habergüncel haberBritanya Dışişleri Bakanlığı belgelerine göre Kıbrıs’ın İngiliz idaresi sırasında İngiliz askerleri aşırı...
yazarın tüm yazıları:

Britanya Dışişleri Bakanlığı belgelerine göre Kıbrıs’ın İngiliz idaresi sırasında İngiliz askerleri aşırı şiddet kullandı

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA)—The Times gazetesinin haberine göre açıklanan Britanya Dışişleri Bakanlığı’nın gizli belgeleri, 1955-59 EOKA sömürge karşıtı silahlı mücadelesine karşı adadaki İngiliz güçlerin aşırı şiddet kullanıldığını, gözaltındaki bazı kişilerin öldürüldüğünü ortaya koyuyor.

Gazetenin haberine göre 50 yıl gizlenen belgeler İngiliz askerlerinin işkence uyguladığı iddiaları yer alıyor. İngilizlerin gözaltındaki bazı kişileri öldürdüğü ve daha sonra konuyu ört bas ettiği de yer alıyor.

Belgelere göre, bir İngiliz çavuşun eşinin ölümünün ardından 3 Ekim 1958’de üç kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 300 vatandaş, Mağusa’da dövüldü.

Times’e göre, belgelerde, Aheritou köyünde, biri görme özürlü olmasına rağmen iki kişinin öldürüldüğü de yer alıyor. Dövülen hamile bir kadının düşük yaptığı bilgisi da yer alıyor.

Kıbrıs’ta İngiliz idaresi Londra ve Zürih Antlaşmalarının imzalanması ile 1960 yılında sona erdi ve ada bağımsız oldu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin