.Yeniçağyeniçağ güncelŞARKILAR VE DANSLAR “EVİNE DÖN AYŞE” İÇİN
yazarın tüm yazıları:

ŞARKILAR VE DANSLAR “EVİNE DÖN AYŞE” İÇİN

Yeniçağ podcastını dinleyin

[pe2-gallery album=”aHR0cDovL3BpY2FzYXdlYi5nb29nbGUuY29tL2RhdGEvZmVlZC9iYXNlL3VzZXIvMTAxNDE4MjY3MDYzNzkxODYyMTQxL2FsYnVtaWQvNTc3Njg4MTMzNDIxNDg1OTAyNT9hbHQ9cnNzJmFtcDtobD1lbl9VUyZraW5kPXBob3Rv”]

İlki 2010’da yapılan Anti-Militarist Barış Harekâtı konseri 3. kez 14 Ağustos, Salı günü Sarayönü Meydanında, düzenlendi.

Anti-Militarist Barış Harekâtı adıyla bir araya gelen BKP ve YKP gençlik örgütleri, Kıbrıslı Gençlik Platformu (KGP), Feminist Atölye (FEMA) ve bağımsız genç aktivistler zorlu bir günün sonunda konseri gerçekleştirmeyi başardı. Mayıs’ta tüm izinleri alınan konserin ses izni Kadir Gecesi gerekçe gösterilerek 14 Ağustos sabah saatlerinde Çevre Dairesi tarafından ses izni iptal edilmesi nedeni Selimiye Meydanındaki bütün hazırlıklar 3-4 saatlik bir hazırlıkla Sarayönü Meydanına taşınarak, burada gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’den gelen Bandista ile gene Türkiye’den gelen Bandista yanında Özgür ile birlikte Kıbrıs’ın yeni müzik gruplarından Caravan Blue sahne aldı. Müzik gruplarından önce Dance for Peace ile Gabiraz Poi dans performansları ile gecenin açılışı yaptılar.

Geceye ÖDP ve Vicdani Ret için Avrupa Bürosu mesaj gönderdi, mesajlar sahneden okundu.

Yüzlerce kişinin izlediği etkinlikte sık sık “Ayşe tatil bitti, evine dön”, “Evine dön Ayşe”, “işgallere son”, gibi sloganlar atıldı.

 

Yer değişikliği

2010’da izin önceden alınmış olmasında rağmen bir gün kala konser yeri Barış Manço parkından, Selimiye Meydanına kaydırılmıştı, bu yıl da Kadir gecesi olması gerekçe gösterilerek Selimiye Meydanından Sarayönü Meydanına etkinlik kaydırılarak gerçekleşebildi.

Organizeyi gerçekleştiren örgüt temsilcileri, bütün izinleri aylar öncesinden, 28 Mayıs’ta almalarına rağmen, 14 Ağustos sabahı, Kadir gecesi olduğu gerekçesine dayanarak, daha önceki adı Ayasofya olan Selimiye Cami yakınında olduğu için, Selimiye Meydanındaki etkinliğin ses izni Çevre Dairesi tarafından iptal edildiği açıklandı.

Örgütler diyalog yolunu tercih ederek, hem Selimiye’deki din adamları, hem de Çevre Dairesi ve Lefkoşa Kaymakamlığı ile istişare halinde, etkinliğin Cami’deki dini törenleri etkilemeyecek şekilde yapılmasında mutabakata varmasına rağmen, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nün olay çıkma ihtimali yüksek gerekçesi ile saat 16’da kesin olarak Selimiye Meydanında etkinlik yapılmasına izin vermediğini açıkladı.

Bunun üzerine yine diyalog yolunu seçen örgütler Lefkoşa Polis Müdürlüğü ve Polis Genel Müdürlüğü ile istişare halinde, etkinliğin yakındaki Sarayönü Meydanında yapılmasında uzlaştı.

Önemli bir dayanışma örneği gösteren ses ve sahne sistemini kuran Magicland Organization teknisyenleri, örgütler ve genç aktivistler adeta bir mucizeyi gerçekleştirerek, bir sürü teknik sorunun da üzerinden gelerek etkinliği Sarayönüne taşımayı başardı. Etkinlikler Sarayönünde herşeye rağmen 21:30’da başladı.

Müzisyenlerin hazırlıklarını yeteri kadar yapamamasından sahnede daha kısa kaldı ama kitlenin coşkusu gecenin en sonuna kadar sürdü. Ses izni gece yarısı bittiği için gecenin son şarkısı ses sistemi olmaksızın, unplug söylendi, kitle şarkılara uzun süre eşlik etti…

Gece tüm iddiaların aksine coşkulu, tek bir gerginlik yaşanmadan sona erdi.

 

ÖDP: Kıbrıs’ı Kıbrıslılar Yönetsin

ÖDP Eş Genel Başkanları Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya imzası ile 14 Ağustos’taki Anti-Militarist Barış Harekâtı’na gönderilen açıklama şöyle:

BKP gençlik, Feminist Atölye (FEMA), Kıbrıslı Gençlik Platformu, YKP Gençlik ve Bağımsız Genç Aktivistler olarak 14 Ağustos’ta Selimiye Meydanı’nda düzenleyeceğiniz Anti-Militarist Barış Harekâtı Konserine katılan tüm dostları selamlıyoruz. 38 yıldır işgalin sürdüğü bir coğrafyada yaşayan sizlerin “Evine Dön Ayşe” haykırışını bizlerde destekliyoruz.

Kıbrıs, Türkiye için de yıllardır üzerine ‘kahramanlık’ hikâyelerinin anlatılarak milliyetçi/ırkçı anlayışlara güç taşıyan bir mit olageldi. Oysa bu “mit”leştirmenin altında yatan mesele  ‘yavru vatan` hikâyesi değil, Tayyip Erdoğan`ın da her fırsatta söylediği gibi NATO ve ABD için stratejik önemi olan Kıbrıs`ın elde tutulması meselesidir.

Kıbrıs uzun yıllardır Ankara tarafından bilinçli olarak üretimden kopartılarak bir ‘kumarhaneye` çevrildi. Ankara merkezli dayatılan neo-liberal sömürü politikaları ve Kıbrıs`ın cemaatler eliyle kuşatılması bugün de devam ediyor.

Türkiye ve Kıbrıs’ı teslim almaya çalışan ‘fetihçi’ anlayışlar karşısında, halklar arasında barış ve kardeşliğin gelişmesi ve Kıbrıslıların kendi geleceklerini özgürce tayin etmeleri noktasında birlikte mücadele ediyoruz ve mücadele etmeye de devam edeceğiz. Ta ki son işgal gücü Ada’yı terk edene kadar…

Başka bir gelecek için Kıbrıs’ın gerçek acılarını, hayal kırıklıklarını, umutlarını içeren başka bir tarihi birlikte anlatarak, barışın dilini kurmaya kararlıyız.

Kıbrıs halkı ise kendi geleceğini kendisi tayin etmek için mücadele etmektedir ve bu talep haklıdır. Tüm silahlı güçler Kıbrıs’ı terk etmeli, ABD ve İngiliz üsleri kapatılmalıdır. Kıbrıs`ı Kıbrıslılar yönetmelidir. Kıbrıs halkının kendi geleceğini tayin mücadelesiyle, emekçilerin güvencesizliğin yaygınlaştırılmasına dönük politikalarına karşı yürüttüğü mücadele ile dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz.

ÖDP olarak, bundan sonrada Kıbrıs‘ta iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı barışçıl bir çözüm yönünde, birarada yaşama ve barış iradesini savunanların yanında olacağız.

Kıbrıs`ta AKP`nin neoliberal politikalarını ve baskılarını protesto eden emekçilerin Hopa direnişine gönderdiği devrimci selamın sıcaklığı ile Kıbrıs halkını selamlıyoruz.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

 

EBCO

Bu arada 14 Ağustos tarihinde Vicdani Ret için Avrupa Bürosu da bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle:

EBCO, 14 ağustos Salı günü Lefkoşa’da anti militarizm, varoluş ve özgürlüğe dikkat çekmek amacıyla düzenlenen konseri desteklemektedir. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan konser “Anti Militarist Barış Harekâtı” ismiyle Barış operasyonu adı altında ülkeyi işgal eden Türkiye’ye gönderme yapıyor.

EBCO, milliyetçilik ve militarizme karşı ada halkını birleştiren şiddet karşıtı eylemlere destek vermektedir. Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkleri; barış, dostluk, insan hakları ve özgürlükler konusunda beraber mücadele etmeye çağırıyoruz. Silahsızlandırılmış, askerliğin zorunlu olmadığı, EBCO başkanı Friedhelm Schedineder’inde belirttiği gibi ‘askeri mahkemelerde insanların yargılanmadığı’ bir Kıbrıs yaratmanızı diliyoruz.

Bugünün özelliği, Türkiye ordusunun adada ikinci harekatını gerçekleştirmesi ve bir gün sonra zamanın başbakanının operasyonu yöneten dışişleri bakanına ‘Ayşe tatile çıksın’ demesidir.

Bu yılda konser, geçen yıl ki gibi dikkat çekmeyi başarmıştır. Askeri alanlarda kullanılan sembolün anti-militarist versiyonunu konserin amblemi olarak kullanılmıştır. ‘Dikkat askeri bölge’ uyarısı ‘Dikkat askersiz bölge’ olarak değiştirilmiştir. Aynı zamanda Resimdeki askerin silah yerine gitar tuttuğu görülmektedir.

Anti-militarist Barış Harekatı Konseri Salı akşamı 21:00’da Sarayönü meydanında BKP gençlik, YKP gençlik, KGP, FEMA ve genç aktivistlerin katılımıyla gerçekleştirilecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin