kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 27/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 27/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu ile ilgili gelişmeler. Gazeteye göre, hükümetin Destek Mekanizması’na başvuru kararındaki iki kapı gerek Avrupa’da, gerekse Kıbrıs’ta birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Kıbrıs’ın Mekanizma’ya başvurusundan 24 saat sonra ve Avro Bölgesi ülkelerinin telekonferansından 24 saat önce Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas bu başvurunun geri çekilmesi olasılığına kapı açtı. Dün parti liderleri ya da temsilcilerinin katılımı ile Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşurken Rusya ve Çin’den kredi alınması olasılıklarının hala var olduğunu söyledi ve bu konuda olumlu bir gelişme yaşanması durumunda Mekanizma’yla ilgili 180 derecelik bir dönüş yapılabileceği izlenimini bıraktı. Dünkü toplantı hükümetin alacağı ekonomik tasarruf tedbirleriyle ilgili olsa da sonuçta Destek Mekanizması’na Kıbrıs’ın başvurusu konusu da ele alındı. Toplantı sırasında Cumhurbaşkanı’nın görüş ayrılığına düştüğü Maliye Bakanı’na uyarılarda bulunduğu da görüldü. Bu arada elde edilen bilgilere göre, Lefkoşa Avrupalı yetkilileri özellikle Çin’den kredi sağlama olasılığı hakkında bilgilendirdi. Bu nedenle de Mekanizma’dan talep edilen miktarla ilgili olarak bugün de herhangi bir açıklama yapılmayabilir. Lefkoşa kaynaklı haberlerde Kıbrıs’ın bu aşamada kesin bir rakam ortaya koymaktan yana olmadığı belirtiliyor. Brüksel kaynakları ise bu rakamın 8–10 milyar avro civarında olacağını ifade ediyorlar. Brüksel kaynakları Kıbrıs’ın net bir memoranduma gittiği görüşünü de savunuyorlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Türk tarafı müzakerelerin bu aşamasında ya güven artırıcı önlemler ya da fonda “alternatif çözümler” olmak üzere teknik komiteler düzeyinde görüşmeler konusunu öne çıkarıyor. Ankara, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı devralacağı 1 Temmuz tarihine kadarki planlaması belli düzeylerde uygulamaya koyduğu B Planı’nı gündemde tutmayı hedefliyor.

–       2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak merkez siyasi alanda bir yanda düşünce diğer yandan da çıkmaz gözlemleniyor. Bu aşamada hiçbir siyasi lider gerek tek olarak gerekse EDEK, EVROKO ve Ekoloji Hareketi’nin katılımı ile üçlü olarak alacağı bir kararın yükünü taşımak istemiyor. Üç parti, üst düzeydeki çalışmalarında kendi planları dışında görmekle birlikte DİKO’yu oyun dışı bırakmıyorlar ve bu süreçte yalnız mı yoksa birlikte mi yürüyeceği kararını vermesini DİKO liderliğine bırakıyorlar. Bu arada üç partinin ortak bir adayla ilerlemeleri olgusu teorik olarak iyi göründe de pratikte bu partilerin kendi içlerinde mozaik bir görünüm ortaya koyuyor. EDEK Polit Bürosu yarınki toplantısında dörtlü ya da DİKO’nun gelmemesi durumunda üçlü işbirliği için tüm olanakları kullanmak arzusunda. EVROKO ise bugün Yürütme Kurulu düzeyinde bir durum değerlendirmesi yapacak. EVROKO bu süreçte Yannakis Omiru’nun adaylığını kabul ediyor ancak topu Maryos Karoyan’a atıyor. Parti bünyesinde güçlü bir grup da Yorgos Lilikas’ın adaylığı için çalışıyor.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi Avrupa Destek Mekanizması’na Kıbrıs’ın başvurusu sonrası yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas vatandaşların yaşam standardını aşağı çekecek ve Kıbrıs ekonomisini uzun süreli bir durgunluğa götürecek sert bir memorandumun Kıbrıs’a dayatılmasından korkuyor. Bu arada hükümet artık talebin sadece bankaların yeniden sermayelendirilmesi için olmadığını ve devletin bazı gereksinimleri için de bunun gerekli olduğunu kabul ediyor. Bu koşullarda da sadece bankalar için Destek Mekanizması’na başvuru amacıyla devletlerarası anlaşmalarla yeni bir kredi bulabilme konusunda son bir uğraşı ortaya koyuluyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e özel bir mektup gönderen Cumhurbaşkanı Hristofyas Çin’den de haber bekliyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas dün siyasi liderlere bilgi verirken Moskova’dan 5 milyar ve Çin’den de 6 milyar avroluk kredi istediğini ifade etti.  Avrupa kaynakları ise Kıbrıs’ın toplamda 10 milyar avroya ihtiyaç duyduğunu ve bunun 7 milyarının devlet ve 3 milyarının ise bankalar için kullanılacağı değerlendirmesi yapıyorlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümetin yeni tasarruf paketi bazı vergilerin arttırılması ile devletin gelirlerini arttırmayı hedefliyor. 188 milyon avroluk yeni paket dün siyasi partiler ve sosyal ortaklara sunuldu. Bu paketin hedefi Brüksel karşısında üstlenilen taahhüt temelinde kamu açıklarını bu yıl %2,5’e ve gelecek yıl da %0,5’e düşürmek. Paket dün Maliye ve Çalışma bakanları tarafından işçi sendikaları ile işveren örgütlerine ayrı ayrı sunuldu. 188 milyon avroluk paketin 46 milyonu tasarruflardan sağlanacak. Geri kalan 142 milyon avro ise yılın ikinci ayında uygulanacak vergi artışlarından sağlanacak. Bu uygulama çerçevesinde sigara, otomobil ve alkollü içkilerdeki vergiler artırılacak. Taşınmaz mallardaki vergi de yenilenecek. Seyri sefer ruhsatları da arttırılacak. Tasarruf önlemeleri çerçevesinde üst düzey devlet yetkililerinin aldıkları ödenekler ya azaltılacak ya da vergilendirilecek. Kamuda erken emekliliğin teşvikinden de vazgeçilecek.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Koşullar ve rakam bugünkü telekonferansta” başlığı altında Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu. Gazeteye göre, Kıbrıs’a yardımın koşulları yardım başvurusunun amaçlarına ve büyüklüğüne göre belirlenecek. Eğer başvuru sadece bankalar için olacaksa koşullar da bankaların düze çıkarılması amaçlı olacak ancak bunun için de kamu alanına koşul konmamakla birlikte İspanya’da olduğu gibi kamu ekonomisinde de disipline uyulması talep edilecek. Ancak başvuru bütünsel bir destek için yapılacaksa Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’e konan koşullar dayatılacak. Böylesi bir durumda sürece Uluslararası Para Fonu da katılacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Sıradan insanların çoğu Kıbrıs’ın Destek Mekanizması’na başvurusunu olumsuz olarak görüyor. Bu başvurunun ceplerine ve günlük yaşamlarına olumsuz etki yapacağını düşünüyorlar. Yunanistan’da neler yaşandığını dikkate alarak daha fazla fedakârlık yapmak zorunda kalacaklarını düşünüyorlar. Bununla birlikte bir kesimde Kıbrıs ekonomisinin düzene girmesi açısından bu başvurunun bir fırsat olacağını belirtiyor ve bunun gelecek açısından olumlu olacağını ifade ediyor.

–       Berlin’de bulunan DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıs’a daha yumuşak koşullarda yardım yapılmasının mücadelesini veriyor. Anastasiadis dün Almanya Maliye Bakanı Volfgang Sobl ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada sosyal ağın ortadan kalkmaması ve büyüme perspektifinin canlı tutulması gerektiği görüşünü savundu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi kamuya ait hidrokarbon şirketi kurulması kararının verilmesi. Gazeteye göre, Kıbrıs Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 2. Enerji Forumu’nda Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas önümüzdeki günlerde kamuya ait bir hidrokarbon şirketi ve bir hidrokarbon fonunun kurulması kararının alındığını söyledi. Bu konuşmasında Kıbrıs’ın enerji alanında hedefine ulaşması için dikkatli ve istikrarlı bir biçimde ilerlediğini belirten Cumhurbaşkanı Hristofyas, hedefin Kıbrıs’ın bölgedeki kaynakları toplayacak, işleyecek ve uluslararası pazara sunacak bir bölgesel merkez haline gelmesi olduğunu söyledi. Bunun başarılması için de gerekli alt yapının hazırlanmasının ve yeni kurumların yaratılmasının gerekli olduğuna işaret etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       İran Dışişleri Bakanı Ali Akber Salahi bir günlük bir ziyaret için Kıbrıs’a geldi. Bu ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Hristofyas tarafından da kabul edilen İranlı Bakan temasları sonrası yaptığı açıklamasında iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu söyledi. Ali Akber Salahi siyasi alandaki kadar iyi düzeyde olmadığını söylediği ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini sağlayacak mekanizmaların oluşturulması hakkında görüştüklerini de duyurdu. Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenecek olmasına dikkat çekerek bu dönemde İran ile Avrupa Birliği arasındaki sorunların aşılmasını arzuladıklarını dile getirdi.

–       Yücel Köseoğlu anısına gerçekleştirilen etkinlikte ASTRA Radyo İstasyonu Birinci Yücel Köseoğlu Yeniden Yakınlaşma Ödülü’nü verdi. Pazartesi akşamı Limasol’da düzenlenen törende araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ ile sinema rejisörü Panikos Hrisantu bu ödüle layık görüldü.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin