kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 27/09/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 27/09/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomiyle ilgili gelişmeler. Gazeteye göre, Kıbrıs’ta mali kredi sisteminin dayanıklılığına ilişkin stres testi ile bankalardaki ve kooperatiflerdeki portföylerin durumu hakkında Amerikan şirketi Pimco’nun yapacağı araştırmanın sonuçları gelecek açısından kilit öneme sahip. Sistemde teşhis amaçlı olarak gerçekleştirilecek bu araştırmanın görev koşulları çok önceden Troyka tarafından belirlendi. Kıbrıs Bankası ile Laiki Bankası’nın Yunanistan’da ve Kıbrıs’ta verdikleri krediler, Helen Bank’ın, Eurobank’ın, Alpha Bank’ın yerel düzeyde verdikleri krediler ile kooperatiflerin %50 portföyleri bu araştırma çerçevesinde incelenecek. Hedef bankacılık sitemindeki aktiflerin %75’inin kontrolden geçirilmesi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs’ı ziyaret etme davetini kabul etti ve adaya gelecek. Cumhurbaşkanı Hristofyas ile Lavrov dün New-York’ta 15 dakika süren kısa bir görüşme gerçekleştirdiler. Hristofyas–Lavrov görüşmesinde Kıbrıs sorunu ve diğer ikili konular ele alındı. CumhurbaşkanıHristofyas bu görüşmede Rusya’dan Kıbrıs’a kredi verilmesi konusunun ele alınmadığını söyledi. Lefkoşa’ya döndüğünde bu konuda daha fazla bilgiye sahip olma umudunu dile getirdi.Cumhurbaşkanı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası organizasyonlarda daima desteklediğini ve bunun için Lavrov’a teşekkür ettiğini söyledi. Hristofyas–Lavrov görüşmesinde Kıbrıs ve Rusya arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğu bir kez daha teyit edildi. Lavrov ise, Rusya ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkilere de değindi ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nın Rusya–Avrupa Birliği ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da Lavrov, Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması amacıyla Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde yapılan müzakerelerin yoğunlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Başpiskopos Hrisostomos Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tercihlerini belirledi. Malas’ı desteklemeyi olasılık dışı tutarken, Kıbrıs sorununda kendisiyle benzer görüşlere sahip olması nedeniyle ilk tercihini Yorgos Lillikas’tan yana yaptı. Başpiskopos’un ikinci tercihi ise, Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarıyla kendisini tatmin eden Nikos Anastasiadis. Başpiskopos’a göre, Kıbrıs kilisesi açısından Kıbrıs sorunu öncelikli konu ve kendilerini Yorgos Lillikas’ın görüşleri ifade ediyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ-DİKO işbirliğinin DİKO Merkez Komitesi’nde onaylanmasına ilişkin görüşler. Gazeteye göre, bu işbirliğinin DİKO Merkez Komitesi’nde onaylanacağı konusunda herhangi bir şüphe yok. Burada tartışılan bu onayın hangi destek oranı ile verileceği. Parti Başkanı Maryos Karoyan onay için en büyük oranı hedefliyor; yardımcısı Nikolas Papadopulos ise partinin seçimlere tek başına girmesinden yana önemli bir oran yakalamaya ve gelecekte bunu değerlendirmeye çalışıyor. Partide iki eğilim son saatlerde çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda. Maryos Karoyan geçen Pazartesi günü iki partinin Kıbrıs sorunu, ekonomi, enerji başlıklarında vardığı anlaşmaları içeren belgeleri alan DİKO Merkez Komitesi üyelerinin Nikos Anastasiadis’in adaylığına destek vermeleri yönünde mesaj verecek. Bunu yaparken de ülkenin karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için bir ulusal kurtuluş hükümeti kurulmasına olan ihtiyacı vurgulayacak. Karoyan’ın bu uğraşısına yardımcı olmak için Nikos Anastasiadis de geçen Cuma günü Maryos Karoyan’a özel bir mektup gönderdi ve bu mektubun da bugün Merkez Komitesi üyelerine okunması bekleniyor. Bu mektup, iki parti arasında varılan anlaşmaları uygulama konusunda Anastasiadis’in kişisel güvencesini içeriyor. Karşılıklı saygı ve sürekli koordinasyona atıfta bulunuyor. Bu arada DİKO’da dikkatler Nikolas Papadopulos’a çevrilmiş durumda. Geçmişte DİKO-DİSİ yakınlaşmasının mimarı olarak görülen Papadopulos, şimdi DİSİ-DİKO işbirliği perspektifine karşı savaş açmış durumda. Papadopulos, Merkez Komitesi’nde bu işbirliğine karşı olanlara liderlik yapacak ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası DİKO’da yapılacak parti içi yarışta parti Başkanı Maryos Karoyan’ın yaptığı tercihler hakkında şüphe yaratmaya çalışacak. Elde edilen bilgilere göre, Papadopulos son günlerde önemli sayıda Merkez Komitesi üyesine telefon açarak partinin inanılırlığının korunması gerektiği mesajını verdi. Merkez Komitesi’nin bazı üyeleri Papadopulos’un, Nikos Anastasiadis’e karşı cephe açmamak için partinin tek başına seçimlere katılma önerisini dışında bir seçeneği gündeme getirmeyeceğini belirtirken, son günlerde Yorgos Lillikas’ın adaylığına destek verilmesini önerebileceğini de belirtiyorlar. DİKO’da Anastasiadis’in desteklenmesine karşı çıkan tek kişi Papadopulos değil. Antigoni Papadopulu ile parti meclis grubundan Sofoklis Fittis, Andonis Andoniyu gibi isimlerin de Anastasiadis’in desteklenmesine karşı olduğu belirtiliyor.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Brüksel’in hala Kıbrıs’ın ekonomik tasarruf için karşı önerilerini bekliyor olması. Gazeteye göre, Brüksel’de Avrupa Komisyonu Kıbrıs’a kredi verilmesine imkân sağlamak için hala Troyka’nın önerilerine karşı Kıbrıs’ın sunacağını belirttiği karşı önerileri bekliyor. Lefkoşa’da da siyasi partiler ile sosyal ortaklar hem Troykanın, hem de hükümetin karşı önerileri hakkında bilgilendirilmeyi istiyorlar. Hükümet bugüne kadar kimseye resmi olarak bir şey söylemedi. Var olan bilgiler basına yapılan sızdırmalardan elde edilen bilgilerden ibaret. Komisyon dün Lefkoşa’dan karşı öneri beklediğini açıklarken, bu olmaksızın Troyka’nın Kıbrıs’ı ziyaret tarihinin de belirlenemeyeceğini duyurdu. Maliye Bakanı dün bir toplantıya katılmak için Brüksel’e gitti. Birkaç gün sonra da Uluslararası Para Fonu’nun bir toplantısına katılmak için Tokyo’ya gidecek. Bu arada devlet kasasının tehlikeli bir biçimde boşaldığı ve hükümetin 13. maaşları ödeyememe riski ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Troyka’nın da önerileri arasında 13. maaşların kaldırılması da yer alıyor .

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİSİ Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis bugün EVROKO Başkanı Dimitris Silluris ile bir kez daha bir araya gelecek. Bu görüşmede Anastasiadis’in Silluris’e DİKO ile vardıkları anlaşma hakkında bilgi vermesi bekleniyor. Bunun yanı sıra iki lider aralarında askıda olan bazı konuları tartışmaya da devam edecekler. İki parti arasında Kıbrıs sorununda özlü bir diyalogun başlaması da bekleniyor.

Almanya, Finlandiya ve Hollanda ekonomik sorunlarla karşı karşıya olan Yunanistan, İspanya, İrlanda ve Kıbrıs bankalarının Avrupa Destek Fonu’nda direk olarak yeniden sermayelendirilmelerine karşı çıkıyorlar. Oysa bu ülkeler bankalarının direk sermayelendirilmesi ile borçtan kurtulmayı umuyorlar.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ndeki basın toplantısı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas bu basın toplantısında Kıbrısrum tarafının Kıbrıs sorununda hakemliği kabul etmesinin söz konusu olmadığını, çünkü bu konuda geçmişte acı bir deneyim yaşandığını söyledi. Kıbrıstürk toplum lideri Derviş Eroğlu’nun çözüme hazır olmamasından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Cumhurbaşkanı “Hazır değil. Bunu açık ve samimi olarak söylüyorum. Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar müzakereler durmuştur. Bu beni üzüyor, çünkü tüm Kıbrıslıları, Kıbrıslıtürkleri de kast ediyorum, mutsuz eden adaya yasa dışı nüfus taşınmasının ve işgalin sona erdirilmesi ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için her şeyi yapacağıma dair ben daha baştan Kıbrıs halkına söz vermiştim” dedi. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla yapılan doğrudan müzakerelerde var olan çıkmazın hayal kırıklığı yaratan bir gelişme olduğunu ve bu durumdan Kıbrıstürk liderliğinin ve Türkiye’nin olumsuz davranışlarının sorumlu olduğunu ifade etti. Çözüm için müzakerelere 2013 Şubat’ına kadar devam edilmesine Kıbrısrum tarafının ve şahsen kendisinin hazır olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Hristofyas basın toplantısında, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun ile yaptığı görüşmeye de değindi ve görüşmenin bir vedalaşma görüşmesi olduğunu söyledi. Türkiye ve Kıbrıstürk liderliğinin Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunmasında isteksiz olduklarından duyduğu hayal kırıklılığını Ban Ki Mun’a ifade ettiğini belirtti. Mehmet Ali Talat ile sağlanan yakınlaşmaları Derviş Eroğlu’nun kabul etmediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Hristofyas, Derviş Eroğlu’nun iki toplumlu, iki bölgeli bir federal çözüm temelinde olmayan öneriler sunduğunu söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Baf’ta düzenlenen bir seçim etkinliğinde konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “ikinci turda da Malas’a oy vereceğiz” dedi. Stavros Malas’ın adaylığının her geçen gün daha fazla seçmen tarafından kucaklandığını ve bu durumun da partisinde iyimserlik yarattığını söyledi. AKEL seçmeninin hem birinci, hem de ikinci turda seçeneğinin var olduğuna dikkat çeken Andros Kiprianu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Nikos Anastasiadis’in eline düşmemesi gerektiğini düşünen tüm yurtsever ve demokrat seçmenlerin, tüm konularda halkın yararına bir politika izleyecek olan bir insanı göreve getirmek için güçlerini AKEL ile birleştirmesi gerektiği görüşünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas DİSİ ile DİKO arasında varılan anlaşmanın Kıbrıs’ı geri götüreceğini söyledi. Malas’a göre, basına yansıyan DİSİ-DİKO anlaşması 1993’te yaşananları hatırlatıyor.

Başpiskopos Hrisostomos sınırı aştı. Zenci bir adaya oy verebileceğini, ancak solcu bir kişiye oy vermeyeceğini söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin