kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 17/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 17/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomide yaşanan belirsizlikler. Gazeteye göre, Kıbrıs hükümeti Avrupa Birliği’ne sunduğu istikrar programında ileri sürülen kamuda bu yıl %2,6 ve gelecek yıl da %0,6 oranında açık olması taahhütlerine bağlı kalıyor. Ancak Kıbrıs Maliye Bakanlığı kurmayları sürekli alarm işareti veren Yunanistan’daki gelişmeler nedeniyle yaşanan belirsizlikten endişe duyuyorlar. Maliye Bakanlığı dış koşulların zorluğuna dikkat çekerken Kıbrıs bankalarının Yunanistan’da yaptıkları yatırımlar nedeniyle Kıbrıs ekonomisinin de ciddi bir durumla karşı karşıya olduğuna işaret ediyor. Aynı esnada Demokratik Seferberlik Partisi Kıbrıs’ın tüm olasılıklara karşı hazırlıklı olması gerektiği ve Yunanistan’ın Avro Bölgesi dışına çıkmasının Kıbrıs’a da etkileri olacağı görüşünde. Financial Times gazetesine göre, Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkması henüz kesinleşmiş değil ancak Avrupa Birliği, işletmeler, bankalar ve teknokratlar böylesi bir olasılığa karşı çalışmaları başlatmış durumdalar. Gazeteye göre, Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkması durumunda bunun en büyük etkisi yine Avro Bölgesi’ne olacak. Kıbrıs’ın mali sistemi de bundan büyük zarar görecek. Bu gelişmeler karşısında Maliye Bakanlığı da tüm devlet dairelerine yönelik olarak yayınladığı bir genelge ile giderlerin azaltılmasını ve boş kadroların dondurulmasını istedi. Hükümetin kamu açıklarına yönelik hedeflerine ulaşması için daha başka önlemler de gündeme gelebilir.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Eski Maliye Bakanı Makis Keravnos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması konusunda adının geçtiği senaryoları değerlendirdi ve bu makama aday olmaya yönelik bir ilgisinin olmadığını söyledi. Merkez siyasi alandaki parti liderlerinin eski Maliye Bakanı’nı adaylık konusunda ikna etmek için kendisi ile görüşme haberlerini de Keravnos’un yakın çevresi yalanladı. “Sayın Keravnos ile hiçbir görüşme yapılmadı ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışılmadı” dendi. Bu arada Keravnos ile görüşüldüğü yönündeki haberleri DİKO Başkanı Maryos Karoyan ile EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris de yalanladılar.

–       DİSİ Avrupa Parlamentosu üyesi Eleni Teoharu Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tek geçerli önerinin 17 Mart tarihinde DİSİ Yüksek Konseyi’ne sunduğu önerisi olduğunu söyledi. Kendisinin bunun dışında ne bir başka öneri yaptığını ne de bir başka önerinin kendisine yapıldığını belirten Teoharu bunun dışındaki senaryoların kurnazca basına verilen senaryolar olduğuna dikkat çekti. Kendisinin bu senaryoların oluşumunda yer almadığını belirterek varsayımsal sorulara yanıt vermediğini de ifade etti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi dün Andros Kiprianu ile Maryos Karoyan arasında gerçekleştirilen görüşme. Gazeteye göre, dün Kiprianu ile Karoyan arasında başlatılan diyalog sürdürülecek ve bunun sonuç verip vermeyeceği ancak süreç içerisinde belli olacak. Dünkü görüşme sırasında iki parti lideri bu görüşmelerin devamı için ciddi koşullar ileri sürdüler. AKEL, Cumhurbaşkanı Hristofyas’a yönelik ağır eleştirilerin devam edemeyeceği görüşünü ortaya koydu. Ekonomik alanda alınacak önlemlerin ise halktan yana olması gerektiğine dikkat çekti. DİKO Başkanı Maryos Karoyan ise olası ortak adayın DİKO alanından olması gerektiği üzerinde durdu. Bazı bilgi kaynaklarına göre, aday olarak Hristos Mavrellis ile Makis Keravnos’un isimleri masaya kondu. Yine aynı kaynaklara göre, DİKO iki parti arasında işbirliğinin yeterli olmayacağı ve buna EDEK’in de katılması gerektiği görüşünü de savundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Bakanlar Kurulu bugünkü olağanüstü toplantısında Laiki Bankası’nın yeniden sermayelendirilmesine devletin olası katılımı konusu ele alınacak ve bu durum netleştirilecek. Dünden tartışılmaya başlanan konunun görüşülmesine bugün de devam edilmesi kararlaştırıldı. Bugünkü toplantıda konuyla ilgili bir yasa tasarısının onaylanması ve bunun Meclis’e sunulması bekleniyor. Laiki Bankası 2011 yılında Yunanistan’da devlet tahvillerine ve Yunan ekonomisine yaptığı yatırımlar nedeniyle 3,6 milyar avroluk bir zarara uğradı. Avrupa Bankacılık İdaresi’nin taleplerini karşılamak için de şimdi yeniden sermayelendirilmesi gerekiyor. Laiki Bankası’nın aradığı sermaye miktarının 1,5 milyar avro olduğu ileri sürülüyor. Bunun sağlanmasının zor olduğu öngörülürken Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkması senaryolarının gerçekleşmesi halinde durum daha da kötüleşecek. Bu arada devletin bu sürece katılımını mümkün olan en düşük boyutta tutma amacıyla bankanın eski genel müdürü yeniden sermeye yapılandırılması için bankaya verilen sürenin yılsonuna kadar uzatılmasını istedi.

–       Hükümet ile sendikaların temsilcileri dün Eşel Mobil Sistemi’ni ele almak için bir araya geldiler. Hayat pahalılığındaki artışın ücretlere ilavesi olan sistemin ele alındığı dünkü görüşmede  taraflar masaya somut bir öneri koymadı. Elde edilen bilgilere göre, Maliye Bakanı dünkü görüşme sırasında sendikalardan görüşlerini masaya getirmeleri talebinde bulundu. Taraflar on beş gün içerisinde yeniden görüşme kararı aldı. Dünkü görüşmenin ardından taraflardan hiç biri herhangi bir açıklamada bulunmadı.

 

ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi dün yapılan Andros Kipranu-Maryos Karoyan görüşmesi. Gazeteye göre, AKEL ile işbirliği kapılarını açmak için merkezdeki siyasi partilerin ortak deklerasyonunu önemsiz gören DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın bu tavrı merkezdeki partilerin ilişkilerinin geleceğine yönelik belirsizlik yarattı. EDEK Başkanı Yannakis Omiru bu gelişmeye anında tepki gösterdi ve dört partinin ortak deklarasyonunun EDEK için mutlak bağlayıcılığı olduğunu ve bunun tüm partiler için böyle olması gerektiğini söyledi. Omiru bunun yanı sıra “paralel müzakereler yapmıyoruz” dedi ve bu süreci gelecek hafta sonuna ya da en fazla Mayıs ayı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini duyurdu. Bu arada DİSİ ile görüştüklerini ve AKEL ile de görüşeceklerini ifade ederek siyasi güçlerle konuşulamayacağını, görüş alış verişi yapılamayacağını söylemenin doğru olamayacağı görüşünde olduklarını belirtti. Ancak bunun paralel müzakerelerde bulunma mantığı ile yapılamayacağını da vurguladı. Bu arada elde edilen bilgilere göre, EDEK Başkanı Yannakis Omiru gelecek Pazartesi günü AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile yapacağı görüşmesinde masaya merkez partilerinin ortak deklarasyonunu koyacak. EDEK’in herhangi bir işbirliğini sadece bu deklarasyon temelinde tartışacağı da net olarak ifade edilecek.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan’da geçici seçim hükümeti kurulması. Gazeteye göre, Yunanistan’da partiler düzeyinde istişarelerin sonuç vermemesi sonrası Panayotis Pikramenos’un başbakanlığında geçici seçim hükümeti kuruldu. Yeni bakanlar kurulu üyeleri bugün yemin edecek ve göreve başlayacak. Bu arada siyasi partiler arasında karşılıklı zıtlaşmalar dün de devam etti. Karolos Papulyas geçici hükümette de Lukas Papadimos’un başbakan olarak görevini sürdürmesi önerisinde bulundu. Yeni Demokrasi ile PASOK bu öneriye olumlu yaklaştı. Ancak SİRİZA buna karşı çıktı. SİRİZA da Yerasimos Arsenis’i önerdi. Buna büyük tepki gösteren PASOK Başkanı Venizelos ise Bağımsız Helenler hareketinden Panayotis Pikrammenos’u önerdi ve bu isim üzerinde sonuçta uzlaşma sağlandı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL ile DİKO işbirliği için zemin yokluyor. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün DİKO Başkanı Maryos Karoyan ile bir araya geldi. Kiprianu AKEL için tek hedefin iktidar olmak olmadığını, iktidar olmaya halka hizmet edecek politikaların eşlik etmesi durumunda bunun bir anlam taşıyacağını söyledi. Geniş bir işbirliği için üzerinde asgari görüş birliğinin sağlanacağı bir çerçevenin olmasının gerekliğini de vurguladı. Kiprianu görüşmenin ardından yaptığı açıklamasında bazı konularda yakınlaşmalar ve görüş birlikleri olduğunun bazı konularda ise farklılıklar ve görüş ayrılıklarının olduğunun görüldüğünü ifade etti. Bazı konuların araştırılması için zeminin var olduğuna da dikkat çekti. Kiprianu bu arada karar alma süreçlerine en geniş katılımın gerekli olduğunun netleştirilmesi üzerinde de durdu ve gereksiz zıtlaşmalara yol açılmaması gerektiğine işaret etti. Desteklenecek adayla ilgili kriterler ortaya koyarken de bu kişinin güvenirliliği ve saygınlığı ile ayırt edilen, dürüst ve samimi olması, somut hedefler koyup bunları yaşama geçirme yeteneğine sahip olması gerektiğini söyledi. DİKO Başkanı Maryos Karoyan ise Kiprianu ile görüşmesinde hem merkezdeki siyasi partilerin deklarasyonunu hem de AKEL’in ortaya koyduğu siyasi çerçeveyi ele aldıklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde partisinin yetkili kurullarını bu görüşmeyle ilgili bilgilendireceğini ve buna paralel olarak bundan sonra atılacak adımlara ilişkin kararlarını belirleyeceklerini de dile getirdi.

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün görüştüğü Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Aleksander Dovner’e Kıbrıstürk tarafının amacının görüşmelerin kesilmesi olması halinde geri adım atan ve çözüm için siyasi iradeye sahip olmayan tarafı kim olduğuna işaret etme sorumluluğunun Genel Sekreter’de olduğunu söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin