kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 09/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 09/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs sorunu. Gazeteye göre, Türk tarafı teknik komitelerde iki ayrı devletin işbirliği yapması mantığı çerçevesinde hareket ediyor. Birleşmiş Milletler’in istemi sonrası Kıbrıs sorununda teknik komiteler kısa bir süre önce yeniden harekete geçti ve komitelerdeki daha ilk tartışmalarda Türk tarafının niyeti ortaya çıktı. Komite üyeleri eski konuları yeniden tartışmak amacıyla gündeme getirdiler ve Türk tarafı tamamı ile iki devletin işbirliğine atıfta bulunan konuları da öne sürdüler. Örneğin “geçiş noktalarında geçişlerin düzenlenmesi” konusunu gündeme getirdiler. Elde edilen bilgilere göre, tartışmaya açacakları konular iki devlet arasındaki düzenlemeleri öngören konular olacak. Kıbrısrum tarafı ise buna karşı sadece çevre, sağlık, insani konular gibi konuları tartışabileceğini duyurdu. Kıbrısrum tarafı geçiş noktaları gibi konuların tartışılmasına girmeyecek. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas gerek Derviş Eroğlu’ya gerekse İngilizlere yönelik sert eleştirilerde bulundu. Derviş Eroğlu’yu söylenenleri çarpıtma ve yalan söyleme konusunda uzmanlaşmakla suçladı. Adadaki Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler’de alınacak kararla ilgili olarak da İngilizlerin her zaman Birleşmiş Milletler’i müzakerelerin doğru temelinden uzaklaştırmaya ve Barış Gücü’nü de makaslamaya çalışmakla eleştirdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nikos Anastasiadis’in birinci turdan desteklenmesi konusunda DİKO bünyesinde ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Maryos Karoyan daha önceki açıklamalarında bu olasılığa kapıyı açık bırakmıştı. Dün bu konuya yönelik bir soruyu yanıtlarken kesin karar alınana kadar sabır gösterilmesi tavsiyesinde bulundu. Seçimlerin daha ilk turundan itibaren DİKO’nun Anastasiadis’i destekleyeceği haberlerinin hatırlatılması üzerine soruya net yanıt vermekten kaçındı. DİKO’nun tüm durumu önümüzdeki günlerde tartışacağını, tüm verileri dikkate alacağını, kendi analizini yapıp gerekli gerekçelerle kesin tavrını ortaya koyacağını söyledi. DİKO ile DİSİ arasında görüşmeler olup olmadığı sorusuna karşılık olarak da her şeyin zamanı geldiğinde yapılacağını, bugün yapılanın koşulların değerlendirilmesi olduğunu ve bunun da partinin yetkili organları tarafından yapıldığını ifade etti. “DİKO her zaman olduğu gibi sorumluk üstlenmeyi, karar almayı bilir ve neyi destekleyeceğini de bilir” dedi. Nikolas Papadopulos da partinin yetkili organlarının çeşitli defalar toplandığını, çeşitli olasılıkları değerlendirdiğini ve Anastasiadis’in desteklenmesinin de olasılıklardan biri olduğunu ifade etti. Parti organlarında konuya ilişkin görüş ayrılığı olup olmadığının sorulması üzerine de organlarında neleri tartıştıkları söylemek istemediğini dile getirdi. Maryos Karoyan’ın DİSİ ile işbirliği olasılığından söz ederken parti üyelerine izlemeleri gerektiği yolu gösterip göstermediği sorusuna karşı da Nikolas Papadopulos tüm olasılıkların masada olduğunu söyledi ve DİKO Başkanı’nın ifadelerinin kişisel görüşleri olduğuna dikkat çekti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin özgür bölgede ve işgal bölgesinde bulunan bazı taşınmaz malların takası konusunda onay vermesi. Gazeteye göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Mayk Timviyu ile Türkiye arasında varılan uzlaşmayı sonuçta onayladı ve mülkiyet konusunda yeni bir durum ortaya çıktı. Hatırlanacağı üzere, Mayk Timviyu ile Türkiye arasındaki bu uzlaşmaya 2007 yılında mal tazmin komisyonunda varılmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da onaylanmıştı. Geçen beş sene içerisinde Kıbrıs adaletine başvurulmuş, Strazburg’ta Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine dava açılmıştı. Şimdi beş sene sonra bu uzlaşma onaylandı ve mal tazmin komisyonunun kararını Kıbrıs Cumhuriyeti kabul etti. Timviyu bu uzlaşma ile işgal bölgesinde bıraktığı mallara karşı Larnaka’da 27 dönüm Kıbrıslıtürk malı alacak. Bakanlar Kurulu ilgili kararıyla bu malı ilgili vergileri de ödeme yükümlülüğüyle 13 milyon avroya satın almayı kararlaştırdı. Bu gelişme sonrası şimdi daha başka Kıbrıslırumlar da kendilerine bir çözüm olarak önerilecek takası kabul etme durumunda olacak. Bakanlar Kurulu ilgili kararını almadan önce Başsavcılığın da onayını aldı. Başsavcılık takasın onaylanmasının ve bu malın satın alınmasının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin lehine olduğu yönünde görüş ortaya koydu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       2013 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığına aday olan Yorgos Lilikas merkezdeki siyasi güçlerin siyasal görüşlerinde gerçekten yakınlaşma olduğunu yaşamın kendisinin ortaya koyduğunu söyledi. Yorgos Lilikas bu açıklamayı dün “Kathimerini” gazetesinde yayınlanan bir kamuoyu araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak yaptı. Bu kamuoyu araştırmasına göre, DİKO seçmeninin üçte biri, EDEK seçmeninin %50’si ve EVROKO seçmeninin de %85’i Lilikas’ı desteklediklerini ifade ediyor. Lilikas bu arada iki rakamlı bir oranda seçmenin seçimlere katılmayacağını ifade etmesini de seçmenlerin öfkesi ve değişim talebi olarak yorumladı. 11 Temmuz 2011’de Mari’de yaşanan olayın yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan Lilikas kendisinin merkezdeki güçlerle diyaloga hazır olduğunu ifade etti. Kendilerini seçimlere yönelik bazı amaçların değil, ortak siyasi politikaların birleştirdiğini ifade etti.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Avro Bölgesi maliye bakanlarının bugün Brüksel’de yapacakları toplantı. Gazeteye göre, Avro Bölgesi maliye bakanlarının bugün Brüksel’de gerçekleştirecekleri toplantının odağında Kıbrıs’a yardım konusu bulunuyor. Avrupalı yetkililer Kıbrıs’a yapılacak yardımın boyutunun henüz netleşmediği görüşünde. Troyka üyelerinin Kıbrıs’ta yaptıkları araştırmaların sonuçları bekleniyor ve bu sonuçlar temelinde karar alınacak. Bu yetkililer Kıbrıs ile İspanya arasında farklılıklar olduğu görüşünde ve İspanya’da sadece bankaların desteklenmesine karar verildiğini ifade ediyorlar. Buna karşı Kıbrıs ile ilgili olarak henüz hiçbir şey bilmiyorlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO Başkanı Maryos Karoyan Kıbrıs’ın Rusya’dan kredi alma sürecinde şeffaflık istedi. Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının her gün yaşadıkları bazı yakıcı sorunlara yanıt istediklerini belirten Karoyan, Kıbrıs’ın tekrardan büyümeye geçeceği konusunda ikna edici olabilmek için derhal sonuç alıcı hareketlerde bulunulması gerektiğini vurguladı. Troyka’nın Kıbrıs’a gelişiyle ilgili olarak ise, DİKO’nun böylesi bir gelişmeden kaçınılması gerektiğini birçok kez ifade ettiğini söyledi ve bu konuda kolektif bir tavırdan yana olduklarının altını çizdi.

–       Savunma Bakanı İliadis İsrail’in Kıbrıs FIR hattında Lefkoşa’nın izni ile tatbikat yaptığını dolaylı ancak net bir biçimde ifade etti. Bakan bu konuda detay vermekten ve bu tatbikat için Kıbrıs’ın hava sahasının İsrail’e açıldığına ilişkin resmi olarak açıklama yapmaktan da kaçındı. “Eğer İsrail uçakları tatbikat yapıyorsa İsrail izin almış demektir” dedi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Yeri köyünde bulunan silahlar. Gazeteye göre, Yeri köyünde ilk bakışta kullanılmaya hazır önemli miktarda silah bulundu. Bir vatandaşın uyarısı üzerine bölgeye giden polis yasadışı bir biçimde çöplük olarak kullanılan bir alanda bu silahları buldu. Polisin ilk değerlendirmelerine göre, bu silahlar kısa bir süre önce buraya bırakıldı. Polis olayla ilgili araştırma başlattı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas “Kıbrıs’ta müzakereleri, Kıbrıslıtürk toplum liderini yönlendirerek kesintiye uğratan taraf biz değiliz, Türkiye’dir” dedi. Cumhurbaşkanı bunun yanı sıra müzakerelerin devam etmesini istemeyenin Hristofyas olduğunu belirten Derviş Eroğlu’nun söylenenleri çarpıtmada ve yalan söylemede uzman olduğunu söyledi. “Kıbrısrum tarafı müzakerelere devam etmeye hazırdır” dedi. Bu arada Barış Gücü’nün görev süresini uzatılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler’deki karar süreciyle ilgili olarak da hükümetin özellikle İngilizlerin bazı oyunlarına karşı durmak için çalıştığını söyledi.

–       İçişleri Bakanı Eleni Mavru Britanya’da yaptığı bir konuşmada, Kıbrıs sorununu uluslararası toplumun öncelikli sorunu yapmak ve Türkiye’nin adadaki yasa dışılıklarına karşı çözüm iradesini ortaya koymak için hem adada, hem de yurt dışında birlik içinde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin