kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 29/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 29/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Destekleme Mekanizmasına girmemesi için alınan önlemler. Gazeteye göre tüm göstergeler Laiki Bankası’nın devlet desteğine ihtiyaç duyması halinde Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Destek Mekanizması’na gireceği yönünde. Hükümet ise bundan kaçınmak için hem içte hem de dışta yoğun bir hareket içerisinde. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in Avrupa’da yapacağı bazı temaslar arifesinde Maliye Bakanı bilgilendirme amacıyla DİSİ ile bir araya geldi. Maliye Bakanı Şarlis Anastasiadis’ten hükümetin hazırladığı önlemler paketine destek ve 2013 yılından itibaren dengeli bütçe tasarısına onay istedi. Anastasiadis’in dünkü görüşmedeki tavrı olumluydu ve AKEL’in de aynı yönde bir tavır alması gerektiği görüşünü savundu. DİSİ, hükümet partisi AKEL’in bazı milletvekillerinin ortaya koydukları tavır nedeniyle günün sonunda pakete yönelik tavrını değiştirmesinden korkuyor. Anastasiadis “hükümet partisinin popülizm yapmasına sabır göstermeyeceğiz” dedi. Bu arada Maliye Bakanı’na göre, yasa tasarılarının ve önlemler paketinin onaylanması kamu ekonomisinin uyumlaştırılması konusunda Kıbrıs’ın pozisyonunu güçlendirecek ve Kıbrıs’ın kurumlar vergisi konusunu kullanmak isteyen Avrupa’daki bazı çevrelerin bu konudaki argümanları ellerinden alınacak.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkezdeki siyasi partiler 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işbirliği konusunda sıfır noktasında bulunuyorlar. Bu seçimlerde destekleyecekleri adayı belirlemek için yarın yapacakları toplantıya sıfır temelinde başlayacaklar. DİKO, EDEK ve EVROKO’nun üzerinde anlaşma sağladıkları Makis Keravnos aday olmayacağı yönündeki kararını resmi olarak da bu partilere bildirdi. Bu arada bu partilerin tartıştıkları isimlerden Hristodulos Hristodulu ile Eleni Theoaharu da adlarını tartışmaların dışına çektiler. Bu gelişmeler de dört parti liderini baskı altına aldı. Bu gelişmeler sonrası DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın birinci tercihi eski Maliye Bakanlarından Hristos Mavrellis. Karoyan bu isimle, son 48 saat içerinde farklı mesajlar veren AKEL’i de işbirliğine çekebileceğini düşünüyor. DİKO Yürütme Kurulu ile Meclis Grubu bugün ortak bir toplantı gerçekleştirecekler ve bu toplantıda 2013 seçimleriyle ilgili olarak üyelere bilgi verilecek. Bu toplantıda karar almaktan kaçınılacak ancak işbirliğinin AKEL’i de kapsayıp kapsamayacağı sorusunu bazı üyelerin gündeme getirmeleri olasılığı var. Bunun yanı sıra desteklenecek adaylar arasında ikinci seçenek de gündeme gelecek ve parti bünyesinde güçlü bir eğilim Yorgos Lillikas’ın adaylığının destelenmesinden yana. Yorgos Lillikas’ın EDEK içinde de güçlü bir dayanak bulduğu belirtiliyor. EDEK Polit Bürosu da bugün toplanarak Keravnos’un adaylık teklifini reddetmesinin ardından ortaya çıkan durumu ele alacak. Bazı kadroların Yorgos Lillkas’ın adaylığı yönünde çalışma yapmaları EDEK’te ciddi bir rahatsızlık yaratmış durumda.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi merkez siyasi alanda 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik işbirliği çalışmaları. Gazeteye göre, merkez siyasi alanda işbirliği çalışmalarında olumlu bir sonuçtan ziyade bu çalışmaların olumsuz bir biçimde noktalanmasına daha yakın bir noktada bulunuluyor. Makis Keravnos’un ortak adaylığa resmi olarak hayır demesi sonrası bu ittifakı seçimde ortak olarak temsil edecek şahsiyet konusundaki uğraşılar ciddi bir yara aldı. Merkezdeki partiler arasında önyargılar ve şüpheler sürekli bir biçimde güçleniyor. Bu arada dört partinin destek için yaklaşacakları ve olumlu yanıt alacakları isimler de sınırlı. Bu durum karşısında DİKO ve EDEK yetkili organları bugün toplanarak durum değerlendirmesinde bulunacaklar. DİKO’ya göre Makis Keravnos’u kesin hayır kararı almaya iten olgu merkezdeki partiler bünyesinde Lillikas’ın desteklenmesi amacıyla oluşturulan birimler oldu. DİKO’ya göre, geçen Cuma günü gerçekleştirilen toplantı sonrası alınan kararlara ilişkin partiler arasında yaşanan karmaşa da Keravnos’u hayır kararını kesinleştirmeye yöneltti. DİKO’ya göre, gerek Yorgos Lillikas’ın adaylığı için EDEK ve DİKO içinde çalışanlar her şeyi havaya uçurdular. DİKO’da bu değerlendirmeyi yapanlara göre, Lillikas’ı destekleyenler ya onun adaylığına gerçekten inanıyorlar ya da onun adaylığını Anastasiadis’in desteklenmesine basamak yapmayı istiyorlar ve bu durum karşısında “Eğer Anastasiadis’i desteklemek içinse biz bunu ilk turdan gerçekleştirmenin yolunu biliyoruz. Ara durak istemiyoruz” diyorlar. EDEK’te ise DİKO’ya yönelik eleştiriler var ve bu partinin işbirliğine AKEL’i de çekme çabası içerisinde olduğu görüşünü ileri sürüyorlar. Ancak yaşanan gelişmelerin ardından AKEL’in seçimlere tek başına katılma eğiliminin ağır basmaya başladığı DİKO tarafından da algılanmaya başlandı.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Türk tarafının B Planı’nı ileri götürme uğraşısı. Gazeteye göre, Türk tarafı yasadışı devletin tanınması konusunda var olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını etkisiz hale getirmek için devletin adını değiştirmeye yöneldi. Eylül ayında yeni pasaport verilmesinde Annan Planı’nın öngördüğü gibi Kıbrıstürk Devleti adı kullanılacak. Bu pasaportlarda vatandaşlık olarak da sadece Kıbrıslıtürk kavramı kullanılacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy dün DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ile de bir görüşme yaptı. Avrupa Konseyi Başkanı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada bu görüşmenin bir protokol görüşmesi olmasına rağmen önemli bir görüşme olduğunu söyledi. Nikos Anastasiadis de Herman Van Rompuy’un DİSİ’nin de üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi’nden gelmesi nedeniyle kardeş partilerin dayanışması çerçevesinde dostça bir görüşme yaptıklarını söyledi. Anastasiadis bu görüşme sırasında Rompuy’a ekonomi, Kıbrıs sorunu ve daha başka konular hakkında kendi görüşlerini aktardığını da söyledi.

–       Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Destek Mekanizması’na girip girmemesinin Laiki Bankası’nın yeniden sermayelendirilmesi çalışmalarına bağlı olduğu görüşünde. Dimitridis Laiki Bankası’nın yeni sermayeye ihtiyacı olduğunu ve arananın da bu olduğunu söyledi. Bu arada Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Destek Mekanizması’na girmesi durumunda, bunun Kıbrıs ekonomisi için olumsuz yansımaların olacağı olumsuz koşullarda olmayacağını söyledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy onuruna verdiği akşam yemeğinde yapılan konuşmalar. Gazeteye göre, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy dün Konsey’in Aralık ayı sonuç bildirgesi temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne güçlü bir destek verdi. Avrupa Konseyi’nin Lefkoşa’ya güçlü desteğini hatırlattı ve başkanlığın Avrupa Birliği’nin temel kurumsal niteliği olduğunu ve buna herkesin saygı göstermesi gerektiğini tüm Avrupalı liderlerin deklere ettiklerini söyledi. Rompuy bu yaklaşımı ile Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın daha önce ifade ettiği Kıbrıs’ın tüm Avrupa’nın başkanı olacağı, işgalci Türkiye’nin yaratacağı olası sorunlardan etkilenmeme iradesine sahip oldukları ve bu ülkenin yaratacağı olası sorunları kolektif olarak Avrupalı bir tavırla karşılayacakları yaklaşımını destekledi. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas “Daha iyi bir Avrupa” ana sloganı ile sürdürülebilir bir kalkınma, sosyal bütünlük ve Avrupa Birliği vatandaşlarının yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi için koşulların yaratılmasına Kıbrıs’ın katkı koyma çabası içinde olacağını da söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili herkese açık mesajlar verdi. Andros Kiprianu partisi için zamanın daraldığını ve yakın bir süre içerisinde parti içi diyalog sonrası Merkez Komitesi’nin önerisinin olağanüstü parti kongresine götürüleceğini belirtti. Merkez siyasi alandaki partilere yönelik olarak da AKEL’in büyük ve öncü bir güç olduğunu ve bir işbirliği sürecine girmesi durumunda kendi rolü ve tartışılan tüm konularda kendi sözü olduğunu söyledi. Diğer partilerin hazırladıkları önerilerle ilgili olarak da “Tabakta servis edilenleri kabul etmeyeceğiz” diyen Andros Kiprianu merkezdeki partilerle bir bütün olarak değil buna katılan her parti ile ayrı ayrı görüştüklerini ifade etti. İşbirliği için en temel olgunun karşılıklı saygı olduğuna da işaret eden AKEL Genel Sekreteri bugün itibarıyla herhangi bir parti ile görüşme belirlenmediğini ancak herhangi bir partinin kendilerine bir şey söylemeyi istemesi durumunda onları dinlemeye de hazır olduklarını duyurdu.

–       Kıbrıs Kayıp Kişilerin Yakınları ve Deklare Edilmemiş Savaş Esirleri Komitesi Başkanı Nikos Sergidis, Türkiye’nin Kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesiyle ilgili yapılan çalışmalara yardımcı olmaması konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 25 Mayıs 2012 tarihinde Avrupa Konseyi’ne gönderdiği memorandumu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. “Kıbrıslırum kayıp kişiler ve kayıp kişilerin yakınları – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının etkili bir biçimde uygulanması lazım” başlıklı memorandumda Kıbrıslırumların gömüldüğü yerler ve hala kayıp olan ancak 1974 yılında tutuklanan kişiler hakkında Türk işgal ordusunun bilgisi olduğu belirtildi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin