kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 23/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 23/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka üyelerinin müzakereler için adaya gelmiş olması. Gazeteye göre, Troyka’nın ileri süreceği koşullarla karşı karşıya olacak hükümet için ilk ciddi sınav başlıyor. Bu süreçte esas baş ağrısı bankaların yeniden sermayelendirilmelerinin getireceği bedel olacak. Kredi vericilerin niyetleriyle ilgili ilk verileri Merkez Bankası bugün öğrenecek. Birçok şey kredi kurumlarının sermayelendirilmeleri için talep edilecek miktara bağlı olacak. Mali kredi sistemi için hesap maksimum 10 milyar avro civarında olması durumunda bankalara yapılacak sermaye desteği kamu borçlarını otomatik olarak arttıracak ve bunun karşılanması için yıllık çok daha fazla nakde ihtiyaç duyulacak. Troyka üyelerinin ikinci görüşme adresi olan Maliye Bakanlığı Kıbrıs’ın 2012 yılı kamu açıklarının gayri safi hâsılanın %3,5’ine indirilmesi için gerekli önlemleri aldığı konusunda Troyka üyelerini ikna etmeye çalışacak. Bu alanda değişmesine kesin gözüyle bakılan olgu Hayat Pahalığı Ödeneği ve Troyka üyeleri bunu net bir biçimde ortaya koydu. Buna ilaveten maaşlarda kesintiler, emekli yaşının yükseltilmesi ve bazı hakların otomatik olarak kaldırılması konuları da ele alınacak. Bu arada Katma Değer Vergisi’nin yükseltilmesi olasılığı da gündemde.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL’in Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Stavros Malas’ı destekleme kararı alması sonrası dikkatler merkez siyasi alana çevrildi. Bu hafta içerisinde merkezdeki partilerin temaslarını, çalışmalarını yoğunlaştırmaları bekleniyor ve bu süreçte Cumartesi günü doruk noktaya ulaşılacak. DİKO ile EDEK Cumartesi günü yetkili organlarını toplayarak kesin kararlarını alacaklar. DİKO bugün ya da yarın parti Sekretarya’sını toplayacak ve parti Yürütme Kurulu’na götüreceği öneriyi hazırlayacak. DİKO’da kesin karar Cumartesi günü toplanacak olan Merkez Komitesi’nde alınacak. Marys Karoyan birinci seçenek olarak Nikos Anastasiadis’in desteklenmesini ileri sürüyor. Karoyan’ın bu aşamadaki amacı bu desteğe yönelik tepkileri kontrol altında tutmak. DİKO’da Yorgos Lillikas’ın adaylığının desteklenmesine yönelik de bir eğilim var ancak bu eğilim parti yetkili organlarında çoğunluk durumunda değil. DİKO Başkanı’na göre, partiyi çıkmazdan kurtaracak olan olgu Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklemesi. DİKO lideri Kıbrıs sorununda Anastasiadis ile aralarında var olan görüş ayrılıklarını ekonomi alanındaki görüş birliklerini öne çıkararak gidermeye çalışacak. Bu arada bir DİKO kadrosuna göre, seçimlerde AKEL ile işbirliği konusu da gündeme geldi ancak AKEL bunun için hükümetin yaptıklarının desteklenmesini koşul olarak ileri sürdü. Bu süreçte EDEK’te de iki olasılık değerlendiriliyor. Yannakis Omiru’nun adaylığı ya da Yorgos Lillikas’ın desteklenmesi. EDEK Başkanı Omiru merkez siyasi alan dışında bir herhangi başka adaylığın desteklenmesinin gündemlerinde olmadığını söyledi. Yannakis Omiru bu arada Stavros Malas’ın ortak bir hükümet programı oluşturmak için partisini birlikte çalışmaya davet edeceği yönündeki haberleri yorumlarken de kendilerinin merkezdeki diğer partilerle birlikte biçimlendirdikleri bir program olduğunu ve bunun kendileri için bağlayıcı olduğunu söyledi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Andis Hacıkostis’in öldürülmesi davasın en önemli şahidi olan Hacıyergiyu ile ilgili bazı iddialar. Gazeteye göre, bu davanın en temel şahidi olan Hacıyeorgiyu’nun polis tarafından korunan bir alanda tutuluyor olmasına rağmen kaldığı evden en az iki kez dışarı çıktığı saptandı. Hacıyergiyu’nun polis merkezine yakın olan ve polis tarafından korunan evlerde kaldığı belirtiliyor. Güvenilir haber kaynaklarına göre, Hacıyergiyu kaldığı evden yan eve ve oradan da polisin kontrolü dışına kaçmayı başlardı. Bu durumun tespit edilmesinin ardından hem nöbetçi sayısı artırıldı hem de bir polis evinden diğerine geçememesi için kamera ile izlenmeye başlandı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümetin Sosyal Sigortalar’a olan yükümlülükleri dâhil olmak üzere, kamu borçlarının 21,25 milyar avroya ulaştığı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, sosyal sigortalara yükümlülükler dâhil borçlar 2008 yılı Martındaki 15 milyar avrodan bu yılın aynı ayında 21,24 milyar avroya ulaştı. Troyka üyelerinin bugün başlayacağı müzakerelerde bu olumsuz koşulları masaya koyması bekleniyor.

–       Kıbrıs takımlarının Avrupa kupalarındaki ilk tur karşılaşmalarında başarılı sonuçları elde etmesinin ardından ülke olarak Kıbrıs UEFA sıralamasında 13. basamağa çıktı. Bu sezon başlarken 15. sırada olan Kıbrıs 13. sıradaki yerini sezon sonuna kadar koruması durumunda 2014-2015 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne iki takımla katılma hakkına sahip olacak. Bunun yanı sıra Avrupa Lig Kupası’na üç takımla katılma hakkını da koruyacak.

–       Avro Bölgesi sıcak bir yaz geçirecek. Uluslararası Para Fonu Yunanistan’a yardım etme niyeti göstermiyor. Bu arada İspanya’nın piyasalara baskısı da artmış durumda. “Spigel” dergisinin dünkü haberine göre, Uluslararası Para Fonu Yunanistan’a yapılacak yardımlara daha fazla katılma niyetinde olmadığını belirtti ve bu koşullarda Yunanistan önümüzdeki Eylül ayında iflas edebilir. Bu süreçte Yunanistan’a hedeflerine varması için ek bir zaman tanınması durumunda 10 ile 50 milyar avro arası bir desteğe daha ihtiyaç duyacak ve Avro Bölgesi’nden birçok üye Yunanistan’ın yükünü daha fazla taşımayı istemiyor. Bu arada Hollanda ile Finlandiya Yunanistan’a yönelik yardımlarını Uluslararası Para Fonu’nun yardımına bağlamış durumdalar.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün Baf’ta yaptığı konuşması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını başlattı. Baf’ta yaptığı konuşmasında kendisinin ve AKEL’in ifade ettiği alan dışında herkese açık saldırıda bulundu. Bu saldırılardaki hedefi Stavros Malas’ın dışındaki diğer Cumhurbaşkanı adaylarıydı. Hristofyas önce aralarında Yorgos Lillikas olmak üzere Kıbrıs sorununda iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüne karşı çıkanları hedef aldı. Bu kişilere cesaret sahibiyseler taksimi kast ederek gerçek düşüncelerini halka söyleme çağrısı yaptı. “İki bölgeli iki toplumlu federasyona karşı olan tezler boş içerikli değildir ve bugünkü koşullarda taksimin en iyi çözüm olarak kabulü demektir” dedi. Devamla silahını Nikos Anastasiadis’e çevirerek bu görüşün karşı ucunda yüzeysel olarak cömert olan ve Kıbrıs sorununda kendi kendini inkâr eden mutasyona uğramış tezler bulunduğunu ifade etti. Tüm bu çevrelerin retçilik ile teslimiyetçilik arasında hareket ettiklerini belirterek, bunlardan bazılarının Türkiye’nin tezlerinden dahi daha aşırı tezler ileri sürdüklerini belirtti. Buna örnek olarak müzakerelere katılımın genişletilmesi önerisine değindi. Bu görüşleri savunanların Annan planını desteklemekle kalmayıp halkın iradesini ortaya koyması sonrası Kıbrıs’ı uluslararası alanda şikâyet edip kendi görüşlerini dayatmaya çalıştıklarını ifade etti.

 

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi “Halkı kandırıyorlar” başlığı altında Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün Baf’ta yaptığı konuşma.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Troyka ile müzakerelere yarın başlanıyor. Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu sonrası Troyka adaya ikinci kez geliyor ve bu kez yardımın koşulları hakkında müzakere yapılacak

–       AKEL’in Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas önümüzdeki günlerde diğer siyasi güçlerle de bir dizi temasta bulunacak. Malas 1974’de canlarını feda edenlerin anısına dün Limasol’da düzenlenen bir etkinliğin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, diğer güçlerle ve özellikle de yakın siyasi görüşlere sahip olanlarla önümüzdeki günlerde görüşmeyi arzuladığını söyledi. Bu güçlerle tarihi bağlarının olduğunu da belirterek kısmi bazı görüş ayrılıklarına rağmen bu bağın kopmadığını vurguladı. Ülke siyasi yaşamında bir geleneği olanlarla karşılaşmaya hazır olup olmadığının sorulması üzerine de Malas siyaset diploması almak için siyasi okulun halkla iletişim açısından siyasi bir partide uğraş verme olması durumunda bu okulun başarısız kaldığını itiraf etme durumunda olduğu yanıtını verdi. Malas bu arada AKEL’in kendi adaylığını desteklemesinin kendisi için bir onur olduğunu da söyledi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin