habergüncel haberAvrupa Komisyonu’nun Türkiye’yle ilgili ilerleme taslak raporu
yazarın tüm yazıları:

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’yle ilgili ilerleme taslak raporu

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’yle ilgili ilerleme taslak raporunda Türkiye’nin Kıbrıs sorunu hakkında ‘alternatif’ çözümleri, Kıbrıs’ın hidrokarbon kaynakları araması ve işletilmesi için egemenlik hakkına yönelik Türkiye’nin tehditleri, Türkiye’nin Kıbrıs’ı AB Konseyi başkanı ülke olarak reddetmesinden bahsediliyor.

Nihai rapor 10 Ekim’de yayınlanacak, fakat taslağa göre büyük değişiklikler olması beklenmiyor.

Taslakta Türkiye’nin, Ankara Protokolü’nü uygulanması, Kıbrıs ile ilişkilerini normalleştirilmesi, uluslararası kuruluşlara Kıbrıs’ın üyeliğine karşı vetosunu kaldırılması ve Kıbrıs sorunundaki müzakerelere aktif destek vermesi gibi Türkiye – AB Müzakere Çerçeve kapsamındaki Kıbrıs’la ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğinin altı çiziliyor.

Avrupa Komisyonu genişleme paketini sunduktan sonra Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın, sadece Türkiye değil, aynı zamanda Batı Balkan ülkeleri ve İzlanda hakkında olan bu çok hassas ve önemli konuları Avrupa Komisyonu tavsiyelerine göre ele alması bekleniyor.

Başkanlığın raporları diğer üye devletler ile incelemesi ve Aralık 2012’de  gerçekleşecek Genel İşler Konseyi’nde Bakanlar tarafından kabul edilecek sonuçlara varması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu raporları üye devletler tarafından objektif olarak kabul edildiği takdirde Konsey farklı bir görünüm vermeyecek, fakat Komisyon bazı gerçekleri görmezden gelirse, raporlara ilişkin olarak sonuçlarda ciddi bir farklılaşma mümkün.

 

Türkiye ilerleme taslak raporu

Kıbrıs Sorunu – Türkiye’yle ilgili ilerleme taslak raporunda Avrupa Komisyonu Türkiye’nin Kıbrıs sorununa adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözümü hedefleyen BM Genel Sekreteri’nin iyi hizmetleri altında iki toplum lideri arasındaki müzakerelere yönelik desteğini ifade etmeye devam ettiğinden söz ediyor.

AB – Türkiye Müzakere Çerçevesi ve Konsey açıklamalarında Türkiye’nin BM çerçevesinde, BM kararları uyarınca ve AB’nin dayandığı ilkelerine göre Kıbrıs müzakerelerini aktif desteklemesinin beklendiği vurgulanıyor.

Fakat birçok durumda, Türkiye tarafından üst siyasi düzeyde yapılan açıklamalarda BM himayesinde alternatif kapsamlı çözümden bahsedildiği vurgulanıyor.

Hidrokarbonlar – Kıbrıs hidrokarbon arama ve çıkarma için ikinci lisanslama turu başlatma niyetinde olduğunu açıkladıktan sonra Türkiye’nin aramaya katılmak niyetinde olan petrol şirketlerini misilleme ile tehdit ederek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sondajlarına karşı açıklamalarda bulunduğu belirtiyor.

AB Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı Komisyon, Kıbrıs AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı üstlenmeden önce Türkiye’nin Kıbrıs’ın başkanlığında yapılacak toplantılara katılmayacağını açıkladığını not ediyor.

Ayrıca, Türk Hükümeti’nin tüm Türk memurlara AB Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı ile gerçekleşecek toplantılar ve temaslardan imtina etmeleri direktifi veren bir genelge yayımladığını hatırlatıyor.

AB – Türkiye Müzakere Çerçevesi – Komisyon, Türkiye’nin, Ortaklık Anlaşmasının Ek Protokolünü tam ve ayrım gözetmeden uygulamasını sağlamak yükümlülüğünü yerine getirmediği ve Kıbrıs’la malların serbest dolaşımı konusunda tüm engelleri kaldırmadığını tekrarlıyor.

Aynı zamanda, Ankara ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde hiçbir ilerlemenin olmadığını vurguluyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin