kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 13/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 13/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Gazeteye göre, EDEK Polit Bürosu dünkü toplantısı sırasında 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak siyasi sahnede netleştirici bir adım atmadı. EDEK Polit Bürosu dün sadece parti ilçe konferanslarının sonuçlarını değerlendirmekle yetindi. Kesin karar için 21 Temmuz’da toplanacak olan Merkez Komitesi toplantısını işaret etti. EDEK’te ilçe konferansları çoğunlukla Yorgos Lillikas’ın adaylığının desteklenmesinden yana bir tavır ortaya koydular. Bu arada merkezdeki siyasi partilerin Yannakis Omiru’nun adaylığında işbirliği yapmaları girişimi de DİKO tarafından durduruldu. Bu öneri DİKO’da tepkiye neden oldu. DİKO liderliğinin kısa bir süre önce Makis Keravnos’un adını tekrardan gündeme getirme uğraşılarının torpillenmesini affedemediği görülüyor. Yannakis Omiru ile Maryos Karoyan son günlerde sürekli bir iletişim içerisinde ve temasları sırasında EDEK Başkanı’nın adaylığının desteklenmesi fikri DİKO’dan destek görmedi. Maryos Karoyan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işbirliği arayışında parti başkanlarının adaylıklarının devre dışı olması görüşünde ısrar ediyor. DİKO, kendi seçmeninin ağırlıklı bir kesiminin oy verebileceği ve kendi temel stratejisine hizmet edecek bir aday arayışı içerisinde olmaya devam ediyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Türk savaş gemileri dün Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde askeri tatbikata başladı. Türk savaş gemileri Kıbrıs’ın 2., 3., 8., 9., 12. ve 13. parsellerinde dolaşıyor. Tüm göstergeler Türk savaş gemilerinin hakiki mermi kullanarak tatbikat yaptıkları yönünde. 12.parselde de hakiki mermiler kullanıldı ve buradaki tatbikata helikopterler de katıldı. Bu parselde tatbikatın yapılması bir rastlantı değil. Bu şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu bölgede yaptığı doğal gaz aramaları hakkında şüphe yaratılmak isteniyor. Aynı anda İngilizler de havada tatbikat yapıyor. İsrail’in deniz kuvvetleri de büyük bir mesafede hareket halinde. İsrail tatbikatını dün tamamladı. Türklerin tatbikatının bugün de devam etmesi bekleniyor. Elde edilen bilgilere göre, Türkler bu dönemde askeri tatbikatlarını yoğunlaştıracaklar. Bunun Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığı ve doğal gaz aramalarında ikinci izin süreciyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Lefkoşa, Türklerin tatbikatını yakından izliyor. Diplomatik alanda ise tüm girişimlerini yapmış durumda. Dün Doğu Akdeniz’de yaşanan askeri hareketliliği ve Türklerin tatbikatlarını yorumlaması istendiğinde, Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Türklerin tersine Britanya ile İsrail’in tatbikatları konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bilgilendirdiklerini söyledi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi üst düzey kamu yetkililerinin maaşları. Gazeteye göre, ülke ekonomisi tarihinin en büyük krizini yaşarken Cumhurbaşkanı ile bakanların maaşlarından yapılan %10’luk kesinti kaldırıldı. Hatırlanacağı üzere, ekonomik krize karşı koyabilme sürecine bir katkı olarak iki yıl önce üst düzey devlet yetkililerinin maaşlarında %10’luk bir kesintiye gidilmesi kararı alınmıştı. Bu karar iki yıllık bir süre içindi ve Mart ayında sona ermesinin ardından bu karar yenilenmedi. Böylece Cumhurbaşkanı ile bakanlar Nisan ayında normal maaşlarını almaya başladılar. Buna karşı milletvekillerinin temel maaşlarından yapılan %10’luk kesintiye devam edilmesi kararı alındı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümet, Avrupa’da ve son yıllarda Yunanistan’da yapıldığı gibi vergi dairesine büyük miktarlarda borcu olan şirketlerin ve kişilerin isimlerini kamuoyuna duyuracak. Maliye Bakanı Vasos Şarlis dün bu konuda Bakanlar Kurulu’na bir öneri sundu. Bu öneriye göre, bu isimleri kamuoyuna duyurmada bakana yetki veriliyor. Bakanın önerisi Bakanlar Kurulu’nda kabul gördü ve toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü tarafından da kamuoyuna duyuruldu. Sözcü bu arada devletin tahsil edemediği 400 milyon avroluk bir gelir vergisi bulunduğunu da açıkladı. Yasal faizlerin ilavesiyle birlikte bu rakamın çok daha büyüyeceğine dikkat çekti.

–       2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak EVROKO, AKEL ve DİSİ’den sonra dün de EDEK yetkilileriyle bir araya geldi. EVROKO Pazartesi günü de DİKO ile görüşecek. EVROKO’da seçimlere yönelik farklı yaklaşımlar var. EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris DİKO’nun da DİSİ’ye yönelmesi durumunda seçimlerin ilk turundan Nikos Anastasiadis’in desteklenmesi gerektiği görüşünde. Buna karşı partinin diğer kadrolarından bazıları Yorgos Lillikas ile flört halinde. Bu kadrolar Lillikas’ın ikinci tura geçememesi halinde Nikos Anastasiadis’in desteklenmesi olasılığını tartışıyorlar. EVROKO dün EDEK liderliğiyle bir araya geldi. Bu görüşmeden sonra bir açıklama yapan EDEK Başkanı Yannakis Omiru iki partinin merkezdeki siyasi partilerin işbirliği amacına bağlılıklarının devam ettiğini söyledi. Dört partinin işbirliği uğraşılarının sona ermesine rağmen, bu yönde tüm olanakları sonuna kadar zorlayacaklarını da belirtti. Bir gazetecinin EDEK ile EVROKO’nun seçimlere yönelik farklı yollarda gittikleri gözleminde bulunması üzerine de Yannakis Omiru “Farklı yollarda ilerlediğimiz sonucuna varabilmeniz için henüz yolları görmediniz” dedi.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’nın Kıbrıs’a yaklaşımları. Gazeteye göre, Kıbrıs hükümetinin ve bankaların ekonomiyle ilgili olarak verdikleri veriler Troyka yetkililerini düşündürüyor. Troyka adaya Pazartesi günü yapacağı ziyareti erteledi. Detaylı incelemeler yapılması gereksinimi olduğunu buna gerekçe olarak gösterdi. İyi haber alan kaynaklara göre, bu da Kıbrıs ekonomisini kurtarma programının daha da gecikeceği anlamına geliyor. Bu arada bu erteleme çeşitli senaryoları da gündeme getirdi. Söz konusu erteleme Brüksel’den açılan bir telefonla bildirilirken yeni tarih olarak 22 ya da 23 Temmuz üzerinde duruluyor. Hükümet Sözcüsü dün yaptığı açıklamada, bu erteleme ile hükümetin Rusya ve Çin’den kredi bulma uğraşıları arasında bir bağ olmadığını ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Averof Neofitu uyardı ve dost olarak nitelendirilen ülkelerden alınacak borçların olası olumsuz siyasi ve ekonomik sonuçları hakkında toplumun düşünmesi gerektiğini söyledi. Bu borçlanmanın biçimi ve hükümet tarafından ileri sürülen argümanların toplumu düşündürmesi gerektiğini belirten Averof Neofitu Kıbrıs’ın kamu borçlarının sürdürülebilirliğinin Troyka’yı da düşündürmeye başladığına dikkat çekti.

–       Başsavcı Petros Kleridis, Mayk Timviyu davasıyla ilgili olarak Meclis Göçmenler Komitesi’ni bilgilendirirken Timviyu’nun Türkiye ile işgal bölgesindeki malına karşı takas olarak özgür bölgede Kıbrıslıtürk malı almasını öngören uzlaşmayı Bakanlar Kurulu’nun onaylamasının bir örnek olmayacağını söyledi. Bakanlar Kurulu’nun kararı temelinde Timviyu’ya Larnaka’daki Türk malı karşılığı 13 milyon avro verilecek. Bu mal farklı koşullarda kamulaştırılamazdı.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Hava Yolları’nın durumu. Gazeteye göre, yabancı çıkarlara hizmet etmek ve Kıbrıs Hava Yolları’nı boğmak için ve aynı zamanda yürütme erkinin işlerine müdahale amacıyla Meclis’te bir çoğunluk oluştu. Bu çoğunluk Kıbrıs Hava Yolları’na yönelik 31,3 milyon avroluk sermaye arttırımını öngören yasa tasarısını açıklanamaz bir biçimde yeniden düzenlediler. DİSİ, DİKO, EDEK, EVROKO ve Ekoloji Hareketi bu değişikliklere onay verirken kuruma kabul edilemez koşullar dayattılar. Kurumun hükümet tarafında atanan yönetim kurulunun sekiz üyesinin istifa etmesini ve bunların yerine Meclis’in maliye bakanlığı komisyonun olumlu görüşüyle Maliye Bakanı’nın seçeceği yeni üyelerin atanmasını istediler. Rekabet halinde bulunulan özel hava şirketlerine hizmet etmeyi amaçlayan daha başka kabul edilemez koşuları da dayattılar. AKEL Meclis Grup Sözcüsü Yardımcısı Stavros Evagoru bu gelişmelerle özünde Meclis’in Kıbrıs Hava Yolları’nın yönetimini üstlendiğini belirtip bunun kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. Dünkü gelişmeler ışığında Kıbrıs Hava Yolları yönetim kurulu bugün toplanacak ve durum değerlendirmesi yapacak. Üyeler istifa dâhil her tür kararı alabilir.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Milletvekillerinin maaşlarından yapılan %10’luk kesintiye Eylül ayına kadar devam edilecek. Meclis dün bunu oy birliği ile onayladı. Meclis bu kararı alırken devletin üst düzey yöneticilerinin maaşlarından gönüllü olarak kesintiyi kabul etmeleri, aksi takdirde Meclis’in tek taraflı olarak bu yönde karar alacağı mesajını da verdiler.

–       Meclis Göçmenler Komisyonu Başkanı Skevi Kukuma hükümetin Mayk Timviyu davasındaki kararının somut koşullarda doğru bir karar olduğunu söyledi. Mayk Timviyu Türkiye ile uzlaşarak işgal bölgesindeki malına karşı EVKAF’ın Larnaka’daki bir malının değişimini kabul etmişti. Bu uzlaşma da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından onaylanmıştı. Skevi Kukuma sonuçta İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına ters bir adımın Kıbrıs’ı çok zorda bırakacağına da dikkat çekti.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin