anti-militaristanti-militarist haberUğur Kantar'ı Güneş Çarpmış
yazarın tüm yazıları:

Uğur Kantar’ı Güneş Çarpmış

Yeniçağ podcastını dinleyin

Uğur Kantar davası 28 Eylül, Cuma da devam etti. Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi davayı takip etmeye devam etti. BİA-NET’in haberi şöyle:

Kuzey Kıbrıs’ta zorunlu askerlik yaparken “disko” olarak tabir edilen askeri cezaevinde gördüğü işkence sonucunda hayatını kaybeden Uğur Kantar‘la ilgili davaya bugün Girne Askeri Mahkemesi’nde devam edildi.

Kantar’ın ölümüne ilişkin İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen rapor bugün mahkemeye ulaştı.

bianet‘e konuşan Kantar ailesinin avukatı Teoman Özkan, raporda Uğur Kantar’ın ölüm nedeninin güneş çarpması ve buna bağlı komplikasyonlar olarak ifade edildiğini söyledi.

Kararın kendileri açısından olumlu olduğunu ama darp ve işkenceye yer verilmemesini anlayamadıklarını söyleyen Avukat Özkan, alternatif rapor alacaklarını belirtti.

“Bu rapor bizim açımızdan önemli. Çünkü darptan önce ve sonra uzun süre susuz kelepçeli şekilde güneşin altında tutuluyor ve bu, raporla da kanıtlandı.”

“Mevcut raporda işkenceden bahsedilmiyor ama raporda yer alan güneşte bekletme de başlı başına bir işkencedir. Mahkeme heyetinin de bu şekilde değerlendirmede bulunacağını tahmin ediyorum. Çünkü 20 tanık işkence yapıldığını doğruluyor.”

“Heyet değişikliği olduğu için çok fazla işlem yapılmadı. Adli tıp raporuna karşı beyanda bulunmak için süre verildi ve duruşma 9 Kasım’a ertelendi.”

“Ankara’ya dönünce hukukçu ve doktorlarla bir araya geleceğiz ve izleyeceğimiz yol ondan sonra belli olacak.”

Uğur Kantar, Kuzey Kıbrıs’ta zorunlu askerlik yaparken 25 Temmuz 2011’de disiplin koğuşunda ağır işkence görmüştü. Gardiyanların saatlerce dövdüğü, susuz bıraktığı, tuvalete gitmesine izin vermediği Kantar, elleri kelepçeli şekilde güneşin altında bekletildikten sonra fenalaşınca hastaneye kaldırılmıştı.

Girne Askeri Hastanesi’nden Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne (GATA) gönderilen Kantar, yoğun bakımda verdiği hayat mücadelesini, iki buçuk ay sonra, 12 Ekim’de kaybetmişti.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin