kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın Özetleri KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 21/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 21/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Laiki Bankası’na yönelik olarak gündeme gelen ilk müdahale. Gazeteye göre, devlet bugün Laiki Bankası’nın yönetim kuruluna beş yeni kişiyi atayarak mührünü basıyor. Maliye Bakanı Vasos Şarlis ile Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in banka yönetim kuruluna atanacak isimleri bugün belirlemeleri bekleniyor. Bu ikili isimleri belirledikten sonra ilgili yasanın öngördüğü şekliyle Meclis ekonomi komitesini de bilgilendirecek. Hükümet, banka yönetim kuruluna atanacak isimler konusunda kartlarını kapalı tutuyor. Gizlilik ilkesine bağlı kalarak bu isimlerin konuya taraf kesimlerle görüşme sonrası belirleneceğini ifade ediyor. Konuya ilişkin görüş alış verişinin yapıldığı ve Maliye Bakanı’nın eski bir bankacı sıfatıyla atanacak kişilerin siyasi partilerle ilişkili olmaları ve bankacılık sistemini bilen teknokratlardan olması gerektiği görüşünde olduğu da ifade ediliyor. Merkez Bankası’nın da benzer bir yaklaşım içinde olduğu ve Laiki Bankası yönetim kuruluna atanacak kişilerin bu alanda bilgi sahibi olması gerektiği üzerinde durduğu belirtiliyor. Bu arada Laiki Bankası yöneticilerinin faaliyetleriyle ilgili gerekli araştırtmaların yapılması konusunda hükümet, Merkez Bankası ve Meclis kararlı görünüyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO Başkanı Maryos Karoyan 2013 seçimlerine yönelik girişimlerine ve temaslarına yönelik direkt ya da dolaylı olarak eleştirilerde bulunanlara isim vermeksizin karşı atağa geçti. Karoyan merkez siyasi alanda işbirliği çalışmalarını dinamitlememek amacıyla bu karşı atağında isim vermekten kaçındı. Karoyan geniş bir işbirliği uğraşılarını yaralamaya çalışan herkese karşı atağa geçti. Sadece bu kişilerin kendilerini bildiklerini ifade ederek isim vermedi. Bilindiği üzere, DİKO Başkanı Karoyan’ın son uğraşıları ve temasları bazı çevrelerce şüpheyle karşılanmıştı. Ancak bu kişiler de ortak aday konusunda uğraşıların çökmemesi için bir çatışmaya girmeme çabası içinde olmuşlardı. Bu süreçte taktik olarak sorumluluğu üstlenmek istemediğinden herkes merkezdeki siyasi partilerin işbirliği ruhu dışında ortaya konan faaliyetlere sabır gösteriyor. Karoyan dün konuyla ilgili açıklamasında Yunanistan’daki duruma da değinerek siyasi güçlerin çok bölünmüşlüğünün ekonomik krizi derinleştirdiğine dikkat çekti. Merkezdeki siyasi partilerin işbirliği uğraşılarıyla ilgili olarak Karoyan gelecek Cuma günü yeni bir toplantı gerçekleştireceklerini ve yolun sonunda olduklarını söyledi. Ortak aday konusunda ise bu kişinin ulusal birliği sağlayacak koşulları yaratacak birisi olması gerektiğine dikkat çekti. Bu kişinin aynı zamanda zor bir dönemde var olan meydan okumalara yanıt verecek ve fırsatları kullanacak bir yapıya sahip olması gerekliliği üzerinde de durdu.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “herkes herkese karşı” başlığı altında Yunanistan’daki seçim çalışmaları. Gazeteye göre, Yunanistan 17 Haziran seçimleri sürecine girdi. Dün Atina’da yayınlanan dört kamuoyu yoklaması seçimlerde birinciliği Yeni Demokrasi ile Radikal Sol Birlik SİRİZA arasında bölüştürdü. Avrupa Yunanistan’daki bu seçimlerin ülkede hükümetsizliğe son vermesi beklentisi içerisindeyken, Yunanistan’da siyasi atmosfer kızışmaya başladı. Yapılan tüm kamuoyu araştırmaları PASOK’u ilk iki partiden sürekli olarak büyüyen bir farkla üçüncü parti olarak gösteriyor. PASOK, Yeni Demokrasi Partisi’ni 180 derece dönüş yapmakla eleştirdi. Tüm partilerle diyalog isteyen PASOK, Yeni Demokrasi Partisi’ni PASOK Başkanı Evangelos Venizelos ile bir televizyon tartışmasına katılmaktan kaçmakla suçladı. Yunanistan’daki seçim sürecine dıştan müdahaleler de sürekli artış eğiliminde ve bu konuda başı Almanya çekiyor. Almanya Maliye Bakanı Şobl “Yunan halkını var olan memorandumların uygulanmasına gerek olmadığı konusunda ikna etmeye çalışanlar Yunan halkına yalan söylüyorlar” dedi. Fransa da Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalabilmesi hedefiyle çalıştıklarını açıkladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Kıbrıs sorununda yaşanan durumun mutlak sorumlulsunun Türk uzlaşmazlığı ve olumsuzluğu olduğunu söyledi. Hiçbir koşulda işgalci oldubittilerle uzlaşılmayacağı görüşünü de savundu. Sözcü taksimin ülke ve halk için yıkım olacağını ve bu nedenden dolayı Türk uzlaşmazlığının yarattığı zorluklara rağmen Kıbrıs sorununun çözümü için uğraş verdiklerini söyledi. Çözümün zor olacağının düşünülebilineceğini ancak bu yöndeki uğraşılara son vermeyeceklerini de vurgulayan Stefanos Stefanu “Kıbrıs sorununun çözümü bir ve tek egemenlikli, tek vatandaşlıklı ve tek uluslararası kimlikli iki bölgeli iki toplumlu ve Güvenlik Konseyi kararlarında belirlendiği şekliyle siyasi eşitlikli federasyonu öngören Birleşmiş Milletler’in ilgili kararlarının uygulanmasından geçer” dedi. Bugüne kadar bu kararlara uymayı reddeden Türk uzlaşmazlığının çözümü engellediğini de ifade ederek “seçenek tektir, yani işgali ve adaya yasadışı bir bgiçimde nüfus taşınmasını sonlandıracak ve ülkeye yeni bir başlangıç sunacak çözümün başarılması için uğraşı ortaya konmasıdır” dedi.

 

SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi “17 Haziran seçimleri son fırsat” başlığı altında Yunanistan’daki seçimler. Gazeteye göre, Yunanistan 17 Haziran seçimleri öncesi Avro Bölgesi’nde kalma ya da bu bölgeden çıkma konusunda büyük bir baskı altında. Almanya’da yayınlanan “Der Spiegel” dergisi bugünkü sayısında Yunanistan’a Avro Bölgesi’nde kalma ya da buradan ayrılma konusunda referandum önerisinde bulunulduğunu yazdı. Avro Bölgesi Başkanı Jan Klod Günker de Yunanistan eski ekonomi bakanına seslenerek “Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalmasına ilişkin bugün bir referandum yapılsa çoğunluk buna karşı çıkacaktır. 17 Haziran seçimleri son fırsattır. Eğer bu seçimler sonrası da Avrupa Birliği’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın ve Uluslararası Para Fonu’nun koşullarını hayata geçirecek bir hükümet oluşturulması mümkün olmazsa o zaman her şey sona erecek” dedi. Bu arada İrlanda ile Portekiz de Yunanistan’a baskı uyguladılar ve uygulamaya devam ediyorlar. Ayrıca Nobel ödüllü Amerikalı ekonomist Pol Krugman Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkışının kaçınılmaz olduğunu ve bu çıkışın Avro Bölgesi’nde daha başka ülkelerde de bankalarda tasarrufu olanları baskı altına alacağını söyledi. Amerikalı ekonomist “açık bir biçimde söylemekten hoşlanmıyorum ama sanki de içi insan dolu bir tiyatro ateşe veriliyor” dedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO Başkanı Maryos Karoyan geniş bir işbirliği konusunda uğraşlarına karşı çıkanlara ağır eleştirilerde bulundu. Bu arada Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu 2013 seçimlerinde AKEL’in destekleyeceği olası Cumhurbaşkanı adayları arasında olduğu yönünde basında yer alan haberlere ilişkin soruları yanıtladı ve “Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik çeşitli senaryoların yazıldığı, isimlerin ortaya atıldığı bir dönemden geçiyoruz” dedi. Stefanu her partinin ve bu arada kendi partisinin de destekleyeceği adayı belirlemede kendi süreçleri olduğunu söyledi. Dün basında yer alan haberlere göre, AKEL’in kendi adayı ile seçime katılacak olması durumunda düşünülmesi için Cumhurbaşkanı masaya dört isim koydu. Bunlar da Kikis Kazamias, Savunma Bakanı Dimitris İliadis, Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ta doğal gaz için terminal yapımına olan ilgi. Gazeteye göre, güvenilir kaynaklar Kıbrıs’ta doğal gaz için terminal inşasına birçok şirkettin büyük ilgisinin olduğunu belirtiyorlar. Buna ilgi duyan şirketler arasında doğal gaz aranmasına ilişkin ikinci izin için başvuruda bulunmayan Çinli Sinuk şirketinin olduğu da alınan bilgiler arasında. Sinuk bu konuda Ticaret Bakanlığı’na somut öneride bulundu. Sinuk şirketi hidrokarbon aramaları alanında en büyük ulusal Çin şirketi. Ancak bu şirketin teklifi henüz incelenmeye alınmadı çünkü öncelikli olarak terminale Kıbrıs Elektrik Kurumu için adaya doğal gaz getirilmesine de ilgi gösteren Noble şirketinin önerisi incelenecek. Terminal için 10 milyar avroluk bir yatırım öngörülüyor. Bu yatırımın büyüklüğü nedeniyle bunu birden fazla şirketin üstlenmesi de söz konusu. Bu terminal için devlet egemen bir rol oynayacak. Bu yatırıma iki büyük bankanın da ilgi gösterdiği ifade ediliyor ve bu bankalar da Deutsche Bank ile Credit Agricole Bank.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Türkiye’nin doğal gaz konusundaki tutumunu kabul edilemez olarak niteledi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin siyasi ve diplomatik yollardan Türkiye’yi şikâyet ettiğini ve aynı zamanda dikkatli bir biçimde ve hedefleri olan çalışmalarıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını sağlamlaştırıp doğal gaz aramalarına devam ettiğini söyledi. Uluslararası toplumun Kıbrıs’ı ve uluslararası hukuku desteklemeye devam ettiğini de belirtti.

–       Tarım ve Çevre Bakanı Yeorgios Aletraris kırsal kesimde yaşayanların köylerinde kalmalarını sağlamanın her geçen gün daha da zorlaştığını söyledi. Avrupa Birliği’ndeki büyük rekabetin ve dış alıma konan sınırlamaların kaldırılmasının bunun temel nedeni olduğuna dikkat çekti. Kıbrıs’ta tarımla uğraşanların rekabet gücünün arttırılması yoluyla gelirlerinin de artırılması için çalışmalara devam edeceklerini duyurdu.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin