kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 31/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 31/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs ekonomisiyle ilgili raporu. Gazeteye göre, Komisyon Kıbrıs ekonomisinde var olan dengesizlikleri çok ciddi olarak niteledi ve özellikle de Kıbrıs bankalarının Yunanistan ekonomisine yaptıkları aşırı yatırımlar nedeniyle yıkıcı bazı sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceği yönünde korkusunu ifade etti. Brüksel Kıbrıs’ı ilk kez İspanya ile aynı kategoride “çok ciddi” bir durumda niteledi. Komisyon Başkan Yardımcısı Oli Ren dün tehlike çanlarını çaldı ve “sorun acil olarak ele alınmalıdır” dedi. Komisyona göre, Kıbrıs’ın aldığı önlemler orta erimli ve bazı alanlardaki sorunlara bütünsel ve kalıcı bir biçimde karşı konulmuyor. Komisyon raporunda Kıbrıs’ın kamu ekonomisinin düzenlenmesi ve bankaların yeniden sermayelendirilmesi uğraşılarının baskısı altında olduğuna vurgu yapıldı. İş piyasasındaki endişelerin ele alınması gerektiği üzerinde de duruldu. Bunların yanı sıra eğitim, emeklik sistemi, sağlık sistemi, enerji politikası ve hizmet sektöründeki engeller üzerinde de durdurulması gerekliliğine işaret edildi. Bu arada krize ve geneldeki olumsuz havaya rağmen, yabancı tasarrufçuların Kıbrıs’a olumlu bir yaklaşım içinde oldukları görülüyor. Kıbrıs’ta yabancı tasarruflar Nisan ayında 888 milyon avro artış gösterdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümet, Hayat Pahalılığı Ödeneği’nde değişikliklere ilişkin önerilerini hazırlamada son evrede. Hükümetin son şeklini vereceği öneriler büyük bir olasılıkla Salı günü gerçekleştirilecek sosyal ortaklar toplantısında ele alınacak. Hükümetin önerilerinin üç eksen üzerinde olması bekleniyor. Bunlar da Hayat Pahalığı Ödeneği’nin yıllık bazda ödenmesi, gelirlerde basamaklandırılmaya gidilmesi ve basamaklandırmaya göre ödeme yapılması.

–       Kıbrıs Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli Suriye’de sivillerin öldürülmesini kesin bir biçimde eleştirdi ve Suriye hükümetine ülkede savaşın boyutlarının daha da yükselmemesi için Annan Planı’nı uygulama çağrısında bulundu. Hula’da aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 90 kişinin öldürmesinin bir insanlık suçu olduğunu belirterek, bu konuda tam ve bağımsız bir araştırma gerçekleştirilmesi yönündeki uluslararası talebe destek beyan etti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi merkez siyasi alandaki partilerin işbirliği çalışmaları. Gazeteye göre, merkez siyasi alandaki işbirliği çalışmalarında görülen çöküşün resmileştirilmesi Cuma gününe kaldı. EDEK Başkanı Yannakis Omiru Cuma gününe kadar karar alınması durumunda ortak adayın faaliyet alanının çerçevesini çizen bir belge hazırlayacak. Göstergeler dört siyasi partinin ortak bir aday ismi üstünde birleşmelerinin çok zor olduğu yönünde. Maryos Karoyan Lillikas’ın, İliadis’in ve Uranios’un adaylığının desteklenmesini olasılık dışı tutuyor. EDEK de Hristos Mavrellis’in adaylığına onay vermiyor. DİKO merkez siyasi alandaki partiler arasındaki en büyük parti olması sıfatıyla belirlenecek adayın kendi alanından olması gerektiği görüşünde. Ancak Cuma günkü yeni toplantıya kadar masaya yeni isimlerin gelmesi olasılığı da var. EDEK Başkanı Yannakis Omiru dünkü toplantı sırasında liderlerden akıllarında olan diğer aday isimlerini de masaya getirmelerini istedi. Maryos Karoyan partisinin genişletilmiş yürütme kurulunda da kararlaştırıldığı gibi Mavrellis’in isminde ısrar eden bir tutum ortaya koydu. Bu ismin kabul edilememesi durumunda sürecin çökeceği mesajını da verdi. Bu arada Yannakis Omiru’nun dünkü toplantı sırasında masaya konan isimlerle ilgili olarak bir kamuoyu araştırması yapılmasını önerdiği de alınan haberler arasında.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       EDEK Başkanı Yannakis Omiru merkezdeki partilerin işbirliği arayışı sürecinde DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın takındığı tavırdan rahatsız. Omiru partisinin polit bürosunu bu alandaki gelişmelerle ilgili olarak bilgilendirirken bu olguyu net bir biçimde dile getirdi. Omiru bu sürecin bilinçli bir biçimde geciktirildiği görüşünü de ifade etti. Yaratılan durumun sorumluğunu DİKO Başkanı’na yüklerken aday belirlemede yeni kriterlerin ileri sürülmesinin müzakereyi tehlikeli bir biçimde geciktireceğine dikkat çekti. Süreç uzadığı sürece matematiksel bir kesinlikle çıkmaza gidileceği uyarısında bulundu.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Çin’in Kıbrıs’a yatırımlarında yaşanan gecikmeler. Gazeteye göre, Çinli Far Eastern Phoenix şirketinin Kıbrıs’a yapacağı yatırımlar kelimenin tam anlamıyla havada kaldı. Şirketin Larnaka’daki eski hava alanına yapacağı fuar konusunda siyasi karar alınmış durumda ancak Ulaştırma Bakanlığı teknokratlarının Ulaştırma Bakanı Eftimiyu Florenco’ya bu konuda olumsuz bir değerlendirme yaptıkları ifade ediliyor. Başsavcılığın bu alanla ilgili ihaleye çıkılırken bunun Avrupa Birliği yasalarının öngördüğü şekliyle uluslar arası basında yer almamasını sorun olarak göstermesi buna gerekçe olarak ileri sürülüyor. Ulaştırma Bakanlığı teknokratlarına göre, bazı uluslararası kuruluşlar bu duruma itiraz edebilir ve böylesi bir gelişme de Kıbrıs Cumhuriyeti’ne zarar verebilir. Bu gelişmelerden rahatsız olan hükümet bu engelin yasal bir biçimde aşılması için gerekli çalışmaların yapılması direktifini verdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs Hava Yolları Başkanı Yorgos Mavrokostas 21 Mayıs 2012 tarihinde Maliye Bakanı Vasos Şarlis’e bir mektup göndererek şirketin taahhütlerini yerine getirmesi için acil olarak finanse edilmesini istedi. Mavrokostas ilgili mektubunda şirketin 31 Mayıs, yani bugün itibarıyla nakit açısından sıkıntı içine gireceğine dikkat çekti ve devlet tarafından desteklenmemeleri halinde çalışanlarını ödeyecek paraya sahip olmayacaklarını ifade etti. Hükümetten talep edilen 45 milyon avro ile şirketin sermayesinin arttırılması ve bu konuda karar alana kadar da şirketin Türkiye hava sahasını kullanamaması nedeniyle yıllık bazda uğradığı ve 5 milyon avro olarak belirlenen tazminatın şirkete verilmesi. Ancak hükümet bu beş milyon avroyu da verebilmek için Meclis’ten onay almak zorunda. Bu arada Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus şirketle ilgili olarak masaya koyduğu arabuluculuk önerilerine Cuma akşamına kadar yanıt verilmesini istedi. Bakan’ın önerileri arasında maaşlarda %14’e kadar varan kesintilere gidilmesi ve 240 çalışanın işten çıkarılması da yer alıyor. Maaş kesintilerinin maaşa göre basamaklı olması da öneriliyor. Buna göre 1500 avroya kadar maaş alanlardan %2,5, 1500-3000 arası maaşlardan %5,5, 3000-5000 arası maaşlardan %8,5, 5000-8000 arasında olanlardan %11,5 ve daha yüksek alanlardan da %14 oranında kesinti yapılması öneriliyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi dün Ledra Palas’ta gerçekleştirilen Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk siyasi partiler toplantısı. Gazeteye göre, dünkü toplantıda Kıbrıslıtürk parti temsilcileri DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in tezlerine ve tezlerindeki mutasyona tepki gösterdiler. Elde edilen bilgilere göre, Anastasiadis’in gevşek federasyon ya da konfederasyon görüşüyle, görüş birliği sağlanan konulardan geri adım atması Kıbrıslıtürk partilerin tepkisini çekti. Cumhuriyetçi Türk Partisi temsilcisi Özdil Nami buna özellikle tepki gösterdi. Kıbrıslıtürk parti temsilcileri Nikos Anastasiadis’in görüşlerine tepki gösterirken merkezi yanı güçlü federal yapıya destek beyan ettiler. Anastasiadis’in tavrının görüşmelerde sağlanan ilerlemeyi ortadan kaldırdığına ve müzakerelerin yeniden başlamasına kapı açtığına da vurgu yaptılar. Bu arada Slovakya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Anna Turenikova, partilerin toplantısında, DİSİ tarafından önerilen “Müzakerelerdeki şimdiki çıkmaz ve ilerleme yolları” konusunun görüşüldüğünü bildirdi. “Bu amaçla, iki taraf arasında işbirliği ve güvene yardımcı olmak için ortaklaşa kabul edilen Güven Arttırıcı Tedbirler’in uygulanması yönündeki çalışmalara paralel olarak, taraflara müzakere sürecine devam etmeleri çağrısında bulundular” diyen Turenikova, Pazar günü Kormacit köyünde yapılan ve Slovakya Elçiliği’nin düzenlediği çok kültürlü etkinliğe katkılarından ve katılımlarından dolayı siyasi partilere teşekkür etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu merkezdeki siyasi partilere yeniden adayla ilgili oldubitti yaratmamaları çağrısında bulundu. Kiprianu AKEL’in yapacağı olası işbirliklerinin mutlak olarak net siyasi görüşlere dayanacağını da belirtti ve bu işbirliğinde karşılıklı saygı ve koordinenin şart olduğunu vurguladı. Belirlenecek adayla ilgili olarak da “ülkenin sorunlarına en kararlı bir biçimde karşı koyma koşullarını yaratacak bir adaya ihtiyaç var. Ve seçilme olasılığı da kriterlerden biri” dedi.

–       PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis Hayat Pahalığı Ödeneği’ni sendikal hareketin tüm gücüyle sonuna kadar savunacağını söyledi. Bunun halkın bir kazanımı olduğunu, sosyal diyaloğun ve toplu sözleşmelerin kazanımlarına kimsenin dokunamayacağı görüşünü de dile getirdi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin