kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 14/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 14/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın kredi bulma arayışları. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunup bulunmayacağı gelecek hafta kesinleşecek. Rusya’dan kredi alma olasılığı bu kararda belirleyici olacak. Bazı haber kaynaklarına göre, hükümetin Rusya’dan kredi alma uğraşları olumlu sonuçlandı. Bununla birlikte gerek Maliye Bakanı, gerekse Merkez Bankası Başkanı Destek Mekanizması’na başvuru kapısını kapatmayı istemiyorlar. Avrupa İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Andreas Mavroyannis’e göre, Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’ndan olası yardım talebi 4 milyar avro civarında olacak. Maliye Bakanı Vasos Şarlis de dün yaptığı bir açıklamada Mekanizma’ya başvuruda bulunulması halinde doğru yöntemin, İspanya örneğinde olduğu gibi bunun tatil günlerinde yapılması olacağını söyledi. “Eğer tercihimiz bu olursa, Kıbrıs olarak bunun tarihini daha önceden açıklamamız doğru olmayacaktır” dedi. Dün Kıbrıs’ın Cumartesi ya da Pazar günü Mekanizma’ya başvuruda bulunacağına ilişkin söylentiler yoğundu. Ancak bu haberler ne doğrulandı, ne de yalanlandı. Göstergeler, konuya ilişkin gelişmelerin ancak gelecek hafta içerisinde yaşanacağı yönünde. Merkez Bankası Başkanı da bu yönde tavır ortaya koydu. Başvuru durumunda bunun bankalar için olacağını da söyleyerek, koşullarında bankalarda tasarruf amaçlı olacağına dikkat çekti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Derviş Eroğlu Londra’da bulunuyor olmasını bazı üst düzey temaslar açısından kullanmak istedi, ancak bunda başarılı olamadı. Elde edilen bilgilere göre, Eroğlu Britanya Başbakanı Kameron’dan, Dışişleri Bakanı Haig’tan ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Livington’dan randevu istedi, ama hiçbirinden olumlu yanıt alamadı. Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmasından on beş gün önce böylesi bir görüşmenin Lefkoşa’nın tepkisini çekeceğini düşünen İngilizler bu talepleri nazik bir biçimde geri çevirdiler.

–       2012 Mayıs tarihli verilere göre, devlet mekanizmasında çalışanların sayısı 690 kişi azaldı. Mayıs ayında devlet mekanizmasında çalışanların toplam sayısı 51 bin 966 kişi idi. Bunlardan 42 bin 6’sı kadrolu ve 9 bin 960’ı da kadrosuz. Ekonomik krizin ortaya çıkması sonrası bu rakam devlet mekanizmasında çalışanlar açısından ulaşılan en düşük rakamı teşkil ediyor. 2011 yılında devlette çalışanların sayısı 52 bin 656’ydı. Devlette çalışanların 19 bini merkezi hükümette çalışıyor. Bunlardan yaklaşık 13 bini eğitim sektöründe.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın kredi arayışları. Gazetenin konuyla ilgili haber başlığı ise şöyle: “Rusya mı Avrupa mı? Karar koşullara göre alınacak”

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs Cumhuriyeti 5–7 Temmuz tarihlerinde Avrupa Birliği’nden en üst düzey misafirlere ev sahipliği yapacak. Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmasının hemen arkasından Avrupa Komisyonu Kıbrıs’ı ziyaret edecek. Komisyon üyelerinin tümü yer alacağı Komisyon heyetine Başkan Manuel Barosso liderlik edecek. Adada kaldıkları süre içerisinde Kıbrıs dönem başkanlığının ilk toplantısına katılacaklar. Hem Cumhurbaşkanı Hristofyas’la, hem de Bakanlar Kurulu üyeleriyle görüşecekler. Bu ziyaretten önce 4 Temmuz günü Strazburg’ta Cumhurbaşkanı Hristofyas Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıs’ın dönem başkanı olarak programının sunumunu yapacak. 18–19 Temmuz tarihlerinde de Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Fule Kıbrıs’a gelecek.

–       Sosyal Sigortaların Ödediği işsizlik parası geçen yıla göre artış gösterdi. Sosyal Sigortalar’ın verdiği son rakamlara göre, 2012’in ilk dört ayında toplam 51 milyon avro işsizlik parası ödendi. Bu rakam geçen yıl aynı dönem 42 milyon avroydu. Yani %21,2 oranında bir artış gösterdi. 2011 yılında ödenen toplam işsizlik parası 98,3 milyon avro olmuştu. Bu rakam 2010 yılında ise 85,8 milyondu.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve AKEL. Gazeteye göre, Sağlık Bakanı Stavros Malas AKEL’in cumhurbaşkanlığı adaylığı önerisini kabul etti. Malas’ın adı da böylece gelecek Çarşamba günü gerçekleştirecek AKEL Polit Bürosu toplantısında masaya konacak. Bu toplantıda belirlenecek adayın adı Merkez Komitesi’ne götürülecek. En sonunda da AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün açıklamış olduğu gibi, 22 Temmuz tarihinde olağan üstü olarak toplanacak olan parti kongresi 2013 seçimlerinde partinin destekleyeceği adayı kesinleştirecek. Bu arada Sağlık Bakanı Malas’ın parti polit bürosunun son toplantısında Cumhurbaşkanı Hristofyas tarafından gündeme getirilen iki isimden biri olduğu belirtiliyor. Hristofyas’ın önerdiği diğer isim ise Savunma Bakanı İliadis’ti. Malas’ın, AKEL kimliği olmaksızın sol düşünceye sahip olan bir kişi olduğu, Makariosçu bir aileden geldiği, Birleşik Demokratlar Hareketi’nin üyesi olduğu ve son milletvekili seçimlerinde AKEL’in Sol Güçler listesinden milletvekili adayı olduğu kamuoyunda biliniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümet her halükarda Rusya’dan kredi alma konusunda kararlı. Hükümet, Avrupa Destek Mekanizması’na başvurmamak için Rusya’ya yöneldi. Hükümet kaynaklarına göre, Rusya ile konuya ilişkin temaslar olumlu gidiyor ve 24 saat içerisinde bir anlaşmaya varılabilir. Elde edilen bilgilere göre, bu konuda siyasi al-verlerin aynı sıra, doğal gaz gibi bazı daha başka konular da masaya kondu.

–       DİSİ Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasidis artık sözün toplumda olduğunu söyledi ve güvenlik ile muhaceret konusundaki önerilerini kamuoyu ile paylaştı. Anastasaidis bu konudaki önerilerinin devlete herhangi bir ek ekonomik yük getirmeyeceğini ifade etti. Anastasiadis’in önerileri arasında polis teşkilatının yeniden yapılandırılması ve örgütlenmesi de var.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomik önlemler paketi. Gazeteye göre, hükümet alınacak önlemlerin çalışanlara dokunmayacağını, kamu harcamalarının azaltılmasını ve ekonominin rasyonalizasyonunu hedefleyeceğini açıkladı. AKEL de bu görüşü paylaştığını duyurdu. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu önlem alınmasının bir gereklilik olduğunu, ancak alınacak önlemlerin içeriğinin ne olacağının büyük önem taşıdığını söyledi. Biz yükün, sürekli olarak çalışanların sırtına yüklenemeyeceği görüşündeyiz” dedi. Kiprianu, önlemler konusunda eleştirilerde bulunan DİSİ ve başkalarının somut olarak neyi önerdiklerini ortaya koymaları gerektiği görüşünü de savundu. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu da DİSİ’nin tehlike tellallığı yaprak, ekonomi için boşa konuştuğunu, buna karşı hükümetin küresel ekonomik krizin yarattığı sorunlara karşı koymak için kararlı bir biçimde önlemler aldığını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin olağanüstü kongresinin 22 Temmuz’da toplanıp 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destek vereceği adayı kesinleştireceğini açıkladı. Kiprianu parti merkez komitesinin bu kongreye somut öneri ile gideceğini de duyurdu. Bu önerinin belirlenmesi için de partisinin Polit Bürosu’nun 18 Haziran’da, Merkez Komitesi’nin de 20 Haziranda toplanacağını ifade etti.

–       Yunanistan’da yapılacak 17 Haziran seçimleri öncesinde Yeni Demokrasi Partisi ile Radikal Sol Birlik SİRİZA’nın yeni bir iki kutuplu sistemin oluşumunu güçlendirecek bir tavır içerisinde oldukları görülüyor. Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Andonis Samaras düzenlediği basın toplantısında tüm saldırı oklarını SİRİZA’ya yöneltti. SİRİZA’nın memorandumu tek yanlı iptal etme tavrıyla Avrupa ile çatışma yolunu seçtiği görüşünü savundu. Buna karşı SİRİZA ise memorandumların Yunanistan’ı geriye, Drahmi’ye götüreceği görüşünü savundu.

–       Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Aleka Papariga seçimlere az bir süre kala Yeni Demokrasi Partisi’nin korku, SİRİZA’nın da hayal kırıklığı ektiğini söyledi. Bu ikilinin halkın karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili olarak konuşmadıklarını da ifade eden Papariga partisinin seçimler sonrasında bir koalisyon hükümeti oluşturulmasına yönelik olarak herhangi bir diyaloğa girme niyetinde olmadığını da dile getirdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin