kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 30/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 30/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs ekonomisiyle ilgili raporu. Gazeteye göre,

Avrupa Komisyonu’nun bugün kamuoyuna sunacağı rapor Kıbrıs bankalarının Yunanistan ekonomisine yaptıkları yatırımlar nedeniyle Kıbrıs ekonomisiyle ilgili birçok tehlike işaretini içeriyor. Elde edilen bilgilere göre, Komisyon bankacılık sektöründe herhangi bir şokun ekonomi için yıkıcı sonuçlara yol açabileceği görüşünü taşıyor. Komisyon’un bugün kamuoyuna sunulacak raporunda sadece olumsuz olguların kayda geçirilmesiyle sınırlı kalınmıyor ve gerek bankacılık gerekse kooperatifçilik alanında önlem nitelikli kontrollerle bir dizi öneride de bulunuluyor. Bankalarda yapılan kontrollerin kooperatiflerde de yapılmasına özel atıfta bulunuluyor. Yeniden sermayelendirmede Birlik genelgelerinin güçlendirilmesi talep ediliyor. Öneriler arasında kamu açıklarının 2012 yılı içinde Gayri Safi Gelir’in %2,5’iyle sınırlandırlması için ek önlemler, kamu harcamalarının azaltılması, vergi toplama yeteneğinin geliştirilmesi ve vergi kaçağına karşı ek önlemlerin alınması, emeklilik sisteminin uzun erimli yaşayabilirliğinin sağlanması ve emeklilik yaşının yaşam süresiyle ilişkilendirilmesi, rekabet gücünün iyileştirilmesi ve Genel Sağlık Sistemi’nin uygulanmaya konması da yer alıyor. Bunlara paralel olarak Brüksel, Hayat Pahalığı Ödeneği’nde Lefkoşa’nın da taahhüt ettiği gibi Haziran ayı sonuna kadar değişikliğe gidilmesini ve bunun derhal uygulanmasını istiyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Liza Betahayım dünden itibaren taraflar arasında mekik diplomasisini başlattı. Liza Betahayım dün Yorgos Yakovu ile görüştü ve bugün de Kudret Özersay ile görüşmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler yetkilisinin amacı geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler merkezinde Ban Ki Mun liderliğinde yapılan toplantıda alınan kararları yaşama geçirmek ve sürece bir yaşam öpücüğü vermek. Bugünkü koşullarda müzakerelerin devam etmesi olanağı çok sınırlı ve bu durumda geriye kalan sadece güven arttırıcı önlemlerin tartışılması oluyor. Bu reçeteye Türk tarafı ve Birleşmiş Milletler olumlu bakıyor.

–       Elektrikte Temmuz ayı zor geçecek. Sıcaklıkların ve nemin yüksek bir düzeye ulaşması halinde Temmuz ayının son yirmi günü için sağlanan elektrik talebinin karşılanmasında tam sınıra varılacak. 11 Temmuz tarihinden bugüne Kıbrıslı tüketicilerin elektrik enerjisi kullanım biçimlerinde önemli değişiklikler oldu ve elektrik tüketimi %10 oranında azaldı. Bunun temel nedeni de geçen yılki elektrik kesintilerinin getirdiği bazı alışkanlıklar ile elektrik fiyatlarında görülen artış. Bunun yanı sıra Kıbrıs’ta yıldan yılda görülen %5’lik daha fazla elektrik tüketimi de bu yıl olmadı. Elektrik İdaresi’ne göre, Temmuz ayında elektrik talebi 1170 ile 1235 megavat arasında olacak. En yüksek üretim ise en iyi koşullarda 1250 megavata ulaşıyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi merkez siyasi alandaki partilerin 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik işbirliği arayışlarında gelinen nokta. Gazeteye göre, merkez siyasi güçlerin 2013 seçimlerine yönelik işbirliği arayışında çıkmaza yakın bir noktaya gelindi. Dört parti lideri bugün çok olumsuz koşularda bir araya gelecekler. Bugünkü toplantıya getirilecek önerilerin süreci çökmeye götürmesi öngörülüyor. Makis Keravnos kartının geçersiz hale gelmesinin ardından bugünkü toplantıda Hristos Mavrellis’in adının önerilmesi bekleniyor. DİKO Yürütme Kurulu dün Maryos Karoyan’ın önerisini benimsedi ve bugünkü liderler toplantısında Mavrellis’in adını önerme kararı aldı. Ancak EDEK Mavrellis seçeneğini reddediyor. EDEK ortak adayı belirlemede başka bir yöntem öneriyor ve bunun kabulü durumunda ise en iyi ihtimalle sadece çıkmazın ertelenmesi gerçekleştirilmiş olacak. DİKO Yürütme Kurulu ile Meclis Grubu’nun dünkü toplantısı sırasında Maryos Karoyan süreç hakkında bilgilendirdi. Makis Keravnos’u aday olmayı reddetme noktasında götüren perde gerisi gelişmeler hakkında detaylı bilgiler verdi. Başka adayların ve özellikle de Yorgos Lillikas’ın desteklenmesi için oluşturulan hücrelerin çalışmalarının ve son günlerde oynanan oyunların Keravnos’un ortak adaylığı kabul etmemesinin en temel nedeni olduğunu belirtti.  Cuma günü yapılan toplantıda üzerinde anlaşmaya varılan fakat daha sonra farklı yorumlanan konuları da gündeme getirdi. Üzerinde anlaşmaya varılacak ortak adayın desteklenmesi için diğer partilerle ve örgütlü kesimlerle görüşme konusunda anlaştıklarını ifade etti. Bu arada Yorgos Lillkas’ın adaylığını EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun tartışmadığını söylerken Cuma günkü toplantıda onun adaylığını önerdiğini de ifade etti. EDEK Başkanı’nın AKEL ile paralel görüşme yaptığı için kendisine yönelik şüpheler yaratacak bir tavır takınırken, görüşmeler sürecinde AKEL’e de kapıların açık tutulması perspektifinden bahsettiğini dile getirdi. Omiru’nun ortak açıklamanın yeniden yazılmasını ve AKEL ile görüşmeyi kabul ettiğine de dikkat çekti. Bu arada parti içi muhalefetten Yorgos Lillikas’ın adaylığının desteklenmesi için gelecek öneriyi peşinen zayıflatmak için DİKO’nun merkez siyasi alanın en büyük partisi olarak kendi parti alanından aday gösterme hakkına atıfta bulundu ve Hristos Mavrellis’in adını ileri sürdü. Böylece Hristalla Yorgacis’i de devre dışı bırakmış oldu. Maryos Karoyan’ın bu tavrına karşı Nikolas Papadopulos ile Kiryakos Kenevesoz gündeme Yorgos Lillikas’ın adaylığını getirdiler. Bu arada Mavrellis’in seçimi kazanabilmesine ilişkin bazı çekinceler de ortaya kondu. Sofoklis Fittis partisinin Mavrellis’i önerirken naftalinlenmiş eski bir bakanını yeniden gündeme getirmekle suçlanıp suçlanmayacağı sorusunu sordu. Kenevesoz da Mavrellis seçeneğini yenilgi seçeneği olarak niteledi ve DİKO Başkanı’nın özünde AKEL’i beklediğini söyledi.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Hayat Pahalığı Ödeneği için diyaloğun başlamadan bitmesi. Gazeteye göre, Hayat Pahalığı Ödeneği için diyalog dün başlarken yöntemle ilgili bazı nedenler ileri sürülerek ertelendi. Bu konuda hem işçi sendikaları, hem de işverenler kırmızıçizgilerini ortaya koydular. Sendikalar dün Hayat Pahalığı Ödeneği’nin budanmasını kabul etmeyeceklerini net bir biçimde dile getirdiler. Maliye Bakanı da önlemler paketinin basına sızdırılmasının gerginlik yarattığına dikkat çekti. İşverenler ise Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmasını istiyorlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas bankaların yarattığı sorunların yükünün, toplumun ekonomik ve sosyal açıdan zayıf olan kesimlerine, gençlere, işsizlere ve emeklilere yüklenmesinin hükümeti için söz konusu olmadığını söyledi. Hristofyas toplumun bu kesimlerinin yoksulluk sınırı altında yaşama riski ile karşı karşıya olduklarına da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı bu arada bazılarının hükümeti zayıflatmak amacıyla haksız eleştirilerde bulunduklarını da ifade etti.

–       EDEK merkez siyasi partilerin bugünkü görüşmesinde Yorgos Lillikas ile Maryos İliadis’in adlarını önerecek. EDEK bu arada yaşanan tartışmalar sonrası Makis Keravnos adının tekrardan gündeme getirilmesini kabul etmeme kararı da aldı. Bu arada EDEK Başkanı’nın bugünkü görüşmede ortak aday için kriterlerin yeniden tartışılmasını talep edeceği de belirtiliyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun 2013 cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili açıklamaları. Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu son 24 saat içerisinde ikinci kez uyarıda bulunarak, 2013 seçimlerine yönelik karar alma sürecinde herkes için zamanın daraldığı mesajını verdi ve partisinin bu konuyu öngörülen süreçler temelinde parti yetkili organlarında tartışmaya başlayacağını duyurdu. DİKO ya da merkez siyasi alandan başka bir parti ile herhangi bir görüşme için tarih belirlenmediğini de ifade eden Kiprianu “biz kendi tartışmalarımızı kendi partimiz bünyesinde sürdürüyoruz. Bundan sonrasında nasıl ilerleyeceğimize ilişkin olarak kendi aramızda görüş alış verişinde bulunuyoruz” dedi. Hatırlanacağı üzere, Kiprianu Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada da diğerlerinin kendileri için hazırlayacakları hazır bir yemeğin AKEL’e servis edilmesini kabul etmeyeceklerini duyurmuş ve merkezdeki partilerle bir bütün olarak değil her parti ile ayrı ayrı temas kurduklarını ifade etmişti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Mısır Dışişleri Bakanı El Arabi Haziran ayı içinde Kıbrıs’ı ziyaret edecek. El Arabi 4 Haziran Pazartesi günü adaya gelerek Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ile bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Markulli’nin açıklamasına göre, bu görüşmede Kıbrıs’ın Avrupa Konseyi dönem başkanlığı hakkında bilgilendirmeye öncelik verilecek. Ayrıca enerji, araştırma ve kurtarma konuları ile iki ülkenin ikili ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konuları da ele alınacak.

–       Britanya üslerinde çalışanlar, üs yönetimin tek taraflı bir biçimde Hayat Pahalılığı Ödeneği’ni ve barem içi artışları dondurma kararını protesto etmek amacıyla dün iki saat işi durdurdular. Sendikalar Koordinasyon Kurulu adına bir açıklama yapan Hristos Tsipras üs yetkililerinin İhtiyat Sandığı ve Emeklilik Sandığı ile ilgili anlaşmalarını geçersiz kılmaya çalıştıklarını da ifade etti. Üs yetkilerini, çalışanların 40 yıllık mücadeleleri sonucu elde ettikleri kazanımları ekonomik krizi bahane ederek ortadan kaldırmaya çalışmakla da eleştirdi. “İşveren tarafının bu önlemleri uygulamaya koyması durumunda her çalışanın 30–40 bin avro kaybedeceği bu koşullarda biz mücadele etmeksizin oturamayız” diyen Hristos Tsipras bu önlemlerin uygulanmasından üslerde çalışan yaklaşık 800 kişi ile yükleyici firmalarda çalışan 400 kişinin etkileneceğini de duyurdu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin