kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 07/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 07/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi merkez siyasi alanda 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik işbirliği arayışlarının başarısızlıkla sonuçlanması. Gazeteye göre, merkez siyasi alandaki partilerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak cephe yaratma uğraşıları başarısızlıkla sonuçlandı. Dün dört parti liderinin gerçekleştirdiği ortak toplantıda iki aydır devam eden uğraşılara DİKO, EDEK, EVROKO ve Ekoloji Hareketi son noktayı koydular ve çalışmalarının çıkmaza girdiğini açıkladılar. Liderler önce ortak adayın rolüne ilişkin ortak bir belgeyi imzalamakla birlikte daha sonra aday seçimi öncesi yöntem konusunda anlaşamadılar. DİKO Başkanı Maryos Karoyan adaylık için isimleri sunmaktan kaçınırken üç koşul ileri sürdü. Bu da işbirliğinin geleceğini belirleyen gelişme oldu. Karoyan’ın koyduğu koşulardan birincisi dört parti dışında bir başka parti üyesinin aday olarak gösterilmesinin siyasi etiğe ve morale uygun olmayacağıydı. Karoyan bu koşuluyla DİSİ’den herhangi bir kişinin aday olarak önerilmesini olasılık dışı bırakmak istedi. Karoyan’ın ikinci koşulu ise adaylığını açıklamış olanlardan herhangi birinin desteklenmemesiydi. Bu koşuluyla da Yorgos Lilikas’ın desteklenmesi olasılığını saf dışı bırakmak istedi. Karoyan’ın üçüncü koşulu ise parti liderlerinin seçenekler dışında tutulmasıydı. EDEK Başkanı Yannakis Omiru kendisinin aday olmasının koşul olmadığını söylemesine rağmen Karoyan bu talebini de ileri sürdü. Bu arada EVROKO’nun ve Ekoloji Hareketi’nin aday ismi önermesi yönündeki ısrarlı taleplerine karşı DİKO Başkanı Karoyan bu konuda adım atmadı. Bu iki parti, ortak aday belirleme sürecine partilerin tabanlarının dâhil edilmesi önerilerini tekrarladılar. EDEK Başkanı Yannakis Omiru da bu öneriyle hemfikir olduğunu söyledi ve aday belirlemede kamuoyu araştırılması yapılmasını da olasılık dışı tutmadı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkez siyasi partilerin işbirliği uğraşılarının başarısızlığını açıklama yükünü EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris üstlendi. Şilluris EVROKO adına konuşurken, merkez siyasi alanın ortak adayının şeffaf bir biçimde belirlenmesi yönündeki önerileri tekrardan değerlendirmeleri için partilere bir kez daha çağrıda bulundu. Şilluris “Bu gelişme sonrası diğer partilerin yöntemin değiştirilmesi konusundaki önerimiz temelinde düşüneceğini ummak istiyorum. Önerimiz somuttur: Merkez siyasi alanın aday adaylıklarını koysunlar ve aday da şeffaf bir sürecin sonucunda belirlensin” dedi. Şilluris merkez siyasi alanın sadece olumlu bir ihtimale sahip olmadığını, aynı zamanda zafer kazanacak bir durumda olduğu görüşünü savundu. Bu süreçten kolayına vazgeçmeyeceklerini vurgulayan EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris merkez siyasi alan partilerinin liderleri tarafından başarılamayanın bu uğraşıya destek veren halkın çeşitli katmanlarının katılımı ile başarılabileceğini ifade etti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi ilaç fiyatlarının yeniden belirlenmesine ilişkin gelişmeler. Gazeteye göre, Sağlık Bakanı ilaç fiyatlarının belirlenmesi politikasını yeniden değerlendirme yükümlülüğünü üstlendi. Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında en yüksek ilaç fiyatlarına sahip olan ikinci ülke konumunda gösteren Eczacılık Dairesi’nin araştırma sonuçlarının sunumunu yapan Sağlık Bakanı Malas bu araştırmada belirtilen bazı önerilerin şimdiden uygulanmaya konduğunu söyledi. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde yetkili olan bazı görevlilerin görev alanlarının değiştirildiğini söylerken bu kişilere yönelik disiplin araştırması yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi vermedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın merkez siyasi partilerle işbirliği çalışmalarına bu oluşumun sonunda AKEL ile işbirliğine gitme perspektifi ile katıldığı açık. EDEK bu oyunu oynamayı kabul etmedi. Dünkü gelişme sonrası Maryos Karoyan’ın yaklaşımında bir değişiklik yok. Karoyan seçimlerin ilk turunda iki büyük partiden biriyle işbirliğine gitmeyi arzuluyor. Mevcut koşullarda DİKO’nun  DİSİ ile işbirliği yapması olasılığının daha fazla olduğu görülüyor. Merkez siyasi alandaki partilerin işbirliği çalışmalarının başarısız kalması sonrası DİKO Yürütme Kurulu ile Meclis Grubu’nun ortak bir toplantı yapıp durumu değerlendirmesi bekleniyor. Parti kadrolarının bu toplantıda herhangi bir karar almaları olası görünmüyor. DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiyu dün yaptığı açıklamada kendisinin önerisinin cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak partisinin acele etmemesi yönünde olacağını söyledi. Bazı kaynaklara göre, DİKO süreci önümüzdeki sonbahara kadar uzatabilir. Parti liderliği bu süreçte parti tabanı ile diyaloğa girilmesi gerekçesini öne sürecek. Süreci yakından izleyenler gelinen aşamada DİKO’nun DİSİ ile işbirliği yapması olasılığının daha yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar.

–       EDEK liderliği bugün 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecine ilişkin olarak ortaya çıkan durumu ele alacak. Parti Polit Bürosu gelecek Çarşamba günü toplanacak. EDEK kadrolarının gelinen aşamada bölünmüş oldukları görülüyor. Bazı kadrolar EDEK’in bu seçimlere Yannakis Omiru’nun adaylığıyla bağımsız olarak katılmasını istiyorlar. Ekologlar da Yannakis Omiru’nun adaylığına olumlu yaklaşıyorlar. Partide bir diğer kesim ise Yorgos Lillikas’ın adaylığını destekliyor. Lillikas’ın adaylığına çekince koyanların büyük bir kesimi Lillikas’ın seçimler sonrası yeni bir siyasi yapı oluşturmaya yönelebileceği üzerinde duruyorlar. EVROKO’da da ikilem var. Bu partinin Yeni Ufuklar’dan gelen kadroları Lillikas’ın adaylığını tercih ediyorlar.

 

SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi merkezdeki siyasi partilerin seçim işbirliği çalışmalarının sonuçsuz kalması. Gazeteye göre, merkez siyasi alandaki partiler arasındaki flört evlilikle sonuçlanmadı. Uğraşı dün resmi çıkmaz ile sona erdi. DİKO, EDEK, EVROKO ve Ekoloji Hareketi dünden itibaren bundan sonrasını düşünerek hareket etmeye başladılar. Bu arada bu süreç iki büyük parti AKEL ile DİSİ’nin de gündeminde. Merkezde işbirliği arayışlarının sonuçsuz kalması sonrası bu partileri seçimlere yönelik yeni işbirlikleri olanakları ortaya çıktı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Mayıs ayında işsiz sayısı 36 bin 313’e çıktı. Her gün 41 kişi iş bulma kurumuna kaydını yaptırıyor. Bu arada uzun süreli işsizlerin oranı da yükseliyor. Uzun süreli işsiz kalanların tek sorunu ekonomi olmuyor. Bu kişiler sosyal psikolojik sorunlar da yaşamaya başlıyor. Altı ayla 12 ay arası işsiz olanların sayısı 6 bin 801’den 7 bin 54’e yükseldi. İşsizlerin en fazla olduğu kent Lefkoşa. Turizm sahillerdeki yörelerde işsizliğin düşmesini getirdi. Bu arada Sosyal Sigortalar 2012 yılının ilk üç ayında 34 milyon 394 bin avro işsizlik parası ödedi. Bu rakam 2009 yılında 20 milyon 442 bin avro idi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Başarısız oldular” başlığı altında merkezdeki siyasi partilerin 2013 seçimlerine yönelik ortak cephe kurma uğraşlarının çökmesi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Kıbrısrum tarafının tüm zorluklara rağmen Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için mücadeleye devam edeceğini belirtti. Vaşington’da yapılan PSEKA Kongresi’nde konuşan Stefanu, Türkiye’nin Kıbrıs’a karşı tavırlarını kınayarak, yasadışı rejimin konumunu yükseltmek amacıyla Türkiye’nin sözde “B planı” hazırladığını söyledi. Türkiye’nin amacının Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi değil, Kıbrıs’ta iki devletin olması olduğunu belirtti. Kıbrısrum tarafının müzakerelerin momentumunun devamından yana olması nedeniyle müzakere masasına öneriler sunduğunu belirten Sözcü, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın 2010 yılında Mağusa kentiyle ilgili bir öneri sunduğunu da hatırlattı. Stefanos Stefanu Türkiye’nin ayrıca Akdeniz bölgesinde gerginlik yarattığını ve doğal gaz konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı tehditlerde bulunduğunu belirtti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üstleneceği Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’yla ilgili olarak Türkiye’nin gösterdiği tepkilere de işaret eden Stefanu, Ankara’nın bu tutumuyla Avrupa Birliği’ne karşı da saygısızca davrandığını ve Türkiye’nin bu tavrıyla Avrupa Birliği müzakere sürecinde de sorunlar yaratacağını ifade etti. Hükümet Sözcüsü Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması amacıyla yapılan çalışmalardaki başarısızlıktan Türkiye’nin sorumlu olduğunu dile getirdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin