toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerNATO’ya karşı iki toplumlu eylem
yazarın tüm yazıları:

NATO’ya karşı iki toplumlu eylem

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP, AKEL, BKP, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS ve PEO, “Bölgemizde Yeni Savaşlara Karşı Ortak Mücadele” temalı NATO karşıtı ortak yürüyüş ve eylem düzenledi.

18 Mayıs Cuma saat 17:00’de Ledra Caddesi’nin sonundaki Barış salonu önünde toplanan örgütler, buradan PEO binasına doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün sonunda PEO Binası’nda gerçekleşen toplantıda, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel birer konuşma yaptılar. Katılımcı örgütler yayınladıkları Ortak Deklerasyon ile NATO’ya ve savaş politikalarına karşı olduklarının altını çizdiler.

 

ORTAK DEKLARASYON

Aşağıdaki partiler ve örgütler Akdeniz, Yakın ve Orta Doğu bölgesindeki gelişmeleri ve aynı zamanda ABD’nin Şikago kentinde önümüzdeki günlerde yapılacak olan NATO zirvesini de dikkate alarak aşağıdaki ortak deklarasyonu onaylarlar:

Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürkler, kısacası tüm Kıbrıslılar, bölgeye yapılması olası yeni bir müdahaleden haklı olarak endişe duymaktadırlar. Partilerimiz ve örgütlerimiz, NATO gibi emperyalist organizasyonların, askeri-sanayi komplekslerin ve diğer egemen güçlerin Orta Doğu bölgesini ve zengin kaynaklarını kontrollerini pekiştirme hedefiyle uyguladıkları politikalarıyla bölgede istikrarsızlığa yol açtıkları görüşündedirler.

Aslında kapitalist krizden tehlikeli ve adil olmayan bir çıkış yolu arayan egemen güçlerin demokrasi bahanesiyle savaşı kullanacakları uyarısında bulunmaktadırlar. Bölgede yeni bir müdahaleci savaşın halkları kana boğacağı, ülkelerin sınırlarını istikrarsızlaştıracağı, halkların iradesine saygı gösteren demokratik çözümlere izin vermeyeceği ve ekonomik kalkınma ve sosyal refah olanaklarına telafi edilemez zararlar vereceği değerlendirmesini yapmaktadırlar. Böylesi bir müdahale Kıbrıs dâhil, tüm bölgeyi büyük maceralara sürükleyecektir ve güçlünün hukukunu dayatarak gerek uluslararası hukuk açısından gerekse derhal çözülmesi gereken Kıbrıs sorunu açısından koşulları daha olumsuzlaştıracaktır.

Partilerimiz ve örgütlerimiz böylesi bir askeri çözümün dayatılmasının uluslararası hukuk açısından meşru olmadığını beyan etmektedirler. Partilerimiz ve örgütlerimiz böylesi bir komploya karşı çıkarak, bölge halklarının ülkelerinde kendi kaderlerini kendilerinin belirlemeleri hakkından yana mücadele edeceklerini vurgulamaktadırlar. Bölgeyi parçalamayı ve halkları yeni bir yıkıcı savaşa sürüklemeyi isteyen her tür plana karşı barış mesajını göndermek Kıbrıs’ta barış hareketinin görevidir. Halkların haklarının ve eşit gelişmelerinin güvence altına alınması, uluslararası hukuk ve BM Şartı temelinde barış ve diyalogdan yana ve uluslararası ilişkilerin askerileştirilmesine karşı politikalara ihtiyaç vardır.

Bu ortak deklarasyonu imzalayan Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk ilerici partiler ve örgütler Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’la ilgili kararları temelinde iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü için, insanı temel alan kalkınma ve işbirliği hedefiyle bölge devletlerinin ve halklarının barış içinde bir arada var olmalarının önkoşullarının yaratılması için mücadele edilmesinin gerekli olduğunun altını çizmektedirler.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin