kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 12/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 12/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomide yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, zaman tükenirken ekonomik önlemler paketi henüz açıklanmadı, hükümetin devletlerarası anlaşma ile kredi arayışı henüz sonuç vermedi ve Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na girmesi artık daha yakın hale geldi. Durum böyleyken hükümette bir karmaşa var. Maliye Bakanı Vasos Şarlis dün yaptığı bir açıklamada Destek Mekanizması’na başvurunun aynı zamanda kamunun borçlarının yeniden yapılandırılması için de olacağını söyledi ve böylece bu başvurunun sadece bankalar için olacağına ilişkin bugüne kadar var olan görüntüyü de alt üst etti. Bu durum ise koşulları tamamı ile değiştiriyor, çünkü tüm konularda başvuru sonuçta memorandumu da beraberinde getirecek. Maliye Bakanı’nın bu açıklaması gerek Cumhurbaşkanlığı’nda gerekse AKEL’de tepki yarattı. Nitekim dün öğleden sonra hükümet kaynakları hükümetin Destek Mekanizması’na kamu ekonomisi için de başvuruda bulunacağı haberlerini yalanladılar. Ancak bu yapılırken dikkatli bir dil kullanılarak Maliye Bakanı’nın yalnız bırakıldığı konusunda muhalefet ile yeni bir zıtlaşmaya girilmemeye çalışıldı. Bu arada muhalefet partileri Maliye Bakanı’nın açıklamasını yorumlarken Bakanı’n tezinin boşlukta kalmaması ve hükümetin de İspanya’nın aldığı gibi bir desteği alması için Avrupa Birliği’nin tavsiyeleri doğrultusunda önlemler alması dileğinde bulundular. Bu arada İspanya’ya krediyi Troyka’nın vereceği ve Uluslararası Para Fonu’nun da denetleyici olacağı ve bu durumun o kadar da bedelsiz olmayacağı ortaya çıktı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Dün Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayan Makaria Andri Stilyanu ana sloganının ”partimiz Kıbrıs, ideolojimiz Kıbrıs’ın kurtuluşudur” dedi. Stilyanu ilk kez sıradan vatandaşların öne çıktığını, kendi kaderlerini kendi ellerine aldıklarını belirtti ve bu uğraşıya destek verilmesini istedi. Kendi adaylığının amacının, devletin tüm alanlarda yeniden yapılandırılması ve Kıbrıs sorununda yokuş aşağı gidişe son verilmesi olduğunu da söyledi.

–       EDEK Başkanı Yannakis Omiru işgalle uzlaşmaktan kaçınılmasının ve hastalıklı bir gerçekçilik mantığına girmemenin bir görev olduğunu söyledi. Omiru özgürlüğün ve adaletin yıllardır var olan doğru değerlerinde ısrar edilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Omiru bu arada Türkiye’nin bölgesel bir güç olması sürecinde Kıbrıs’a yönelik planlarıyla karşı karşıya olunduğu uyarısında da bulundu.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “bankalar dışında kamunun da paraya ihtiyacı var ve devletin de mekanizmaya” başlığı altında Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Destek Mekanizması’na başvuruda bulunması ile ilgili tartışmalar. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın bir ayağı şimdiden Destek Mekanizması’nda ve bu sadece bankaların gereksinimlerini karşılamak için değil, aynı zamanda devletin önümüzdeki yıl kendi gereksinimlerini karşılamak için de gerekli. Kıbrıs’ın yardım için Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusunda talep edeceği miktarın 4 milyar avroyu geçmesi bekleniyor. Bu şekilde devletin nakit giderleri karşılanmış olunacak. Maliye Bakanı Vasos Şarlis dün yaptığı bir açıklamada bunun utanılacak bir şey olmadığını söyledi ve böylesi bir gelişme durumunda Kıbrıs’ın bunu İspanya koşullarında sağlayacağına yönelik iyimserlik de ifade etti. Bakan’a göre, İspanya’ya bankaları için verilecek krediye %3’lük bir vaiz uygulanacak. Bu arada Maliye Bakanı böylesi bir başvuru durumunda Komisyon’un da masaya oturacağını ve bunun gözden uzak tutulamayacağını dile getirdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yetkililer Vasiliku’daki dördüncü ve beşinci elektrik üretim santrallerinin tamirini ve Moni’de 120 megabayt gücünde elektrik üretecek jeneratörlerin tesisini heyecanla izliyorlar. Bu süreçte bugün dikkatler Limasol Kaza Mahkemesi’nde olacak. Mahkeme, Merityen otelinin yeni jeneratörlerin çalıştırılmasının sınırlandırılmasına ilişkin talebini ele alacak. Otele göre, bu jeneratörlerin çalışması ses kirliliği yaratacak ve otel müşterilerini rahatsız edecek. Jeneratörlerle ilgili ses ve genelde çevre kirliliği daha önce Limasol’un Pirga köyü yetkillieri tarafında da gündeme getirilmişti. Kıbrıs Elektrik Kurumu da ses kirliliğini minimuma indirmek için bir araştırma yaptı ve bu konuda ihaleye çıktı. Bu arada Vasiliku’daki beşinci üretim merkezinde yapılan çalışmaların 26 Haziran’da sonuçlanması ve 75 megabayt gücünde bir elektriğin daha devreye girmesi bekleniyor. Bu ünitenin devreye girmesiyle Kıbrıs’ın toplam elektrik üretim gücü 920 megabayta çıkacak.

–       Sendikalar kamuda açığın %2,5 oranı ile sınırlandırılması için vergi kaçaklarına son verecek önlemlerle devlet gelirlerinin arttırılması gerektiği görüşünü dile getirdiler. Kamuda örgütlü sendikalar yaptıkları açıklamada krize karşı kendilerinin gerekli fedakârlığı yaptıklarını ve olası yeni kemer sıkma politikalarının durgunluğu daha da derinleştirip işsizliği arttıracağını belirttiler. Sendikalar bu konuda Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile aynı görüşte olduklarını da duyurdular.

 

SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunmasına ilişkin tartışmalar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkez siyasi alandaki partiler 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak bundan sonraki adımlarına ilişkin sessizliklerini koruyorlar. Ciddi ikilemlerle karşı karşıya olan bu partiler dışa açıklama yapmazken kendi içlerinde yoğun düşünce içerisindeler. ortak aday bulmada yaşadıkları zorluklara ve sürecin başarısızlıkla bitmesine rağmen dört partide de işbirliği konusunu yeniden gündeme getirme eğiliminin güçlü olduğu ve bu partilerin bir sonuca varamamış olmalarının seçmen tabanlarına olumsuz etki yaptığı görülüyor. Ayrıca bu süreçte Nikos Anastasiadis’in adaylığının genel olarak merkez siyasal alanın ve özellikle de DİKO’nun seçmenlerinde ciddi bir etkisinin olduğu son kamuoyu araştırmalarında da görülüyor. DİKO liderliği ise bu süreçte AKEL’le de iletişim kanallarını açık tutuyor. DİKO alanından bir adayın AKEL ile birlikte desteklenmesi ile Anastasiadis’e karşı bir güç oluşturulması düşüncesi var.

 

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi “arkadan hançer” başlığı altında Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunmasına ilişkin tartışmalar. Gazeteye göre, Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu dün yıkıcı bir şekilde muhalefet yapılmasının hükümete değil, kamu çıkarlarına ve ülkenin güvenirliliğine zarar verdiğini belirterek, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in iddialarını çürüttü. Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis de kamu ekonomisine yönelik politikaları hedef alan eleştirilerin durdurulması çağrısında bulundu ve bankaların durumunun siyaset dışında tutulmasını istedi. Merkez Bankası Başkanı dün Meclis’in ekonomi komitesinde konuşurken kamu ekonomisinde tasarrufa gidilmesi için yoğun uğraş verildiğini belirtti ve herkes tarafından yüksek bir ses tonunda sürdürülen tartışmaların dışta Kıbrıs ile ilgili yaratılan görüntüye olumlu katkıda bulunmadığını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis Kıbrıs ile İsrail arasında doğal gaz, turizm ve ticaret konularında işbirliğinin ete kemiğe bürünmeye başladığını söyledi. İsrail’i ziyaret etmekte olan Neoklis Silikyotis ticaret, turizm ve enerji bakanları ile görüştüğünü, doğal gaz konusuyla ilgilenen şirket yetkililerle bir araya geldiğini ve aynı zamanda Kıbrıs’a güneş enerjisi alanına yatırım yapmak isteyen bir şirket yetkilileriyle görüştüğü söyledi.

–       2013 seçimlerine yönelik olarak EDEK’te iki eğilim var. Bunlardan ilki partinin Yannakis Omiru’nun adaylığında tek başına seçimlere katılması, diğeri ise EVROKO ve Ekoloji Hareketi’yle işbirliği içinde Yorgos Lillikas’ın ortak adaylığının desteklenmesi.

–       Maliye Bakanı Vasos Şarlis Meclis’in ekonomi komisyonunda konuşurken Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunması halinde Kıbrıs’a can sıkıcı koşulların konmaması dileğinde bulundu. Bakan bu arada Kıbrıs’ın kamu ekonomisinin bazılarının sunduğundan çok daha iyi durumda olduğu görüşünü de savundu. Avro Bölgesi’nde kamu borçlarının gayri safi hâsılaya oranının ortalama olarak %90,4 olduğunu oysa bu oranın Kıbrıs’ta %71 olduğuna dikkat çekti. Bakan bu arada tasarruf paketine de değindi ve bu paketin dört eksen üzerinde şekilleneceğini söyledi. Bunları da devlet mekanizması giderlerinin azaltılması, sosyal katkıların belli hedefler gözetilerek verilmesi, rekabet gücünün arttırılması ve bazı ek önlemlerin alınması şeklinde sıraladı.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin