yaklaşımlarÖncel PoliliAsil Nadir’in Cezasındaki Ağırlaştırıcı ve Hafifletici Sebepler - Öncel Polili
yazarın tüm yazıları:

Asil Nadir’in Cezasındaki Ağırlaştırıcı ve Hafifletici Sebepler – Öncel Polili

Yeniçağ podcastını dinleyin

Asil Nadir’in İngiltere’de hırsızlık suçundan mahkûm olması neticesi ile sağ ve sol kanattan siyasi kişiler Asil Nadir’e haksızlığa uğradığını değişik şekillerde ifade ettiler. Kimisi Rumları suçlu gördü, kimisi İngilizleri. Ancak, hepsinin otak noktası kendilerine göre Asil Nadir’in mağdur ve neredeyse gariban olması gerçeğidir. Benim kanaatime göre, siyasilerimizi Asil Nadir’i mağdur görmelerinin sebebi onun Kuzey Kıbrıs’a yaptığı yatırımlar, ekonomik gücü ve belki de hepsinden daha önemlisi ekonomik gücünü korumasına yardımcı olan medya hâkimiyetinden faydalanma gayesidir. Ayrıca bunu da yazmadan geçemeyeceğim Asil Nadir’in eşi yaptığı açıklamada Asil Nadir’i Nelson Mandela’ya benzetmesi çok komikti. Ancak bunu biraz daha düşününce, sosyal adaleti savunanların Asil Nadir’i gariban gibi görmesi durumunda eşinin de böyle bir yorum yapması normal olduğunu anladım. Kuzey Kıbrıs’ta öyle bir ortam yaratılmaya çalışılıyor ki, bir kişi büyük bir iş insanıysa ve “bizden birisi ise” o kişi suçlu olsa bile cezalandırılmamalıdır.

Asil Nadir’in juri tarafından suçlu bulunması ve mahkeme tarafından  işlemiş olduğu suçlardan 10 yıl hapislik cezası verilirken davayı gören Yargıç Holroyde Asil Nadir’in ekonomik gücünü değerlendirirken “Üstün ticaret yeteneğiyle dünya çapında çok sayıda kişiye iş imkanı sağlayan işadamının, aç gözlülükle para çaldın. Şirketin başarısı büyük ölçüde senin başarındı. Fakat şirketin parası senin paran değildi. Bunu biliyordun. Buna rağmen kendini kayırdın ve büyük miktarda hırsızlık yaptın.” şeklinde yorum yapmıştır. Bence bu önemli bir noktadır ve anlamı da şudur: Eğer bu kadar büyük işler becerebilme kapasiten varsa, yaptığın fiillerin ne anlama geldiğini bilmekteydin.

Yargıç Asil Nadir’e cezasını takdir ederken 4 ağırlaştırıcı sebebe dayanmıştır. Bunlardan birincisi, güveni, mevkisinin yetkilerini kötüye kullanması. İkinci ağırlaştırıcı neden ise işlemiş olduğu suçların sayısı ve vermiş olduğu zararın büyüklüğüdür. Üçüncü ağırlaştırıcı sebep ise devamlı surette belli bir zaman içerisinde çalmaktır. Yargıç bu ağırlaştırıcı sebebi özellikle 1989 yılında şirketin muhasebecilerinden birisinin yapmış olduğu uyarı dikkate almayarak Asil Nadir’in 3 kez daha aynı suçu işlemesi sebebiyle göz önünde bulundurmuştur. Son ağırlaştırıcı sebep ise suçların sofistike yöntemlerle işlenmiş olması ve başkalarının Asil Nadir’in suçlarını saklamak için şirketin kayıtlarına sahte işlemler yapmalarıdır.

Yargıcın cezayı takdir ederken göz önünde bulundurduğu hafifletici sebepler ise Asil Nadir’in suçların işlenmesinden önceki iyi karakteri ve tekrardan suç işlemeyeceğine dair olan güveni, Polipeck şirketinin batmadan önceki başarısında merkezi rol oynayıp birçok kişiye iş imkânı ve yatırım ikanı sağlamış olması, gönüllü olarak yargılanmaya gelmesi, polis nezaretinde özgürlüğünden mahrum kaldığı süreler ve yargılamadan kaçmasını önlemek için bir teminat şartı olan gece sokağa çıkma yasağı da hafifletici sebep olarak kabul edildi. Aynı zamanda Asil Nadir’in yaşı ve sağlık durumu da cezası verilirken dikkate alınmıştır.

Bununla beraber, mahkemeye göre Asil Nadir duruşma boyunca en ufak bir pişmanlık belirtisi göstermemiştir ve tek derdi kendi sorumluluğu olmadığını kanıtlamaktı.

Netice itibariyle Asil Nadir suçlu bulunmuştur ve cezasını çekecektir. Yargılamanın sonunda ne Asil Nadir ne de avukatı yargılamanın adilliği konusunda bir şikâyette bulunmuştur. Ancak, oralığı velveleye veren buradaki kraldan çok kralcılar.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin