kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 03/08/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 03/08/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi uluslararası derecelendirme kuruluşu Standarts and Poors’un Kıbrıs’ın derecesini düşürmesi sonrası ortaya çıkan durum. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın kredi kullanma notunu Standarts and Poors’un düşürmesi Kıbrıs ekonomisine bir yara daha açtı. Bu durum Troyka’nın önlemleri ile ilgili alarm çaldırırken müzakere sürecini de hızlandıracak. Durumla ilgili değerlendirme yapanlar Troyka’nın kamuda maaşların düşürülmesi, Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılması ya da değiştirilmesi dâhil olmak üzere Kıbrıs’a kredi için ağır koşullar koyacağını belirtiyorlar. Bunların yanı sıra Kıbrıs’ın cazip vergi sisteminde değişiklik de gündeme gelebilir. Uluslararası derecelendirme kuruluşu süreçte olumlu değişimin ancak kredi vericilerin koşullarının uygulanmasıyla sağlanabileceğine inanıyor. Standarts and Poors’a göre, Avrupa Destek Mekanizması’nın yardımları sonrası Kıbrıs’ın borçlarının Gayri Safi Hâsıla’ya oranı 2013 yılında %108’e çıkacak. Bu süreçte bankaların yeniden sermayelendirilmeleri için gereken miktarın belli bir kısmı da özel sektör tarafından karşılanacak. Kıbrıs’ın iflastan kurtulması için yapılacak resmi yardıma rağmen, Kıbrıs bankalarının Yunanistan ekonomisine yaptıkları büyük yatırımlar nedeniyle kamu ekonomisinde zaaflar devam edecek. Bu arada Merkez Bankası’nın değerlendirmesine göre, taşınmaz mal piyasasında olumsuz durum ve taşınmaz mal fiyatlarında düşüş devam edecek. Nakit sorunu dikkate alındığında ve Kıbrıs ekonomisinde tasarruf önlemleri gündeme geleceğinden bu alanda gelecek hiç de olumlu görünmüyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Lefkoşa hem münhasır ekonomik bölgenin belirlenmesine yönelik anlaşmanın tamamlanmasına, hem de enerji konusuna ilişkin Beyrut’a ikili bir mesaj gönderdi. Bu mesajlarda Lübnan hükümetine münhasır ekonomik bölgenin belirlenmesi sürecinin tamamlanması istendi ve bunun Lübnan’ın çıkarına olacağına dikkat çekildi. Kıbrıs’ın Beyrut Büyükelçisi Omiros Mavromatis yerel basında da yayınlanan bir açıklamasında Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölge belirlemede Lübnan ile İsrail arasındaki anlaşmazlığa dâhil olmayacağını belirtti. Bilindiği üzere, Lübnan İsrail’in belirlediği alanın kendi alanına da girdiğini ileri sürerek buna ilişkin çekinceler ileri sürmüştü. Lübnan bu görüş ayrılığını ileri sürerek Kıbrıs ile de anlaşmaktan kaçınıyor. Ancak Kıbrıs’a göre, bu anlaşma Kıbrıs ile Lübnan arasındaki münhasır ekonomik bölgeyi etkilemiyor. Lefkoşa’nın Lübnan’a yönelik baskı uyguladığı bir diğer alan ise Kıbrıs’ın ikinci izin sürecine bir Lübnan şirketinin de ilgi göstermiş olması. Bu şirketin tam da Kıbrıs ile Lübnan arasındaki parsele ilgi gösterdiği belirtiliyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi yarı kamusal iktisadi teşekküllerin yönetim kurullarına yapılan atamalar. Gazeteye göre, Bakanlar Kurulu’nun yarı kamusal iktisadi teşekküllerin yönetim kurullarına dün yaptığı atamalarda çok sınırlı değişiklikler oldu ve bu nedenden dolayı bu konu fazla ilgi çekmedi. Ancak akşam saat sekiz civarında medyaya gönderilen ve kuruluşların başkan ve yönetim kurulu üyelerinin adlarının yer aldığı listelerde bazı isimlerin yanında AKEL kaynaklı bazı notların olduğu görüldü. Örneğin Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu başkanlığına yeniden atanan Statis Kittis’in adının karşısında Merkez Sol yazıyordu. Aynı kurumda EDEK’ten gelen üye olan Yeorgiyos Haris’in adının karşında ise işbirliği yapıyor deniyordu. AKEL’den gelen üyelerin karşısında ise Parti Taban Örgütü’nün kısa adı olarak TBÖ notu vardı. Bu gafın bugün bu konuda fırtınalar yaratması bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Ekoloji Hareketi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak kendileri açısından büyük ya da küçük, favori olan ya da olmayan aday diye bir olgunun söz konusu olmadığını açıkladı. Ekoloji Hareketi Genel Skreteri Yoanna Panayotu dün bağımsız aday Makaria Andri Stilyanu ile görüşmesi sonrası bu açıklamayı yaptı. Görüşmenin ilginç geçtiğini de belirten Panayotu birçok konuda ortak görüşlere sahip olduklarını da ifade etti. Ekoloji Hareketi’nin kesin kararını almak için 7 Ekim’de toplanacak olan kongresine kadar adayların tümü ile görüşeceklerini de duyurdu. Bu süreçte Ekoloji Hareketi üyelerine gönderdiği sorularla bir parti içi araştırma da yapacak.

–       Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riad Al Malki dün Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ve siyasi parti temsilcileriyle ayrı ayrı görüştü. Bu görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada Malki Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanı olarak Avrupa Birliği’nin Orta Doğu sorununa ilgisinin ileri götürülmesi talebinde bulunduğunu söyledi. Kıbrıs’ın hem Filistinlilerle, hem de İsraillilerle iyi ilişkilere sahip olması nedeniyle bu sorunda var olan çıkmazın aşılmasına yönelik yeni düşünceler ve önerilerle Avrupa Birliği’ni yönlendirebileceği görüşünü de dile getirdi.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Cumhurbaşkanlığı’nın gafı. Yarı kamusal iktisadi teşekküllerin yönetim kurullarındakiler dosyalanmış durumda” başlığı altında bu yönetim kurullarına dün yapılan atamalar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kooperatifçilik hareketi dayandığı kurumsal yapının ve özel olarak da kooperatif hareketini denetleme mekanizmasının değiştirilmesini kabul etmiyor. Kooperatifçilik hareketi dün gerçekleştirdiği olağan üstü toplantıda Troyka ile temaslar sırasında ortaya konulan görüşleri de ele aldı. Toplantı sonucunda kooperatifçiliği denetim mekanizmasının değiştirilmesi yönünde ortaya konan görüşlerin kabul edilemeyeceği kanaati ortaya çıktı.

–       İşgal altındaki bölgede yaşanan bir arıza nedeniyle 18 Temmuz’dan itibaren bu bölgeden ne elektrik alınıyor, ne de bu bölgeye elektrik veriliyor. Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis’e göre, işgal altındaki bölgede yaşanan bir sorun nedeniyle iki toplum arasında elektrik enerjisi değişim sistemi devre dışı kaldı.

–       Kıbrıslı işsizler işverenlerin tavrından şikâyetçi. İş Bulma Dairesi’nin çalışmaları için kendilerini gönderdikleri işverenlerin kendilerini işe almayı reddedip, Daire’ye ise kendilerinin işi kabul etmedikleri beyanında bulunduklarını ileri sürdüler. İşsizlere göre, işverenler bu adımdan sonra da Çalışma Dairesi’ne başvuruda bulunarak yabancı uyruklu işçi çalıştırma talebinde bulunuyorlar. Bu durumla ilgili olarak AKEL milletvekili İrini Haralambidu’nun sorusuna yanıt veren Çalışma Bakanı Bakanlığı’nın gerekli kontrolleri yaptığını söyledi. Bu arada Bakan’a göre, 2011 yılında yabancı çalışanlara verilen izinlerin %62’si Kıbrıslıların ilgi duymadıkları tarım ve hayvancılık sektörüne yönelikti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Kooperatifçilik karşı atakta” başlığı altında kooperatiflerin dün gerçekleştirdikleri olağanüstü toplantı. Gazeteye göre, kooperatifler dünkü toplantılarında denetleme kurulu ile denetleme mekanizmasının kaldırılmasına ilişkin Troyka’nın önerisini reddettiler ve Troyka’nın reçetelerini kutsal kitap gibi olarak görenlerin sadece Troyka’nın bürokratları ile Kıbrıs’ta artık bilinen Troykacılar olduğu mesajını verdiler.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları-

–       Stavros Malas Sağlık Bakanlığındaki görevinden kendisini alıp almayacağı konusunda kararı Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın vereceğini söyledi ve bu konuda henüz bir kararın alınmadığını ifade etti.

–       Kıbrıs’ta bir günlük temaslarda bulunan Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Riad Al Malki, AKEL’in Temsilciler Meclisi Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis ile görüştü. Görüşmeden sonra açıklamada bulunan Katsuridis, Filistin sorununa bulunacak olan çözümün uluslararası hukuk temelinde olması ve bağımsız Filistin devletinin tanınması gerektiğini belirtti. Filistin halkının kendi bağımsız ve tanınmış bir devletine sahip olma hakkının olduğunu belirten Katsuridis, AKEL’in Filistin meselesindeki tutumunun çok net olduğunu, partisinin Filistin sorununda Birleşmiş Milletler kararlarıyla Avrupa Birliği’nin önerilerinin uygulanmasını desteklediğini ifade etti. Nikos Katsuridis Filistin halkının mücadelesini Kıbrıs halkının desteklediğini vurguladı. Konuk Bakan ise Kıbrıs’ın Filistin Ulusal Yönetimi’ni daima desteklediğini ifade ederek Katsuridis’e teşekkürlerini iletti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin