anti-militaristanti-militarist haberEBCO eski başkanı Gerd Greune hayatını kaybetti!
yazarın tüm yazıları:

EBCO eski başkanı Gerd Greune hayatını kaybetti!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Gerd Greune Lefkoşa’da ASAL Şube önünde açıklama yaparken (2011)

2 kez de Kıbrıs’a gelerek Kıbrıs’taki vicdani ret çalışmalarına destek veren, yaşamını barış ve vicdani ret çalışmalarına adamış Gerd Greune geçirdiği rahatsızlığından sonra hayatını kaybetti. Konu ile ilgili EBCO bir açıklama yayınladı, açıklama şöyle:

EBCO (Avrupa Vicdani Retçiler Bürosu), EBCO’nun eş-kurucusu, pasifizm, askeri hizmetle ilgili vicdani ret ve insan hakları alanında ileri gelenlerden, Gerd Greune’ün ani ölümü ile ilgili yasta.  8 Eylül 2012 tarihinde öyleden sonra Brüksel’de ailesi tarafından bir anma töreni düzenlenecek.

Gerd Greune (15 Mart 1949 – 24 Ağustos 2012) EBCO içinde her zaman için kilit bir insan oldu: kurucularından ve bunca yıldır ayakta tutanlarından biri (Başkan, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter). Vicdani ret hakkı aslında Gerd Greune’ün ilk siyasi meselesiydi. Zaman içinde bu, Almanya içindeki ve uluslararası barış hareketine, Avrupa’da nükleer silahların konuşlandırılmasına ve genel olarak nükleer silahlanmaya karşı kampanyaya katılımıyla gelişti. Ayrıca anti-militarizm, basın özgürlüğü, çatışma çözümü ve genel olarak insan hakları da ilgi alanındaydı.

1979 yılında Gerd Greune, EBCO’yu,  savaş veya herhangi militer faaliyetin kendisine veya hazırlıklarına katılmak ile ilgili vicdani ret hakkını ileriye götürmek amacı ile Avrupa ülkelerindeki ulusal vicdani ret dernekleri için bir şemsiye örgütü olarak kuranlardan biriydi. Ayrıca 1979 ve 1981 yılları arasında Uluslar arası Barış Bürosu’nun (IPB)Yönetim Kurulu üyeliğini ve Genel Sekreterliğini ve 1970’ler ve 1980’lerde, Alman Barış Topluluğu – Birleşik Savaş Karşıtları (en büyük Alman barış örgütü)  yönetim kurulu üyeliğini ve eş-başkanlığını yaptı. 1980’lerin ilk yarısında yeni NATO füzelerine karşı duruş sırasında Alman Barış Hareketi Koordinasyon Komitesinin sözcülüğünü üstlendi ve nükleer silahlara karşı Avrupa ağlarında önemli bir rol oynadı (e.g. END). Her zaman için, aktif Doğu-Batı diyalogunu destekledi ve ortak silahsızlanma hedefleri ve 1987 yılında Olof Palme Barış Yürüyüşü ile sonlanan ortak eylemlilik olasılıklarını yaratmaya çalıştı.

1986 yılından 1997 yılına kadar Almanya’daki Sosyal Demokrat Parti’nin Yönetim Kurulu siyasi danışmanı olarak çalıştı. Sonrasında ise Brüksel’de Uluslararası Destek ve Dayanışma Enstitüsünü (IFIAS) kurdu (1997). Enstitü’de Başkanı ve Genel Sekreteri görevlerinde bulundu. Aralarında Batı Balkanlar(1997-1999), Bulgaristan(2005-2007), Suriye(2005-2007), Filistin(2006-2008) ve Belarus(2011) da olan, birçok ülkede projeler yürüttü. Son olarak, 2008’den ölümüne dek Arap Medya İnternet Ağı’nın Kalkınma Direktör’üydü.

Bu gün, EBCO Başkanı Friedhelm Schneider “Gerd’in ani ölümü ardından EBCO hala daha şokta. Bizim için olduğu kadar, vicdani ret ve barış hareketleri için de büyük kayıp. Gerd Greune ilham veren bir vicdani retçi, özverili bir pasifist ve tutkulu bir insan hakları aktivistiydi. Uluslararası barış için olan inandırıcı adanmışlığı ve anlayışını EBCO minnetle hatırlarda tutacak.  Onu dürüst bir insan, askeri hizmete ilişkin bir insan hakkı olan vicdani ret hakkının tanınması için farklı geleneklerden gelen pasifistleri birlikte çalışmaya motive eden biri olarak barış için ağ kuran ve birleştirici bir figür olarak anmaktayız. Tüm hayatı boyunca kendini adadığı fikir ve amaçlar için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin