kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın Özetleri KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 22/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 22/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, Merkez Bankası Başkanı ile Maliye Bakanı arasındaki müzakereler sonrası Laiki Bankası yönetim kuruluna atanacak beş yeni üyeye Temsilciler Meclisi’nin bugün onay vermesi bekleniyor. Atanması beklenen beş isim arasında geçmişte bankacılık sektöründe müdür düzeyinde çalışmış olanlar ve akademisyenler de var. Hükümet banka yönetim kurulunda iki kişiyle temsil edilme eğilimi içerisinde ve bu çerçevede Maliye Bakanlığı’nın müdür konumunda olan kadrolarının buraya atanması olasılık dışı değil. Bankacılık ve ekonomi sisteminde hızlı gelişmeler yaşanıyor. Bu arada uluslararası derecelendirme kuruluşu FİTCH dün üç Kıbrıs bankasını negatif gözlemlemeye aldığını açıkladı. Bunun temel nedeni de Kıbrıs bankalarının Yunanistan’da yaşanan gelişmelerin hala ağır riski altında olması. Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkması olasılığı da bu riski arttırıyor. Bu arada Avusturya’da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Destek Mekanizması’na girmemesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kıbrıs ekonomisinin sorununun Kıbrıs bankalarının Yunanistan devlet tahvillerine yaptıkları yatırımlar olduğunu ifade ederken “aksi takdirde Kıbrıs bugün herhangi bir yardıma ihtiyaç duyacak durumda olmayacaktı” dedi. Bu arada Meclis maliye bakanlığı komitesinde dün kapalı bir oturumda Kıbrıs’ta mali ve kredi sisteminde yaşanan sorunların nedenleri hakkında bir tartışma gerçekleştirdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Dün AKEL ile EDEK liderlikleri arasında gerçekleştirilen görüşmede tarafların tam görüş birliğine vardıkları tek konu iletişim köprülerinin korunmasının gerektiği oldu. 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik iki parti arasında var olan görüş ayrılıkları net olarak ortaya çıktı. EDEK bu süreçte merkezdeki siyasi partilerin işbirliğine ilişkin temel yöneliminin değişmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi. AKEL ise işbirliği için tek seçeneğin ortak programda ve desteklenecek ortak adayda söz hakkına sahip olması gerektiği, farklı bir durumda tartışma zemininin olmayacağı görüşünü savundu. Gerek Andros Kiprianu gerekse Yannakis Omiru hem kapalı kapılar arakasında hem de basın önünde seçim hedefleriyle ilgili olarak net konuştular. Yannakis Omiru AKEL liderliğine Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik kongre kararlarının EDEK’i bağladığını, yani merkezdeki siyasi güçlerin iktidar önerisinin ortak bir program ve ortak adayla ortaya konması için çalışacaklarını net olarak ifade etti. Omiru bununla birlikte EDEK’in geri kalan siyasi güçlerle ve özellikle de AKEL ile bu işbirliğini genişletmeyi tartışmaya hazır olduğunu da söyledi. Andros Kiprianu ise yaptığı açıklamada merkezdeki dört partinin ortak siyasi bir deklarasyon ve desteklenecek ortak aday ismi üzerinde anlaşmaya vardıktan sonra AKEL’e işbirliği görüşmesinde bulunma çağrısı yapmaları durumunda partisinin buna vereceği cevabın hayır olacağını söyledi. AKEL Genel Sekreteri kendilerinin böylesi bir durumda alacakları mesajın tartışılacak bir konunun olmadığı ve AKEL ile tartışmayı istemedikleri olacağını da ifade etti. Kiprianu bu arada var olan tüm zorluklara rağmen AKEL’in geleceğe yönelik perspektifi canlı tutmadan yana olduğunu da söyledi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi üniversiteye giriş sınavları. Gazeteye göre, binlerce öğrenci Kıbrıs’ta ya da Yunanistan’da bir üniversiteye girmek için uğraş veriyor. Ancak ilk sınavlar ve özellikle de “Çağdaş Yunanca” sınavı sorun yarattı. Okutulmayan metinlerin sınavda yer alması sonrası değerlendirilecek sınav kâğıtlarıyla ilgili olarak Eğitim Bakanlığı kadroları arasında görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Brüksel ile Larnaka arasında iki uçak şirketi uçuş yaparken Maliye Bakanlığı yayınladığı bir genelge ile Kıbrıs dönem başkanlığı çerçevesinde Brüksel’e gidecek olanların Kıbrıs Hava Yolları ile seyahatini zorunlu kıldı. Maliye Bakanlığı’nın bu genelgesinin devlet desteğiyle ilgili yasanın ihlalini getirip getirmediğine yönelik bazı soru işaretleri yarattı. Bu arada Brüksel’e uçuşu olan ikinci hava yolu şirketi Ryanair’in biletlerinin daha ucuz olduğu ifade ediliyor. Örneğin yaklaşık yirmi gün sonra Brüksel’e gidiş geliş uçak bilet fiyatları Kıbrıs Hava Yolları’nda 197 avro, Ryanair’de ise 51 avroydu. Bu arada Kıbrıs Hava Yolları’nın uçuş saatlerinin kamu memurları için daha uygun olduğu ifade diliyor.

–       Önemli sayıda işveren ve serbest meslek sahibi sosyal sigorta ödemelerini yapmıyor. Çalışma Bakanlığı’nın Meclis’e sunduğu verilere göre, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla Sosyal Sigortalar Kurumu’nun 105 milyon avroluk tahsil edilmeyen alacağı vardı. Bu rakam da fonun gücünün %1,4’üne denk düşüyor.

–       Banka çalışanları sendikası ETİK Laiki Bankası’nda çalışanların maaşlarında kesintiye gidilmesine karşı. Sendika dün bir bildiri yayınlayarak Laiki Bankası çalışanlarına endişe etmemeleri çağrısında bulundu ve bankanın durumunu tüm yetkililerle görüşeceklerini duyurdu. Sendika dün yayınladığı bir diğer bildiride ise banka yöneticilerinin hatalarının yükünün şimdi bu durumdan hiç bir sorumluluk taşımayan çalışanlara yüklenmeye çalışıldığını belirtti. Meclis’in konuyla ilgili karar sürecinde kendileriyle temasa geçilmemesinden duydukları rahatsızlığı da dile getiren sendika “banka yönetimi ile yakın ilişki kuran Maliye Bakanlığı sendikamız ile herhangi bir temasa geçmekten kaçındı” dedi. Meclis’in Laiki Bankası’yla ilgili olarak aldığı kararda çalışanların ücretlerinin ortalama %12,5 oranında düşürülmesi gerektiği de belirtilmişti.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Hava Yolları’nın durumu. Gazeteye göre, Kıbrıs Hava Yolları’nda durum Laiki Bankası’ndaki duruma benziyor. Kurumun mali durumu çok acı verici bir noktada ve 45 milyon avroluk devlet desteğinin verilememesi durumunda şirket batacak. Böylesi bir durumda işsizler ordusuna 1100 kişi daha katılacak. Gelinen noktada kurum başkanı çalışanlardan ek fedakârlıklar talep etti. Kurum çalışanlarının toplu sözleşmelerinin yenilenmesi için yapılan müzakerelerde yönetim çalışanlardan 7 milyon avroluk ek bir fedakârlık talebinde bulundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıs sorununda müzakere sürecinde değişiklik istiyor. Anastasiadis dün bir araya geldiği Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner’e bu görüşlerini aktarırken bunun yanı sıra Dimitris Hristofyas tarafından sunulan ve kendisinin kabul edilemez olarak nitelediği bazı önerilerin de müzakere masasında çekilmesi gerektiğini ifade etti. Müzakere sürecinin Avrupa Birliği’nin daha aktif katılımıyla Birleşmiş Milletler gözetiminde devamının gerektiği görüşünü savunan Anastasiadis Kıbrıslıtürklerin haklarının asla göz ardı edilmeyeceği bir süreçte masaya konan önerilerin tümünün yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Anastasiadis’in bu tavrı hükümetin ve AKEL’in tepkisine neden oldu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs ekonomisiyle ilgili olarak Viyana’da yaptığı açıklamalar. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Viyana’da yaptığı açıklamada “Kıbrıs bankalarının Yunanistan devlet tahvillerine ve ekonomisine yaptıkları yatırımların yol açtığı sorunlar olmasaydı, Kıbrıs’ın ekonomik bir yardıma ihtiyacı olmayacaktı” dedi. Cumhurbaşkanı Hristofyas Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkması durumunda Kıbrıs ekonomisinin karşı karşıya kalacağı sorunlara da dikkat çekti. Bu arada Yunanistan halkının kendi geleceği hakkındaki kararı almada egemen olduğuna işaret ederek, Yunanistan halkına desteğini de dile getirdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avusturya Cumhurbaşkanı Hainz Fişer, Cumhurbaşkanı Hristofyas onuruna verdiği yemekte konuşurken “hedefe ne kadar uzak olunursa olunsun Cumhurbaşkanı Hristofyas çözüm hedefini asla terk etmeyecek ve bunu dikkat merkezinden uzaklaştırmayacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Hristofyas da Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulma uğraşılarında verdiği destek için Avusturya Cumhurbaşkanı’na teşekkürlerini sundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin gözetiminde devam eden müzakerelerin iyi gitmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Hristofyas Türk tarafının açık bir biçimde uyguladığı oyalama taktiklerine dikkat çekti ve bundan duyduğu endişeyi ifade etti.

–       AKEL ile EDEK heyetleri dünkü görüşmelerinde samimi bir ortamda konuştular. AKEL bu görüşme sırasında 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik işbirliğini, merkez siyasi partilerin ortak deklerasyonu temelinde tartışmayacağını belirtti.

–       Hükümet Sözcüsü Vekili Hristos Hristofidis, Anadolu Haber Ajansı’nın Kıbrıs’ta İsrail askerleri konulu haberini yalanladı. Hristofidis, Anadolu Ajansı’nın haberini “hayal ürünü” olarak niteledi. Ankara’nın bu tür hareketlerle Kıbrıs sorunundaki süreci sabote etmeyi ve kendi uzlaşmaz tavrına mazeret bulmayı istediğini ifade eden Hristofidis Türkiye’nin amacının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı çerçevesinde gerginlik yaratmak olduğunu vurguladı. Hristofidis, Kıbrıs hükümetinin Türkiye’nin peşinden gitmeyeceğini, gerginlik yaratmayacağını ifade ederek uluslararası alanında Türkiye’nin kendi kendini teşhir ettiğini belirtti.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin