Avrupa Sol PartisiAvrupa Sol Partisi Yaz Üniversitesi Yunanistan’da gerçekleşti!

Avrupa Sol Partisi Yaz Üniversitesi Yunanistan’da gerçekleşti!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yeni Kıbrıs Partisi’nin de gözlemci üye olduğu Avrupa Sol Partisi’nin (EL) yaz üniversitesi, “Avrupa’nın Halkları, Birleşin!” ana sloganı ile SYRİZA üyesi de olan Synaspismos ve AKKOA’nın ev sahipliğinde, Avrupa Sol Partisi ve teorik dergi “transform!” katkıları ile Yunanistan’ın Magnisia bölgesindeki Portaria şehrinde Avrupa ve dünyanın çeşitli yerlerinden 400 konuğun katılımı, 18-22 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirildi.

Yaz üniversitesi çerçevesinde düzenlenen seminerlerde çeşitli politikacılar, aktivistler, akademisyenler ve gazeteciler konuşmalar, sunumlar yaptı, tartışmalarda Avrupa ve dünyadaki gelişmeler değerlendirildi, alternatifler ve mücadele şekilleri konuşuldu…

Avrupa Sol Partisi’ne yakın araştırma enstitülerinin yayınladığı ortak teorik dergi transform! (dönüştürmek!) toplantıları da 16-17 Temmuz tarihlerinde Portaria’da gerçekleştirildi, Avrupa süren kriz ve çözüm yolları tartışıldı… 17-18 Temmuz tarihlerinde ise ELfem’ın toplumsal cinsiyet günü çerçevesinde toplantılar da aynı yerde gerçekleşti…

 

Yaz Üniversitesi

Bu sene yaz üniversitesi geçmiş yıllardaki katılımdan çok daha fazlası ile 25 ülkeden gelen 400 kişi ile gerçekleşti. Daha önceden çok daha zengin olan programda 4 günde, ise ELfem’ın toplumsal cinsiyet günü ve transform toplantıları hariç 6 oturum ve 22 tematik seminer gerçekleşti. Toplantılardaki dil sorunun çözülmesi için 15 Yunanlı ve 9 başka ülkeden 24 kişi gönüllü simultane çeviri görev yaptı.

Avrupa Sol Partisi başkanı ve Fransız Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent, Syriza Parlamento Başkanı, Synaspismos’un başkanı ve EL Başkan yardımcısı Alexis Tsipras, EL Başkan Yardımcısı, Portekiz Sol Blok Avrupa Parlamenteri Marisa Matias başta olmak üzere çeşitli ülkelerden milletvekilleri, politikacılar, aktivistler, Latin Amerika’daki ve Karayiplerdeki sol parti ve örgütlerin üst örgütlenmesi olan Sao Paolo Forum temsilcileri, Bob Jessop, Michael Löwy, Konstantinos Tsoukalas, Birgit Mahnkopf, Guido Liguori gibi önemli isimler, ATTAC, Global Social Justice gibi yapıların temsilcileri oturum ve seminerlerde süren kriz, ekoloji, gençlik gibi çeşitli başlıklardaki konular, mücadeleler ve alternatifler üzerine konuşma ve sunumlar yaptılar…

Toplantıların sonunda Ekim’de EL Gençlik Network’unun toplanmasına karar verildi. Ayrıca Çeşitli parti, örgüt ve sendikanın katılımı ile 29-30 Mart’ta toplanan Altersummit’in (http://www.altersummit.eu/?lang=en) 2013 yılının ilk aylarında yeniden toplanması için yapılacak çalışmalar da değerlendirildi. 1 milyon toplanarak bir Avrupa fonu oluşturmayı amaçlayan Avrupalılar İnisiyatifi ile ilgili son çalışmalar gözden geçirildi, yapılan sunumlarda kampanya ile ilgili bilgiler verildi. Gelecek aylardaki siyasi parti yayın organları festivallerine kitlesel katılım için de çalışmalar yapıldı. Ayrıca gelecek haftalarda bir gençlik yaz kampı toplamasına da karar verildi.

Ayrıca yaz üniversitesi sırasında ELfem’in toplantıları da yapıldı. Bunun yanında Avrupa’nın çeşitli akademisyenler, gençler, sendikacılar ve aktivistler de kendi alanlarına ve bölgelerine yönelik ayrıca toplantılar gerçekleştirdiler.

Bunlar yanında daha önce EL Yürütme Kurulu toplantısında karar verilen 5-7 Ekim tarihinde düzenlenecek Akdeniz Toplantısının detaylarının konuşulduğu toplantı da yapıldı.

 

Toplumsal Cinsiyet günü

17-18 Temmuz tarihlerinde ise ELfem’ın koordine ettiği toplumsal cinsiyet günü çerçevesindeki toplantılarda özellikle kadınların görünmez emeği ve krizin bu sürece etkileri konuşuldu.

‘Toplumun ve dayanışmanın kalbi bakım işleri ve bakım ekonomisi’ başlığı ile yapılan oturumlarda başta çocuk ve yaşlılara bakım ve evdeki bakım işlerinin neo liberal saldırganlıktan etkilenmesi, alınıp satılabilen metaya dönüştürülmesi ele alındı, kadının bu süreçte değersizleştirilen görünmeyen emeği üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Yapılan sunumların ardından atölye çalışmaları yapıldı, atölye çalışmaları üzerine ayrı oturumda bir de değerlendirme toplantısı gerçekleşti.

Toplantılar sonunda sol partilere önerilmek üzere bir çalışma dökümanı da hazırlandı. Metnin son hali ELfem toplantılarında belirlenecek…

 

Yeni Kıbrıs Partisi

YKP delegasyonu hafta boyunca toplantılar katıldı, ikili görüşmelerde Kıbrıs sorunu başta olmak üzere partinin çeşitli görüşlerini aktardı. Toplantılar sırasında Avrupa Sol Partisi üyesi de olan ÖDP dahil, BDP, EMEP, Sosyalist Parti ve SDP ile YKP’nin Kıbrıs sorunu konusundaki ‘Kıbrıs’ı Kıbrıslılar yönetsin’ ortak metni de İngilizce ve Yunanca versiyonları katılımcılar dağıtıldı.

4 kişilik delegasyon 22 Temmuz akşamı adaya döndü…

 

Toplantıların akışı şöyleydi:

18 Temmuz, Çarşamba,

18:00 Genel Toplantı: Kriz Sırasında Dayanışmayı Sağlamak-Yeni Bir Topluma Doğru

 

19 Temmuz, Perşembe,

10.00 4 Seminer

1) Feminizmin modası geçti mi yoksa ona hala daha ihtiyacımız var mı?

2) Demokrasiyi Gerçekleştirmek

3) Ekoloji (Ekoloji Krizinin Üstesinden Gelmek: Alternatif bir Kalkınma için Radikal Öneriler)

4) Tarihle ilgili ideolojik bir mücadele-Tarihsel Saptırımcılığa Karşı

 

15.00 4 Seminer

1) Kriz süresince genç insanlar: Güvencesizlik ve Kolektif Eylem.

2) Göçmenler: Dayanışma, Kolektif Eylem ve Ortak Sınıf Mücadelesi.

3) Kültür ve Kriz.

4) Avrupa’da milliyetçi, otoriter ve ırkçı sapın yükselişi-Sol için Başa Çıkılması Gerekenler?

 

18:00 Genel Toplantı: Kriz, Neoliberal Egemenlik ve Demokrasi-sonrası

 

20 Temmuz, Cuma

10:00 Genel Toplantı: Küresel Krizin Parçası olarak Avrupa’daki Kriz

 

15.00 4 Seminer.

1) Kuzey vs. Güney/ Batı vs. Doğu: Basmakalıpları Yıkmak.

2) Avrupa Krizi ve Siyasi Manzaranın Evrimi.

3) Eurozone (Euro Bölgesi)’un Devamlılığı Mümkün mü?

4) Kapitalizmin Ötesinde (I): Ülkelerimizi, Avrupa’yı ve Dünyayı Değiştirmek.

 

18.00 3 Seminer.

1) Krizin jeopolitik etkileri

2) Birleşme mi Ayrılma mı?

3) Kapitalizmin Ötesinde (II): Ülkelerimizi, Avrupa’yı ve Dünyayı Değiştirmek.

 

21 Temmuz, Cumartesi

10:00 Genel Toplantı: “Birlik olarak ayakta dururuz’’: Partiler, sendikalar, ve sosyal hareketlerin ulusal ve küresel seviyede yardımlaşması.

 

15.00: 3 Seminer.

1) Avrupa’da Demokrasi krizi ve yükselen otoriter devletçilik: Nicos Poulantzas’un güncelliği

2) Avrupa Sendikaları: Başa Çıkmaya hazırlar mı?

3) Biz %99’uz!: Kriz süresinde ortaya çıkan aktörler.

 

18.00 Kapanış ve değerlendirme

(konuşmacılarla birlikte programın orjinali: http://elsummeruniversity2012.wordpress.com/program/)

Yaz üniversitesi diğer materyalleri: http://elsummeruniversity2012.wordpress.com/materials/

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin