toplumsal muhalefetsendikal hareketLefkoşa Belediyesinde tansiyon yükseliyor
yazarın tüm yazıları:

Lefkoşa Belediyesinde tansiyon yükseliyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat, 76 gündür maaş alamayan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanlarının mücadelesini sürdüreceğini, çıktıkları yoldan geri dönmeyeceklerini ve direne direne kazanacaklarını söyledi.

Sendikal Platform’un BES’e destek için düzenlediği mitingin ardından BES Başkanı Bozat, sendika lokalinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, BES’in Avukatı Şefik Aşçıoğulları yanında birçok BES üyesi de hazır bulundu.

 

BOZAT: “EKMEK KAVGASI VERİYORUZ”

Aylardır evlerine ekmek götüremeyen ve ekmek kavgası veren çalışanlara karşı hükümeti duyarsız ve ilgisiz kalmakla suçlayan Bozat, yola yalnız çıktıklarını ancak giderek arttıklarını, bugünkü mitinge de 15 sendikanın katıldığını söyledi. Bozat, eyleme katılarak kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

 

“NİYE ÖNCEDEN YAPMADINIZ?”

Bozat, LTB bataklığa saplanırken, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun grev erteleme kararı aldığını belirterek, eylem günü ise Cumhurbaşkanı’nın olağanüstü durum ilan edip hükümetle beraber çalışanların 2. maaşının da ödenmesi için çare aradığını kaydetti ve “Bunu niye önceden yapmadınız?” diye sordu.

76 gündür maaş alamayan ve 2012 yılında 5 ayda sadece 2 maaş alan LTB çalışanlarının içinde bulunduğu zor duruma işaret eden Bozat, “Takdir halkımızındır” dedi.

 

“SAYIŞTAY RAPORU ÇALIŞANLARI BÖLMEK İÇİN”

Sayıştay’dan 16 Mayıs itibari ile yeni bir yazı geldiğini, bunun çalışanları bölmek için atılmış bir adım olduğunu belirten Bozat’ın, “Ama bizde yılgınlık yok, direniş var. Direne direne kazanacağız. Bir yola çıktık. Belediyede yolsuzluk ve dolandırıcılık var ama Sayıştay çalışanlara karşı ortaya bir bomba attı. Bu yazıda ahlaksız teklif var. Sendikamızı bölmek istiyorlar ama bizi yıldıramayacaklar” sözleri alkışlarla karşılandı.

Belediyeyi bu noktaya getirenlerin cezalandırılması gerektiğini söyleyen Bozat, bedeli çalışanların ödemeyeceğini vurguladı ve üyelerini oynanan oyunlara karşı dikkatli olmaya çağırdı.

 

AV. AŞÇIOĞULLARI: “RAPORA GÖRE 487 KADRO FAZLASI VAR”

Basın toplantısında, Sayıştay raporu hakkında bilgi veren BES’in avukatı Şefik Aşçıoğulları da, dünün tarihini taşıyan raporda LTB’de 487 kadro fazlası bulunduğunun ve bunların işten çıkarılmamaları halinde yasal işlem yapılacağının belirtildiğini söyledi.

Aşçıoğulları, raporda Mayıs 2008’de belediyenin kadro fazlası personel için uyarıldığı belirtilirken, BES’in belediyeyle ilgili iddialarına hiçbir şey denmediğini kaydetti.

Bir soru üzerine, Sayıştay’ın yasasının 22. maddesine göre, Başsavcılık aracılığıyla LTB’nin dava edilmesi hakkı bulunduğunu bildirdi.

 

YİM’E ARA EMRİ BAŞVURUSU

Bakanlar Kurulu’nun 15 Mayıs tarihli olağanüstü toplantısında aldığı karara karşı 17 Mayıs, Perşembe günü Yüksek İdare Mahkemesi’ne (YİM) ara emri dosyalayacaklarını açıklayan Avukat Şefik Aşçıoğulları, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’na göre BES’in sürdürdüğü eylemin grev olmadığını kaydetti.

 

EYLEMDE 8 GÖZALTI

Aşçıoğulları, 16 Mayıs’taki eylemde 8 eylemcinin gözaltına alındığını, sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi aldıklarını ancak gözaltı sebepleri hakkında henüz kendisine bilgi verilmediğini ifade etti.

 

TÜM ÇALIŞANLARA SAHİP ÇIKILACAK…

Sayıştay raporunda belirtilen 487 kişinin işten durdurulmasıyla ilgili bir soru üzerine BES Başkanı Savaş Bozat, bir sendikacı olarak tüm LTB çalışanlarına sahip çıkmak ve haklarını savunmak durumunda olduğunu söyledi.

Bozat, Başbakan İrsen Küçük’ün maaşların ödenmesini BES’in engellediği yönündeki açıklamasıyla ilgili yorumunun sorulması üzerine ise hükümetten başka türlü bir açıklama zaten beklenemeyeceğini belirterek, hükümeti “yalan makinesi” diye suçladı. Bozat, “Biz ödemeyi engellemedik… Cebimizde de bir kuruş yok” dedi.

 

EYLEM

Sendikal Platform’un Belediye Emekçileri Sendikası’na destek için başlattığı eylem, Çarşamba günü LTB önünde başladı. Sendikal Platform’a bağlı sendikalar yoğun bir katılımla LTB önünde toplandı. Polisin bölgede geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlemlendi.

YKP’nin de içinde olduğu bazı siyasi partilerinin de destek verdiği, 3 bin kişiye yakın Sendikal Platform korteji, daha sonra Başbakanlık önüne gitti. Burada eylemcilere polis arasında arbede yaşandı. Eylemciler Başbakanlık binasına çöp yığınları fırlattı, bina önündeki çöpleri de ateşe verdi

 

BOZAT: “YASAKLASANIZ DA YASAKLAMASANIZ DA SOKAKTAYIZ”

BES Başkanı Savaş Bozat, Başbakanlık önünde bir açıklama yaptı. Bozer, konuşmasında şunları vurguladı:

“76 gündür belediye çalışanları ödenmiyor. Buna formül bulacaklarına grevi yasaklıyorlar. Biz de 60 gün sokaktayız. Bizi yıldıramayacaksınız. Belediyeyi yıkan, memleketi talan edenler, vatandaşın üzerinden ahkam kesenler var. Ama çalışanların çocuklarına verecek harçlıkları yok. Bu böyle kalmayacak. Yılmak yok. direne direne kazanacağız. “

Sözleri sık sık “Kahrolsun faşizm”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Genel grev genel direniş” sloganlarıyla kesilen Bozat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anlaşma için Eroğlu’nu görevlendirdiler ancak 60 günlük erteleme kararını Bakanlar Kurulu’na başkanlık eden Eroğlu aldı. 10 milyon sterlin harcadılar. Eroğlu Cumhurbaşkanı oldu, Bulutoğluları parti değiştirdi, seçimi tekrar kazandı, ama çalışanlar aç susuz, sosyal güvencesiz bırakıldı. Bunu gündeme getirip tartıştırdık. Başbakan da, Cumhurbaşkanı da ‘Ne birinize ne öbürünüze zarar gelsin’ diyor. Hep beraber karar verdiler. Grevi erteleseniz de sokaktayız. 10 milyon sterlin, Sayıştaylık tarafından açıklanmalı. Bu milletin parası nereye gidiyor? Bunun hesabını sorun. Hepsini tek tek açıklamak zorundasınız. Yasaklarla bir yere gidilmez, sadece günü geçirirsiniz. Yarın daha kötü günler bizi bekler”. Bozat’ın konuşmasının ardından toplanan kalabalık, Başbakanlık binası önünden ayrılarak LTB önüne doğru yürüyüşe geçti ve burada eylemi bitirdi.

 

Eylemler Salı’dan başladı

Derviş Eroğlu başkanlığında olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu, BESi’n, Lefkoşa Belediyesi’nde sürdürdüğü eylemin ilgili yasa uyarınca grev sayıldığını belirterek, 60 gün süreyle grevi erteleme kararı aldı. Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası uyarınca alınan karara, Lefkoşa’da çöplerin halk sağlığını tehdit eder boyuta ulaşması gerekçe gösterildi. Hükümetin maaş ödemeden grev yasağı kararı, belediye çalışanlarını iyice gerdi. Bakanlar Kurulu kararının açıklanmasıyla belediyeye yürüyen LTB çalışanları, burada eylemi gerçekleştirdi. Polis ile belediye çalışanları arasında yaşanan arbede dakikalarca devam etti. Tansiyon yükseldi, belediye çalışanlarının öfkesi bir türlü dinmedi.

Mustafa Yalınkaya’nın gözaltına alınması ile birlikte çalışanlar, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne yürüyerek burada gerçekleştirdiği eylem ve protesto gösterilerinin ardından yeniden belediye binasının önünde toplandı. Öfkesine hakim olamayan belediye çalışanları, LTB önünü savaş alanına çevirdi. Anayol önce çöplük alanına çevrildi, ardından çöpler ateşe verildi. Yanan çöp yığının üzerine tahta bank ve çöp konteynerini atan eylemciler, yangının iyice alevlenmesini sağladı.

Öğlen saatlerinde Belediye binasının arka tarafından giriş yapan Çevik Kuvvet ekipleri, ön tarafta lastik yakarak eylem yapan BES üyesi çalışanlara acımazca şiddet uyguladı. Coplanan ve yerde sürüklenen eylemcilerle polis arasında büyük arbede çıkarken, itfaiye de yanan lastikleri söndürdü.

Dört eylemcinin polisin müdahalesi sonucu hastaneye kaldırıldı ve ayakta tedavi olduktan sonra taburcu edildiler. Yaşanan olaylarda Halkın Sesi Gazetesi muhabiri arkadaşımız Ayşe Güler de polisin kulağına vurduğu cop darbesiyle yaralandı.

Öte yandan polisin müdahalesi sırasında bir LTB çalışanının annesinin de polis tarafından dövüldüğü ve olay yerinden kaçırıldığı ifade edildi.

Yaşanan olaylarda 5 kişinin gözaltına alındı, gözaltındakiler ertesi günü serbest bırakıldı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin