toplumsal muhalefetsendikal hareketEL-SEN:"Özerkleşmeden vazgeçildiği yönündeki açıklamayı değerlendireceğiz"
yazarın tüm yazıları:

EL-SEN:”Özerkleşmeden vazgeçildiği yönündeki açıklamayı değerlendireceğiz”

Yeniçağ podcastını dinleyin

El-Sen Başkanı Tuluy Kalyoncu, bakanlar kurulu kararı olmasına karşın Başbakan İrsen Küçük’ün “Kıb-Tek’in özerkleşmesinden vazgeçildiğine” ilişkin açıklama yaptığını belirterek, sendika yönetiminde değerlendirmenin ardından “meşru her yolla direnişin” gündeme geleceğini belirtti. Kalyoncu, “Bu durumda ülkenin kaosa sürüklenmesinin sorumlusu elbette sendikamız olmayacaktır” dedi

Yazılı açıklamasında özerkleştirmeyle ilgili talep ve girişimlerini hatırlatan Kalyoncu, bu talebi kabul eden hükümetin dün “gerek yok” diyerek reddettiğini kaydetti. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Sayın Başbakan ile Sendikamız EL-SEN arasında varılan mutabakat neticesinde Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK)’in idari ve mali özerkliği konusunda karar almış ve bunu Resmi Gazete’ de yayımlamıştı.

Sendikamız tüm iyi niyeti ile ÖZERKLİK konusunun görüşülmesi için defalarca çağrıda bulunmuş ve nihayet hükümetten aynı ilgiyi görmeyince uzmanlarla mevcut yasanın tadil edilerek KIB-TEK’in ÖZERK bir yapıya kavuşması için yasa önerisi hazırlamıştı. Öneriyi aylar önce Başbakan’a verdik. Yine herhangi bir görüşme olmadı. Bakanlar Kurulu Kararı’nın tarihi 24 Ocak 2012 iken bizim taslağımızı ilettiğimiz tarih 11 Şubat 2012’dir. Yani biz, Bakanlar Kurulu kararından 18 gün sonra yasa önerimizi Sayın Başbakana iletmiştik.

Meclis’te temsil edilen 4 siyasi partinin ortak imzaları ile Meclis’e sunulan Fasıl 171 Elektrik İnkişaf (Değişiklik) Yasa Önerisi’ nin, 18 Haziran 2012 günkü Meclis oturumunda İVEDİLİK istemi ele alındı. Başbakan Sayın İrsen Küçük, Bakanlar Kurulu kararının alındığı tarih ile bugünkü konjonktürün farklı olduğunu ve Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi gündemlerinde olduğundan KIB-TEK’in ÖZERKLEŞMESİNE gerek kalmadığını, dolayısı ile İVEDİLİK istemine de olumsuz oy vereceklerini açıkladı. Bu durumda:

a. Vatandaşlar ve örgütler bir kez daha bu hükümetin ne imzasına ne de Bakanlar Kurulu kararlarına inanılamayacağını bu örnekle de görmüşlerdir.

b. TC Başbakanı Türkiye’den kablo ile deniz altından elektrik getirmenin maliyetlerinin yüksek olduğundan gündemlerinde olmadığını 20 Temmuz 2011 tarihinde açıklamıştı. Şimdi ne oldu da maliyetlerde düşüşler yaşandı diye sorulmaz mı? Tabi eğer maliyetlerde ucuzlama olduğu iddiası doğru ise!

c. Eğer Türkiye’den kablo ile elektrik enerjisi gelecekse O zaman AKSA isimli özel şirketle yapılan “garantili alım sözleşmeleri” ne ek protokollerle alınan enerji miktarı yönünden artırılması girişimlerine son mu verildi? Böyle bir girişim de yok. Tam aksine AKSA isimli özel şirketten daha fazla miktarda elektrik alımı girişimleri devam ediyor.

Bu konuda Sayın Başbakan’ın açıklamaları EL-SEN Yönetim Kurulu’nca değerlendirilecek ve meşru her yolla direnişimiz gündeme gelecektir. Bu durumda da ülkenin kaosa sürüklenmesinin sorumlusu elbette sendikamız olmayacaktır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin