kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 03/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 03/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu yetkililerinden oluşan Troyka’nın Kıbrıs’taki çalışmaları. Gazeteye göre, otuzun üzerinde Troyka mensubu bugünden itibaren Kıbrıs ekonomisini mikroskop altına alıyor. Kıbrıs’ın kredi gereksiniminin boyutunu kesinleştirmek için çalışmalarına bugün başlayacaklar. Kıbrıs resmi yetkilileriyle bugün başlayacak temaslar üç farklı başlık altında yapılacak. Bunlar da geniş makro ekonomik durum, kamu ekonomisi ve kredi-finans alanı. Bu temaslar ayın altısına kadar devam edecek. Hafta sonu sürecin ilk evresinin tamamlanması bekleniyor. Bunu, memorandum imzalanana kadar daha farklı düzeylerde daha farklı temaslar izleyecek. Troyka’nın teknokratlarının Kıbrıs Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı yetkilileri ve Meclis ekonomi komisyonu üyeleriyle bir araya gelmeleri bekleniyor. Gerek bankacılık sistemine, gerekse kamu ekonomisine ilişkin araştırmaların tamamlanması sonrası da kredinin büyüklüğü, koşulları ve Kıbrıs’ın alacağı önlemler ile ilgili müzakerelere geçilecek. Hedef, memorandumu Temmuz ayı sonuna kadar hazır hale getirmek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       EDEK’te ilçe kongreleri parti liderliğine parti tabanında ortaya çıkan eğilimler temelinde Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ortamı yeniden değerlendirme olanağı veriyor. Partinin kesin kararını bu ay sonunda toplanacak Merkez Komitesi’nde alması bekleniyor. EDEK’te gerek birinci düzeyde, gerekse ikinci düzeyde kadrolar arasında Yorgos Lilikas’ın adaylığı zemin kazanıyor. Lilikas’ın adaylığının EVROKO ve Ekoloji Hareketi tarafında da desteklenebilineceği düşüncesi var. Bu arada DİKO tabanından bir kesimin de Lilikas’ın adaylığından yana bir tavır içinde oldukları gözden kaçırılmıyor. Merkezdeki dört partinin işbirliği çalışmalarının başarısız kalması sonrası “Omiru mu? Lilikas mı?” ikileminde ibre Lilikas’tan yana kaymaya başladı. Partinin bu seçimlere tek başına katılması durumunda, EDEK adayının tek haneli oy oranında kalması ve Başpiskoposun da desteklediği eski dışişleri bakanının daha yüksek oranda oy alması olasılıkları EDEK’te endişe yaratıyor. Lilikas’ın seçimler sonrası yeni bir parti oluşturmayacağı ve kendisinin devre dışı kalması durumunda seçimlerin ikinci turunda kişisel olarak herhangi bir pazarlığa girmeyeceği yönünde parti liderliği bazı güvenceler sağlamış olsa da Lilikas’ın bu süreçteki rolü EDEK’i düşündürüyor. EDEK bazı zorlukların var olduğunu kabul ediyor ancak gelinen noktada daha başka senaryoları denemek yerine bu seçeneğe yönelip partinin güvenirliğini de kurtarabileceği öngörüsü zemin kazanıyor.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi Troyka’nın Lefkoşa’da temaslarına başlaması. Gazeteye göre, Troyka kalıcı bir biçimde Maliye Bakanlığı’na yerleşmiş durumda. Başta bankalar olmak üzere Kıbrıs ekonomisinin tüm sorunlu yanlarını kayda geçirmeye başladılar. Bu aşamada Troyka sorunları kayda geçirecek ve sonra da teşhis koyacak. Ardından da Kıbrıs hükümetiyle müzakerelere başlayacak. Hükümet şimdiden iki müzakere heyeti oluşturmuş durumda. Siyasi müzakere heyetinde Vasos Şarlis, Neoklis Silikyotis, Sotirula Haralambus ve Stefanos Stefanu yer alacak. Merkez Bankası da bu ekibe yardımcı olacak. İkinci müzakere heyetinde ise Maliye Bakanlığı bürokratları ile Programlama Teşkilatı üyeleri yer alacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Troyka üyeleri kamu iktisadi kuruluşları da incelemeye alacak. Elde edilen bilgilere göre, Maliye Bakanlığı Kıbrıs Elektrik Kurumu’na bir yazı göndererek kontrolden geçirilmiş son bilânçoları ile görüşmeye hazır olmalarını istedi. Kurum geçen yıl yaşanan büyük yıkım sonrası Avrupa Birliği yetkililerinin yakın ilgisi altına bulunuyor. Bu arada kurumun Vasiliko elektrik üretim merkezindeki çalışmaları ve buradaki birimlerin tamiri büyük bir hızla ilerliyor. Bu alanda önümüzdeki 3–4 ay içerisinde büyük adımlar atılması bekleniyor. Dün buraya ziyarette bulunan Ticaret Bakanı yaptığı açıklamasında yapılan hızlı çalışmalara karşı sigorta şirketlerinin kuruma verecekleri tazminatları ödemede çok yavaş hareket ettiklerini söyledi. Bakan, sigorta şirketleri ile gerçekleştirdiği son görüşmede bu sürecin hızlandırılacağına yönelik olarak kendisine güvence verildiğini de ifade etti.

–       36. kuruluş yılını kutlayan DİSİ’de gözler DİKO’ya çevrilmiş durumda. Merkezdeki dört partinin seçim işbirliği çalışmalarının başarısız kalması sonrası DİKO sessiz bir şekilde yönünü DİSİ’ye çevirdi. Bu süreçte beklenen DİKO Başkanı Karoyan’ın bunu açıklaması. Seçimlerin birinci turundan Anastasiadis’e destek vermeye hazırlanan DİKO, AKEL’in kararını kesinleştirmesi sonrası bu ay sonunda kendi kararını açıklamak istiyor. Ancak partide bir grup ise bu kararın Eylül ayına bırakılmasını ve bu süreçte parti içerisindeki tepkilerin giderilmeye çalışılmasını istiyor. DİKO’da DİSİ’nin desteklenmesine büyük tepki var. Bir kısım kadro Yorgos Lilikas’ın adaylığını tercih ediyor. AKEL ile işbirliğinden yana olan DİKO’lular da var.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Çin’in Kıbrıs’a kredi verme olasılığı. Gazeteye göre, Çin Kıbrıs’a kredi vermek için doğal gaz konusunda avantajlı bir yaklaşım istiyor. Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis ile Laiki Bankası Başkanı Mihalis Sarris’in son Çin ziyareti sırasında Çinliler bu taleplerini net bir biçimde masaya koydular. İki Kıbrıslı yetkili Çinlilere Laiki Bankası’na yapacakları yatırımın bu bankanın bu alandaki bazı çalışmaları ve alt yapı yatırımlarını finanse edeceği için kendilerine enerji alanına otomatik olarak giriş olanağı sağlayacağının izahında bulundular. Silikyotis’in aktarımına göre, Çinliler Laiki Bankası’nın tümünü ya da büyük bir kısmını satın almak istiyorlar. Çinliler bunun yanı sıra bu adımlarının kendilerine enerji konularında avantajlı konum sağlaması gerektiği görüşünde de ısrar ediyorlar. Bu konudaki temaslar Kıbrıslı yetkililerin Çin’e, Çinli yetkililerin Kıbrıs’a yapacakları ziyaretlerle devam edecek. Neoklis Silikyotis bu konuda iyimser konuşarak yarı yarıya bir olasılıktan bahsetti. Geçen hafta sonu Çin’den bazı belgeler geldiğini ancak bunlar için bazı müzakerelerin yapılması gerektiğini de söyledi. Bu arada Laiki Bankası’nın dün devletleştirildiği açıklandı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Yunanistan hükümetinin Kıbrıs’ı daima desteklediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile görüştükten sonra açıklamada bulunan Avramopulos, Kıbrıs’ın başarılı bir Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı yürüteceğinden emin olduğunu söyledi. Hristofyas – Avramopulos görüşmesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nın öncelikleri, enerji konuları ve bölgedeki durum ele alındı. Ekonomik krizden dolayı Avrupa Birliği’nde yaşanan sorunlara değinen Avramopulos, var olan sorunlara rağmen, Kıbrıs’ın başarılı bir Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı yürüteceğinden emin olduğunu belirtti. Kıbrıs sorununa da değinen konuk bakan, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması çabasında iyimser bir ortam yaratılamamasından Türkiye ve Derviş Eroğlu’nun sorumlu olduklarına işaret etti. Avramopulos, İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü ve bu görüşmede Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının herkes için yararlı olacağını söylediğini belirtti. Türkiye’ye Kıbrıs sorunundaki tavrını değiştirmesi çağrısında bulunan Dimitris Avramopulos, bölgede istikrar ve barış sağlanmasının önemini vurguladı.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Laiki Bankası’nın devletleştirilmesi. Gazeteye göre, Laiki Bankası’nın hisse senetlerinin %84’ünü satın alan devlet bankanın da sahibi oldu. Maliye Bakanı dün bunu açıklarken hükümetin bankaları destekleme ve kredi alanında istikrarı sağlama taahhüdünü de yineledi. Bu arada bankaların bütünsel gereksinimleri Troyka yetkililerinin detaylı incelemesi sonrası ortaya çıkacak. Laiki Bankası’nın tümünün ya da kısmen satın alınması için Çinli yetkililerle temaslar da devam ediyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Meclis Çalışma Bakanlığı Komisyonu Başkanı AKEL milletvekili Andreas Fakontis işsizliğe karşı mücadelede çarenin ekonomik büyüme olduğunu söyledi. Fakontis aynı açıklamasında Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne girişinde birlik üyesi ülkelerden adaya serbest yerleşime sınır koymamış olan az sayıdaki ülkeden biri olduğuna da işaret ederek, ekonomik açıdan aktif olan 400 bin kişiden 200 bininin Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşları olduğuna da dikkat çekti ve bu koşullarda işsizliğin sürekli bir yükseliş içinde olduğunu ifade etti. Bu arada Eurostat’ın son veririne göre, Kıbrıs’ta işsizlik Mayıs ayı itibarıyla %10,8’e çıktı. 18-25 yaş arası gençlerde işsizlik oranı %25,4. Bu oran bir ay önce %10,7 idi. Avro Bölgesindeki işsizlik ortalaması ise % 11,1 oranında.

–       Andreas Mavroyannis Atina’da yaptığı bir konuşmada AB dönem başkanı olarak Kıbrıs’ın gizli bir gündemi olmadığını söyledi. Daha iyi bir Avrupa için çalışacaklarını vurguladı. Temel önceliklerinin büyümeye dayalı bir ekonomi olduğunu belirten Mavroyannis hedefin dayanışma içerisinde olan, sosyal bütünlüklü ve daha sonuç alıcı bir Avrupa olduğunu vurguladı.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin