habergüncel haberHristofiyas Yunan borçlanmalarının bankacılık üzerinde etkilerini soruşturma
yazarın tüm yazıları:

Hristofiyas Yunan borçlanmalarının bankacılık üzerinde etkilerini soruşturma

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofiyas, Kıbrıs’ta işverenlerin yeni bir ekonomik model istemelerinden dolayı hükümetin Kıbrıs bankalarının Yunanistan’ın devlet borçlarına haddinden fazla bağlı olmasına neden olan hataları araştıracağını bildirdi.

İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu’nun yıllık genel kurulunda bir konuşma yapan Hristofyas, Kıbrıs ekonomisini ciddi biçimde etkileyen dünya mali krizi temelinde hükümet politikasını anlattı, hükümetin gelecekte aynı şeylerin yaşanmaması için “Kıbrıs bankalarının Yunanistan’ın devlet borçlarına haddinden fazla bağlı olmasına neden olan hatalardan dolayı meydana gelen sorunları çözmeyi amaçladığını” ifade etti.

Konuşması Maliye Bakanı Vassos Şiarli tarafından okunan Dimitris Hristofyas, hükümetin, sosyal taraflarla da görüşerek sosyal yönden adil bir şekilde kamu maliyesinde daha fazla mali sağlamlık istediğini, böylelikle belirlenen (mali) hedeflerde gözlenen uzaklaşmayı sınırlamayı amaçladığını belirtti.

Konuşmasında, Münhasır Ekonomik Bölgede bulunan doğal gaz kaynaklarının Kıbrıs için beklentilerinden de bahseden Cumhurbaşkanı, hükümetin güç üretimi anlamında doğal gazı içine alan enerji kaynaklarının çeşitliliğini değiştirmeyi, Kıbrıs’ın bölgesel bir enerji merkezi durumuna getirmeyi amaçladığını kaydetti.

Hristofyas, bununla birlikte hükümetin turizm ve sanayi gibi ekonominin geleneksel sektörlerini ihmal etmediğini vurguladı.

OEB Başkanı Filios Zahariadis de, girişimcilik, rekabet edilebilirlik ve dışadönüklük temelinde büyümede yeni bir ekonomik model istediklerini söyledi.

Zaharidis, ekonominin daralması, Yunanistan’ın devlet borçlarına bağlık Kıbrıs bankalarından dolayı Kıbrıs’ın uluslararası piyasalardan dışlanması gibi ekonomideki tatsız gelişmelerden bahsetti.

Başkan Filios Zahariadis şöyle konuştu:

“Girişimciliğin, ekonominin büyümesi, istihdam ve refahın yaratılması için ana sürücü olacağına inanıyoruz ki bu bizim sosyal sorunlarımızla baş edebilmemizi sağlayacaktır.”

“Dışadönüklüğe inanıyoruz. Çünkü sınırların geçmişte olduğundan daha az önemli olduğu bir dünyada, büyük bir Avrupa piyasasında, serbest mali işlemlerin yapıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Rekabet edilebilirliğe inanıyoruz. Çünkü global bir ekonomide ancak rekabet edebilir ülkeler devamlılığı geliştirebilir.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sotirulla Haralambus da, bakanlığının her vatandaş için sağlıklı ve güvenli koşullarda onurlu bir iş sağlamaya yoğunlaştığını söyledi.

Konuşmasında işsizlik konusuna değinen Haralambus, bakanlığın işsizlikle ilgili bir dizi planlama yaptığını, bu planlamayla yaklaşık dokuz bin kişinin iş bulduğunu, bunun sorumluluk sahibi iş dünyasıyla elde edildiğini belirtti.

Mali krizin, Kıbrıs’ın iş piyasası yapısının zayıflığını ortaya çıkardığını, ortaya çıkarmaya da devam ettiğini ifade eden Bakan, Kıbrıs işletmelerinin, Kıbrıslılar yerine üçüncü ülke vatandaşlarını veya AB üyesi ülkelerden kalifiye olmayan çalışanları istihdam etmesini eleştirdi.

Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fidias Filides ise konuşmasında, devletin iş dünyasının ve piyasanın aşırı sorunlarına büyük dikkat göstermesi, krize karşı Kıbrıs şirketlerine yardımcı olması gerektiğini vurguladı.

Filides, “Ekonominin kötü gidişinden oldukça endişeliyiz. Ancak umutsuz beklentilerle ilgili tahminlerinden de endişeliyiz” dedi.

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği Başkanı Metin Şadi de konuşmasında, bütün Kıbrıslıların yararına olacak acil ve adil bir çözüm bulunamaması durumunda iki tarafın da Kıbrıslılara güven ve itimadı sağlamak için şu ana kadar üzerinde anlaştıkları ne varsa onları ilan edecekleri resmi bir deklarasyon imzalaması gerekeceğini belirtti.

Şadi, “Bu da başarılamazsa, iyi niyet ve al-ver esasının bir parçası olarak Maraş-Varoşa’nın sahiplerine iadesi için açılması gerektiğini öneriyoruz. Ancak tabii ki sonuçta bir ekonomik faaliyet geliştirme projesi oluşturacak güven yaratıcı önlemlere, bu ekonomik zor zamanda ihtiyacımız vardır” şeklinde konuştu.

Hükümetin hedeflediği 2012 için % 2.5’lik bütçe açığından yılın ilk çeyreğinde Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’ya göre % 0.9 uzaklaşılması, Kıbrıs’ın ek sağlamlaştırma tedbirleri almasını gerektiriyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin