.Yeniçağyeniçağ güncel“Bu bir iş kazası değil, cinayettir !!!”
yazarın tüm yazıları:

“Bu bir iş kazası değil, cinayettir !!!”

Yeniçağ podcastını dinleyin

İSG Uzmanlar Birliği Başkanı Emir Taşcıoğlu yaptığı açıklama ile 18 Eylül, Salı günü öğle saatlerinde yaşanan ölümü cinayet olarak niteledi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Ülkemiz yine ölümlü bir iş kazası haberiyle sarsıldı. Basından öğrendiğimize göre Güngör’deki katı atık depolama alanına çöp boşaltma amacıyla giden Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanı 42 yaşındaki Mehmet Zubi çöpleri boşalttıktan sonra araçta sıkışan çöpleri temizlemeye çalışırken, kamyonun sıkıştırma mekanizmasının çalıştırılması sonucu araçla kapak arasına sıkışarak feci şekilde can verdi. Doğal olarak medyamız bu haberi bir iş kazası olarak duyurdu.

Ancak İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası ve ilgili tüzükleri yürürlükte olmasına rağmen bu uygulamanın kamuoyuna ve iş dünyasına yeterince tanıtılmadığı, ilgili tüzüklerin uygulanıp uygulanmadığının Çalışma Dairesi tarafından denetlenmediği, İSG Yasasını uygulamakla yükümlü olan ancak bugüne kadar gereğini yapmayan LTB gibi kamusal kuruluşlar ile Güngördeki çöp alanını işleten özel şirket gibi işletmelerin var olduğu bir ülkede buna değil iş kazası, cinayet dememek için hiçbir sebep yoktur. Sorumluları da yukarıda saydığımız kurumlardır.

Basındaki resimlerden görebildiğimiz kadarıyla merhum Mehmet Zubi kaza esnasında ne bir iş giysisi veya tulumu, ne bir koruyucu eldiven, ne bir toz maskesi ne de bir baret giymekte idi. Bu da gösteriyor ki iş sağlığı konusu LTB’nin öncelikleri arasında yer almıyor. Çöplüğü çalıştıran özel şirketin ise, İçişleri Bakanlığı ile yaptığı sözleşme gereği çöp arabasıyla birlikte sadece bir kişinin içeriye girmesine izin verdiği yazılmaktadır. Bunun hususun değiştirlmesi talep edildiği ve halen daha değiştirilmediği de iddia edilmektedir. Çöp toplama ve boşaltma işlemi bir kişi ile yürütülecek bir faaliyet değildir. Eğer çöp arabasıyla birden fazla kişinin içeriye girmesine izin vermezseniz onun yanına yetkili ve işi bilen bir refakatçi vermeniz gerekir. Bunu yapmadığınız takdirde olası iş kazalarına davetiye çıkarırsınız ve iş kazası olması durumunda baş sorumlu olursunuz. Böyle bir işletme ile böyle bir sözleşme imzalayan İçişleri Bakanlığı da soruşturmaya dahil edilmelidir.

İSG Uzmanları Birliği olarak ilgili bakanlığı denetimleri başlatması için defalarca uyardık. İş kazalarından denetim yapmayanların sorumlu olacağını belirttik ancak maalesef yetkililerin denetim yapmaları için bir iş kazasının olması beklenmekte ve ciddi iş gücü ve iş kayıpları yaşandıktan sonra denetim yapılmaktadır.

Bir sözümüz de Belediye Emekçileri Sendikasına ve ülkemizdeki diğer sendika ve emek örgütlerine olacaktır. Üyelerinizin gelirlerinin iyileştirilmesi ve sosyal haklarının korunması kadar, çalışma ortamlarının ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi için de gayret göstermelerini talep ediyoruz. Üyelerinin bulunduğu tüm işyerlerinde İSG Yasasının eksiksiz uygulanmasını ve sürdürülmesini sağlamak da görevleri olmalıdır. Ayrıca, bu kazada yitirdiğimiz Mehmet Zubi’nin ailesine sorumlulara karşı dava açabilmesi ve hakkını arayabilmesi için her türlü maddi ve hukuki destek sağlanmalıdır. Bir sendikanın asli görevi bu olmalıdır.

Bunun yanında özel sektördeki tüm işverenlere çağrıda bulunuyoruz. Devletin denetim yapmasını beklemeden İSG Yasasının gerektirdiği risk analizini yaptırın, risk değerlendirme raporlarını hazırlayın ve işyerinizdeki riskleri en aza indiriniz. Önlem alınmadığı takdirde böyle kazalar sizlerin de başına gelebilmektedir. Çalışanlarınızı iş kazalarından korumak için gerekli kişisel koruyucu donanımları temin ediniz ve kullanmalarını sağlayınız. Böylece hem işgücü kaybı yaşamaz, hem işiniz aksamaz hem de olası kaza tazminatlarının önüne geçmiş olursunuz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin