kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 28/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 28/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Makis Keravnos’un merkez siyasi partilerin cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmemesi. Gazeteye göre, 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eski Maliye Bakanı Makis Keravnos merkez siyasi partilerin adayı olmayacak. Keravnos’un adaylığının gayri resmi olarak ilanının üzerinden 24 saat geçmeden perde gerisinde yaşananlardan rahatsız olan Keravnos bu adaylığı kabul etmeme kararı aldı. Keravnos’un bu kararını bugün resmi olarak ilan etmesi bekleniyor. Elde edilen bilgilere göre, Keravnos bu karara iki nedenden dolayı vardı. Bunlardan ilki Keravnos’un merkezdeki dört partinin ortak siyasi deklerasyonu ile tam olarak uyuşmaması ve bu deklarasyonun ülkenin siyasi yaşamına yeni bir olgu sunmadığı düşüncesinde olması. İkinci neden ise bu dört partiyi çok parçalı görüp bu partilerin içerisinde kendi gündemleri olan grupların var olduğuna inanması. Bu grupların da partilerinin kimi destekleme kararı almasından bağımsız olarak kendi belirledikleri adaylara destek vermeleri. Bu arada Makis Keravnos’un adının bazı çevrelerce kullanılma biçiminden de rahatsız olduğu ifade ediliyor. Bu koşularda DİKO’nun şimdi gündeme eski bakanlardan Hristos Mavrellis’in adını getirmesi bekleniyor. Ancak EDEK buna karşı çıkıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       İşgal altındaki bölgedeki sözde mal tazmin komitesinin Ankara’nın Kıbrıs sorununda bundan sonraki adımlarında yeni ve daha da büyük bir rol oynaması bekleniyor. İyi haber alan kaynaklara göre, yeni oldubittiler yaratmak amacıyla Ankara ile yasa dışı devlet bu komitenin daha da güçlendirilmesine önem veriyorlar. Bu güçlendirme hem yapısal hem de ekonomik açıdan olacak. Kıbrıs sorununda farklı senaryoların uygulanmasında bu komite bir araç olarak kullanılıp Türklerin Kıbrıs sorununda uygulamaya başladıkları B Planlarıyla ilgili olarak değerlendirilecek. Kıbrıs hükümetinin de bilgisi dâhilinde olan gelişmelere göre, bu komite şimdi de kapalı bölgelerle ilgili açılımların gündeme gelmesi durumunda Mağusa konusunda rol oynamaya davet edilecek. Komitenin burada rol oynaması için uluslararası alandaki rolü güçlendirilecek ve böylece yasallaşmış bir biçimde devreye sokulmaya çalışılacak. Bilindiği üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi daha şimdiden işgalci gücün oluşturduğu bir yapı olmasına rağmen bu komiteyi bir iç hukuk yolu olarak görüyor. Komite şimdi kendine başvuruda bulunan Kıbrıslırumların başvurularını daha yoğun olarak ele alarak rolünü bir üst düzeye çıkaracak. Bunun koşulu da komitenin mali açından daha fazla güçlendirilmesi. Bu arada çeşitli bölgelerdeki Kıbrıslırum malları yabancı yatırımcıları çekme amacıyla da değerlendirilecek. Mağusa bölgesi ise özel olarak değerlendirilecek çünkü Türklere göre bu bölgedeki malların çoğunluğu Evkaf’a ait. Öncelikleri kentin kapalı bölgesini açmak olmamakla birlikte bunu yapmaları durumunda yeniden inşada Türk firmalarına öncelik verecekler.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi bazı Türk subayların 1974’te Kıbrıs’ta yaşananlara ilişkin şahitlikleri. Gazeteye göre, emekli Türk subayların Kıbrıslırum esirlerin katledilmesine yönelik sarsıcı şahitlikleri Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından Avrupa Konseyi’ne götürülüyor. Bakanlar Komitesinde Türk ordusunun bu döneme ilişkin arşivlerinin açılması ve bir evde yaşanlara tanıklık eden Türk komutanın itiraflarının dinlenmesi talep edilecek. Bu komutana göre, iki komando ile bir Kıbrıslıtürk bir evde oturmakta olan 23 Kıbrıslırumu taradılar ve birinin de kapıya yakın bir yerde kafasını uçurdular.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avrupa Konseyi Başkanı Herman Von Rumpay bugün resmi bir ziyaret için Kıbrıs’a geliyor. Rumpay’e bu ziyareti sırasında eşi ve Konsey’den bir delegasyon eşlik edecek. Rumpay Lefkoşa’da Cumhurbaşkanı Hristofyas ile bir görüşme gerçekleştirecek. Temsilciler Meclisi’nin özel oturumuna da katılar bir konuşma yapacak.

–       Yunanistan’da seçimler öncesi Yeni Demokrasi Partisi’nin birinci parti çıkma olasılığı Radikal Sol Birlik SİRİZA’ya göre daha fazla. Kamuoyu araştırmalarına göre, Yeni Demokrasi Partisi %1,1 ile %1,7 oranında bir farkla SİRİZA’nın önünde. Yeni Demokrasi Partisi %25,8 oranında bir oy potansiyeline sahipken SİRİZA’nın oy oranının %20,1 olduğu görülüyor. Bu iki partiyi % 15 ile PASOK, %6,3 ile Yunanistan Komünist Partisi, %5,4 ile Bağımsız Helenler, %5,3 ile DİMAR ve % 5,32 ile de Altın Şafak izliyor.

–       Vasiliku Elektrik santralı 2013 yılının Mart ayında tam olarak devreye girecek. Kıbrıs’ın elektrik gereksinimini karşılamak amacıyla devreye sokulan jeneratörlerin devre dışı kalmasıyla birlikte faturalara ilave edilen %6,96 oranındaki ek zam da kaldırılacak. Kıbrıs Elektrik Kurumu Başkanı Haris Thrasu da dün yaptığı bir açıklamada bu yaz döneminde elektrik gereksinimlerinin tam olarak karşılanması için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Yüzlerce kişinin bu yönde çalışma içerisinde olduğunu duyurdu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün yaptığı açıklama. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün yaptığı açıklamada Kıbrıs ekonomisinin temel sorununun Kıbrıs bankalarının Yunan tahvillerine ve Yunanistan pazarına yaptıkları aşırı yatırımdan kaynaklandığı görüşünü tekrarladı. “Bu durum, ekonomimize yıkıcı etkiler yapmadan bu soruna karşı koyma önlemlerini almaya bizi zorluyor” dedi. Cumhurbaşkanı bu arada tüm dünyayı etkileyen küresel krizin doğal olarak Kıbrıs’ı da etkilediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Hristofyas Kıbrıs’ta krize en az sosyal bedelle karşı konulduğuna da işaret ederek, şimdi dikkatlerini ekonomiye yeni bir ivme kazandırabilecek büyük yatırımlara verdiklerini ifade etti. “Kalkınma yatırımlarının uygulanmaya konması bizim felsefemize, yani kalkınma güçlendirilmeden krize karşı konulamayacağı felsefesine tamamı ile uygundur” dedi. Bu arada AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da yaptığı bir açıklamada Kıbrıs’ın ekonomik durumunun endişe verici olduğunu çünkü çok büyük oranda Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden ve özellikle de Yunanistan’dan etkilenilmekte olduğunu söyledi. Kiprianu bununla birlikte Kıbrıs ekonomisinin sağlam temeller üzerinde oturmuş olması nedeniyle durumun tersine döndürülebilecek bir noktada olduğunu da ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       “Dip Karpazlılar” örgütünün düzenlediği bir etkinliğe katılarak Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın bir mesajını ileten İçişleri Bakanı Eleni Mavru, 2 Ağustos 1975 tarihli 3. Viyana anlaşmasının uygulanmasının ve olası bir çözüm durumunda Karpaz yarımadası’nın Kıbrısrum yönetimi altına verilmesinin gerektiği görüşünü savundu.

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün Limasol’da yaptığı bir açıklamada 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak AKEL’in genel siyasi ortamı dikkate alarak kendi süreçleri temelinde ilerlediğini söyledi. Kiprianu merkezdeki siyasi partilerle işbirliği olasılığının çok sınırlı olduğu görüşünü de ifade etti. AKEL’in ülke siyasal yaşamında öncü siyasi güç olduğunu dile getiren Kiprianu partisinin kimsenin kuyruğu olmayacağına dikkat çekti ve bunun anlaşılmasını istedi. Merkezdeki partilerin AKEL ve DİSİ ile temaslarını durdurma kararını da yorumlayan Kiprianu “Dört partinin temsilcilerini dinlerken kafamın karıştığını söylemeliyim. Anlaşıp anlaşamadıklarını anlamış değilim. Çünkü kendi aralarında farklı konularda tamamı ile farklı görüşler ortaya koydular” dedi. Merkezdeki partilerin AKEL’e yönelik şantaj yapar bir biçimde yaklaşıp yaklaşmadıkları sorusuna karşılık olarak da kimsenin AKEL’e şantaj yapamayacağını AKEL’in de kimseye şantaj yapmadığını söyledi.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Makis Keravnos’un merkezdeki partilerin Cumhurbaşkanlığı adaylığını reddetmesi. Gazeteye göre, eski Maliye Bakanı ve Helen Bankası’nın Yürütme Genel Müdürü Makis Keravnos Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilgi duymadığını yakın çalışma çevresine söyledi. DİKO, EDEK, EVROKO ve Ekoloji Hareketi Keravnos’un ortak adayları olması konusunu ciddi bir biçimde araştırırken, eski bakanın çevresi Keravnos’un kendisini hiçbir zaman bu dört partinin emrine amade etmediği görüşünü ifade ediyorlar. Bu gelişme sonrası merkezdeki siyasi partilerin favori adayı Yorgos Lillikas. EDEK için birinci tercih zaten Lillikas’tı. Yorgos Lillikas Ekoloji Hareketi tarafından da reddedilmiyor ve DİKO ile EVROKO’nun bazı kadrolarının da desteğine sahip. Dört parti şimdi Çarşamba günü yeniden bir araya gelip konuyu tartışacaklar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Hristofyas Kıbrıs’ın Avrupa Birliği destek mekanizmasına katılmaması için harcadığı her sentin hesabını çıkardığını söyledi. Cumhurbaşkanı hala bu mekanizmaya katılmama olasılığının olduğu düşüncesinde. Oysa Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanı geçen Cuma günü bu mekanizmaya katılma başvurusunda bulunulabileceği mesajını vermişlerdi.

–       AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, DİSİ Başkanı Anastasiadis’in ekonomiyle ilgili görüşlerini sakladığını çünkü bu görüşlerle seçim kazanmasının olası olmadığını söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin