kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 04/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 04/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’nın Lefkoşa’daki ilk gün temasları. Gazeteye göre, Kıbrıs Merkez Bankası Troyka’dan ilk şokunu dün yaşadı. Dünkü şok sert müzakerelerin de bir işareti oldu. Troyka ile Kıbrıslı yetkililer durumla ilgili farklı değerlendirmeler içerisinde. Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriu’nun Troyka ile dünkü temasları gayri resmi olarak da olsa bankaların gereksinimlerine ilişkin bir ipucu verdi. Troyka’nın teknokratlardan oluşan heyetine göre, Kıbrıslı bankaların 10 milyar avroya ihtiyacı var. Troyka geniş heyetinden birkaç gün önce adaya gelen Uluslararası Para Fonu yetkilileri bankaların bilânçolarını detaylı bir şekilde incelediler. Ortaya çıkardıkları sonucu değiştirip tersine çevirmek için Kıbrıs Merkez Bankası yetkililerinin çok çalışmaları gerekecek. Fon teknokratları kendi değerlendirmelerinde iki faktörü dikkate aldı. Bunlardan ilki amaca hizmet etmeyen krediler, ikincisi de taşınmaz mal sektöründe yaşanan sorunlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü ile ilgili olarak sunduğu rapor sonrası alınacak karar için şimdi yoğun perde gerisi temaslar başladı. Elde edilen bilgilere göre, bu kararda Lefkoşa herhangi bir sürprizle karşılaşmak istemiyor. Son raporun somut herhangi bir paragrafına direkt ya da dolaylı bir biçimde atıfta bulunulmasını arzulamıyor. Somut olarak yöntemde değişikliğe atıfta bulunan, hidro karbon aramalarında kurban edenle kurban edileni tahrik edici bir biçimde eşitleyen paragrafları istemiyor. Hatırlanacağı üzere ilgili raporda Türk tehditleri ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin deniz bölgesinde araştırma yapma egemenlik hakkını kullanması eşitlenmişti. Bu arada Genel Sekreter’in Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner’in 10 Temmuz’da Güvenlik Konseyi’ne yapacağı bilgilendirme öncesinde büyük bir olasılıkla yarın iki liderin özel temsilcilerinin bir araya gelmesi bekleniyor.

–       DİKO’nun lise ve üniversite gençliği kendi çizgisini belirleyerek önlem alıcı bir politika güdüyor. DİKO Gençlik bürosu NEDİK partinin merkez siyasi alanda işbirliği çalışmalarının olumlu sonuç vermemesi durumunda DİKO’nun net siyasi öneri ortaya koymasından yana. Merkez siyasi alanda işbirliği için gerekli tüm uğraşıların ortaya konmadığı düşüncesinde olan NEDİK, dört partinin bugüne kadar ele almadıkları yeni aday isimlerinin müzakere masasına konmasından yana. DİKO Başkanı ve Yürütme Kurulu üyeleri partinin gençlik bürolarının bu görüşlerini biliyorlar. Bu arada partinin Atina’daki öğrenci örgütü Anayennisi DİKO liderliğini uyardı ve DİKO’nun alacağı karardan bağımsız olarak Stavros Malas ya da Nikos Anastasiadis’in adaylığını desteklemelerinin söz konusu olmayacağını duyurdu. Malas ile Anastasiadis’in 2004 referandumunda almış oldukları tavra dikkat çekti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’nın bugün gerçekleştireceği temaslar. Gazeteye göre, Troyka bugün dört temel başlık hakkında Meclis ekonomi komitesi ile görüşecek. Bu başlıklar da Kıbrıs ekonomisinin bütünün Troyka’nın inceleme alanı içinde olduğunu gösteriyor. Troyka’nın Meclis ekonomi komitesine gitmesi öncesi komite başkanı Nikolas Papadopulos da bir bilgi notu hazırladı. Bu notta şimdiye kadar alınan kararlar ve alınması için hazırlığı yapılan kararlar var. Troyka’ya verilmek istenen genel mesaj Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kıbrıs’a yaptığı tavsiyelerin uygulanmaya başlandığı olacak. Troyka’nın bugün Meclis ekonomi komitesinin yanı sıra bazı bakanlarla ve işveren örgütlerinin temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor. Bu arada Troyka’nın dün iki farklı gurubu eş zamanlı ve paralel temaslarda bulundu. Gruplardan biri Merkez Bankası’nda kredi konularıyla ile ilgili çalışmalar yaparken, diğeri de Maliye Bakanlığı’nda kamu ekonomisine yönelik araştırmalarda bulundu. Troyka’nın temsilcileri Merkez Bankası’ndaki teknokratlarla temasları sonrası Kıbrıs Elektrik Kurumu, Telekomünikasyon Kurumu ve Kıbrıs Hava Yolları gibi bazı yarı kamusal iktisadi teşekküllerin yöneticileri ile de bir araya geldiler. Troyka temsilcilerinin temaslarını tamamlaması sonrası Cumartesi günü adadan ayrılmaları bekleniyor. Özlü müzakerelerde bulunmak amacıyla ay ortasında adaya tekrar dönecekler. Bu arada Kıbrıs’ın devletlerarası anlaşmalarla Rusya ve Çin’den kredi alma süreci de gelişim halinde. Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunmuş olmasına rağmen bu sürecin gelişme halinde olduğunu Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Strazburg’ta yaptığı bir açıklamasında söyledi. Maliye Bakanı Vasos Şarlis de Kıbrıs’ın bu kredi taleplerine düne kadar herhangi bir yanıt gelmediğini söyledi. Ancak kredi alınmasının olasılık dışı olmadığını da ifade etti. Kredinin alınması durumunda bunun da Troyka ile tartışılacağını belirtti. Hükümet Sözcüsü ise açıklaması sırasında Destek Mekanizması’nı gündeme getirirken bunun boğan değil, gerçekten destekleyen bir mekanizma olduğunu kanıtlaması gerektiğini söyledi. Stefanu bu arada Troyka’nın Yunanistan’a koyduğu koşulların benzerinin Kıbrıs’a konmayacağı konusunda iyimser olduğunu da söyledi. Uluslararası Para Fonu ile ilgili olarak Maliye Bakanı’nın ifade ettiği olumlu sözlerle ilgili olarak ise “eğer olumluysa bunu pratikte göreceğiz” dedi.

 

ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi Troyka’nın temasları. Gazeteye göre, otuzun üzerinde uzman Troyka üyesi neyin yanlış olduğunu belirlemek için hükümetin kararlarını araştırıyor. Dün Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Sermaye Kurulu, Sosyal Sigortalar, Sigorta Şirketleri Mukayyitliği yetkililerini sorguladılar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Meclis’te temsil edilen partiler Meclis yaz tatiline girmeden önce elektronik kumarın vergilendirilmesini öngören yasa tasarısının onaylayacağı yönünde güvence verdiler. DİSİ milletvekili İonas Nikolau bu tasarının öbür günkü Meclis oturumunda onaylanması için çalışacaklarını duyurdu. Dün çoğunluk, bahis gelirlerinin %10’unun vergilendirilmesinden yana bir tavır ortaya koydu. Bu %10 devlete gidecek. Atletizmi ve kumar bağımlılığından kurtarma çalışmalarını destekleme amacıyla da %3’lük bir vergi koyulacak.

–       Laiki Bankasının Başkanı Mihalis Sarris dün Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Çin’in Laiki Bankası’na katılım olasılığının %50 olduğunu söyledi. Bankanın zor bir dönemden geçmekte olduğuna dikkat çeken Sarris, bankanın bu zorlukları aşacağı konusunda iyimser olduğunu da söyledi. Sarris bu arada devletin bankaya katılımı ile birlikte ciddi olumlu değişiklikleri getirdiğine de dikkat çekti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “mükemmel başkanlık” başlığı altında Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığına ilişkin yaklaşımlar. Gazeteye göre, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Şultz dün yaptığı açıklamada Kıbrıs’ın dönem başkanlığının, yapılmış olan hazırlıklar gibi olması durumunda mükemmel olacağını söyledi. Şultz Kıbrıs’ın dönem başkanlığını başarı ile yerine getirmesi için çok iyi bir dostu olarak nitelediği Hristofyas ve dost ülke Kıbrıs’la işbirliğine hazır olduğunu da söyledi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel de Avrupa zirvesi çerçevesinde geçen Cuma günü Cumhurbaşkanı Hristofyas’a aynı yönde görüş ifade etmişti. Bu arada Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Hanes Svobodan Avrupa Birliği dönem başkanlığına Türkiye dâhil herkesin saygı göstermesi gerektiğini söyledi. “Bu altı aylık dönemde Avrupa Birliği’ni Cumhurbaşkanı Hristofyas temsil ediyor ve herkesin buna saygı göstermesi gerekir” dedi. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplarla dün Strazburg’ta temaslarda bulundu

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Stavros Malas Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda AKEL’in kesin kararını bekliyor. AKEL’in parti içi süreci tamamlanmadan bu konuda kamuoyuna açıklama yapmasının söz konusu olmayacağını duyuran Malas ülkenin içinden geçtiği zor koşullarda ekonomik krizi aşmak için büyümeye yol açacak sosyal adalete önem verilmesi gerektiğini vuguladı.

–       Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikyotis Lübnan’ı Kıbrıs ile enerji alanında işbirliğinde bulunmaya davet etti. Lübnan’da enerji konusunda yapılan bir konferansta konuşan Bakan, doğu Akdeniz’in herkesin çıkarlarına bir bölge olabileceğini ve böylece bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına olumlu katkıda bulunabileceğini söyledi. Lübnan’ı da bu işbirliğine katılmaya davet eden Neoklis Silikyotis, Lübnan hükümetini 9 Kasım tarihinde Kıbrıs’ta yapılacak olan “Avrupa Birliği’nde petrol ve doğal gaz araştırılması konusunda Güvenlik” konulu Bakanlar Zirvesi’ne katılmaya çağırdı. Bakan, Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı çerçevesinde Kıbrıs’ın ev sahipliği yapacağı toplantılara AB ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerinin katılacağını söyledi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin