değerleri üzerinden vergilendirecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Avrupa Bankacılık Otoritesi tarafından gerçekleştirilen bankaların sermeye testi sonuçlarına göre, Kıbrıs Bankası ile Laiki Bankası’nın toplam sermaye ihtiyacı 1,8 milyar avro. Kıbrıs Bankası’nın sermaye ihtiyacı 730 milyon avroyken Laiki’nin 1 milyar 125 milyon avro. Bu gelişme sonrası bir açıklama yapan Merkez Bankası sermeye eksikliği konusunun Kıbrıs hükümetinin net desteğinde koruyucu önlemlerle ele alındığını belirtti.

Fransız ekonomist Olivie Blansar’a göre 2008 yılında ortaya çıkan küresel ekonomik kriz döneminin tamamlaması için on yıllık bir süreye ihtiyaç var. Fransız ekonomist bu on yılın kayıp yıllar olmayacağını, ancak küresel ekonominin tekrardan iyi bir duruma gelmesi için bu kadar bir süreye ihtiyaç duyulacağını söyledi. Ekonomi ve özellikle de mali düzeyde birlik olgusunun daha da ileriye götürülmesi için Avro Bölgesi devletlerini daha fazla dayanışma göstermeye ve uğraşılarını yoğunlaştırmaya da çağırdı. Avronun başarılı olması gerektiğini vurguladı ve Avro Bölgesi’ne üye bir devletin ayağa kalkmakta zorlanması durumunda bundan kaynaklanacak bazı olumsuzluklarının diğer ülkelere de yansıyabileceğini ifade etti ve bu nedenden dolayı da zor durumdaki ülkeye diğer devletlerin birçok yoldan yardımcı olması gerektiğinin altını çizdi.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “her şey havaya uçtu” başlığı altında Troyka ile imzalanacak memorandum konusundaki gelişmeler. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas memorandumu imzalamak için Troyka’ya koşullar ileri sürdü. Bu durumda da Troyka ile gerçekleştirilecek müzakerelerin geleceği daha da belirsizleşti. Cumhurbaşkanı Hristofyas NET televizyonuna verdiği röportajı sırasında 13. maaşların, Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmasını ve kâr eden yarı kamusal iktisadi teşekküllerin özelleştirilmesini öngörecek bir memorandumu imzalamayacağını söyledi. Oysa bu üç önlem Troyka’nın sunduğu önerilerin ana eksenini oluşturuyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hayat Pahalığı Ödeneği’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin Çalışma Bakanı Sotirulla Haralambus’un gündeme getirdiği öneriyi işverenler kabul etmiyor. İşverenler ve Sanayiciler Örgütü Genel Müdürü Mihalis Pilikos dün yaptığı bir açıklamada bu önerinin işletmelere ve istenen sonuçların elde edilmesine yardımcı olmayacağını söyledi. İşçi sendikaları ise bu öneriyi yetkili organlarında değerlendirdikten sonra tavırlarını belirleyecekler.

DİSİ Başkanı Nikos Anastasidis barikatların kapatılmasına ilişkin ortaya konan görüşleri yorumlaması istendiğinde duygusal bir patlama anında bu tür tartışmalara girilmemesi gerektiğini söyledi ve herkesi soğukkanlı olmaya çağırdı. Alınacak önlemlerin araştırılması ve bu önlemlerin sonuçlarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. “Popülizm zamanı değil, ciddi düşünme zamanıdır” dedi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “dayatma memorandum imzalamam” başlığı altında Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Troyka ile müzakerelere ilişkin yaklaşımı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Troyka ile görüşmelerde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kırmızıçizgilerini özetledi. Cumhurbaşkanı 13. maaşların, Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmasını ve kâr eden yarı kamusal iktisadi teşekküllerin özelleştirilmesini öngörecek bir memorandumu imzalamayacağını açıkladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Avrupa Birleşik Solu ve Kuzey Yeşil Sol Hareketi’nin “Araştırma Günleri” toplantısına katılan bazı Kıbrıslıtürk siyasi parti ve sendika temsilcileri Türkiye’den adaya nüfus taşınmasının Kıbrıslıtürklerin yok olmaya götürecek bir tehdit olduğuna işaret ettiler. Kıbrıslıtürk kimliğinin asimilasyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çektiler.

Brüksel’de düzenlenen Avrupa Gaz Politikası 2012 Forumu’nda konuşan Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikyotis, Kıbrıs’ın AB Konseyi Başkanlığı’nın Avrupa enerji güvenliğini önceliklerinin ilk sırasına koyduğunu söyledi. Güney Doğu Akdeniz bölgesinde büyük miktarda doğal gaz bulunmasının yeni fırsatlar doğurduğunu ve yeni bir enerji koridoru oluşturulması beklentilerine yeni bir hız kazandıracağını belirten Silikyotis, Dönem Başkanlığı’nın, “Avrupa enerji piyasasında büyük rol oynayan Yenilenebilir Enerji” konusunda AB Konseyi kararlarının kabul edilmesini teşvik ettiğini bildirdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin