YKPYKP'nin 11. Kurultayına gönderilen mesajlar
yazarın tüm yazıları:

YKP’nin 11. Kurultayına gönderilen mesajlar

Yeniçağ podcastını dinleyin

Sol Hareketler ve Ekoloji İttifakı, Synaspismos’un Kurultaya mesajı

Sevgili yoldaşlar,

11. kurultayınızı sıcak duygularla selamlarız ve çalışmalarında başarılar dileriz.

Partinizle yıllardan beri yakın uluslararası ilişki ve işbirliğimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda, Avrupa Solu Partisi çerçevesinde birlikte çalışmaktayız.

Yeni sosyal hareketler içinde ve savaş karşıtı gösterileri çerçevesinde birçok kez birlikte yürüdük. Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin ortak eylemleriyle, iki toplumlu, tek vatandaşlığı, tek uluslararası kimliği ve tek egemenliği olan iki kesimli federasyon çerçevesinde birlikte var olmaya ve birlikte kalkınmaya dayalı bir gelecek için Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki duruşunuzu memnuniyetle karşılarız.

 

YABANCI ORDULARIN VE ÜSLERİN OLMADIĞI BİR Kıbrıs için

Doğu Akdeniz uluslararası alanda kritik bir kavşaktır ve bağımsız ve birleşik bir Kıbrıs, bölgedeki halklar ve Avrupa halkları arasında bir barış ve işbirliği köprüsü olabilir.

İran’ın nükleer programı bahanesiyle Ortadoğu’da başlatılmak istenen yeni bir savaşa hayır!

Sizinle birlikte, Nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu ve nükleer silahları olmayan bir Akdeniz oluşturulmasını destekliyoruz.

Başarılar!

 

Barış ve Demokrasi Partisi, BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın Kurultaya mesajı

Yeni Kıbrıs Partisi’nin değerli üyeleri, delegeleri, yöneticileri ve 11. Kurultaya katılan değerli misafirler,

Her şeyden önce partimize yapmış olduğunuz davetten dolayı teşekkür ederiz. Ne yazık ki, ülkemizde yaşanan yoğun ve kritik süreçten dolayı kurultayınızda bulunamıyoruz.

Bağımsız ve birleşik bir Kıbrıs yaratmak için vermiş olduğunuz mücadeleyi desteklediğimizi ve partinizle dayanışma içinde olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha partimiz adına ifade etmek isteriz. Kıbrıs’tan askerin çekilmesi, vesayetin kaldırılması ve Kıbrıslıların bir halk olarak kendi geleceklerini tayin edebilmesi için gerek mecliste gerekse de uluslararası platformlarda savunarak Kıbrıs Halkı ile dayanışmamızı sürdüreceğiz.

Kurultayınızın özgür bir Kıbrıs’ın kurulmasına katkı sunması dileğiyle başarılar dileriz ve yurtsever Kıbrıs Halkı’nı bu vesileyle selamlıyoruz.

 

AKEL’in Kurultaya mesajı

Sevgili dostlar, ortak mücadele arkadaşlarımız,

Vatanımız ve halkımız için kritik bir dönemde gerçekleştirilen kongrenizin çalışmalarında AKEL Merkez Komitesi adına size başarılar diliyoruz.

Partiniz ve AKEL arasındaki geleneksel iyi ilişkilerin daha da gelişmesinden duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyoruz. Özellikle halkımızı ilgilendiren en önemli meselede, Kıbrıs sorununda iki partinin, AKEL ve YKP’nin görüşlerinin yakınlıklar arz etmesinden duyduğumuz memnuniyeti dile getiriyoruz. Kıbrıs sorunun bu kritik aşamasında iki toplumdaki partiler arasındaki bu görüş birlikleri özel bir önem taşımaktadır.

AKEL olarak, adamızın yeniden birleşmesi için mücadeleyi her zaman sürdürdük. Kıbrıs sorununda şu anda var olan durumun sorunun kısa sürede çözülebileceğine dair iyimser olmamıza olanak vermediğini anlayacak derecede gerçekçiyiz.

Elbette ki her zamanki Kıbrıslıtürk liderin Türkiye’ye bağımlılığı konusunda kendi kendimizi kandırmıyoruz. Türkiye’nin Kıbrıs’taki rolünün olumlu olmadığı, Kıbrıs sorununun bütünsel çözümüne ve Kıbrıstürk toplumunun çıkarlarına yönelik olarak olumlu tavır içinde olmadığı düşüncesindeyiz.

Sayın Eroğlu tarafından son iki yıldır ileri sürülen tezler iyimser olmamıza olanak bırakmamaktadır. Bu tezler Hristofyas ve Talat arasındaki görüşmelerde kaydedilen yakınlaşmalara ve üzerinde anlaşmaya varılanlara saygı göstermemektedir. AKEL olarak, Kıbrıs sorunu hakkinda uluslararası bir konferansta sorunun uluslararası yanlarının ele alınabileceği görüşündeyiz, ancak Kıbrıs sorununun iç yanlarının iki toplum arasında önceden çözüme ulaştırılmaması durumunda bunun yapıcı olmayacağı düşüncesindeyiz.

BM Güvenlik Konseyi oylamalarında belirtildiği şekilde iki toplumun siyasi eşitliğinin olacağı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümü değişmez hedefimiz olmaya devam etmektedir. Çözüm özlü olarak ülkeyi, halkı, kurumları ve ekonomiyi yeniden birleştirmelidir. Kıbrıslıların tümünün temel özgürlüklerine ve insan haklarına saygılı olmalıdır. Yabancı vasilikler ve bağımlılıklar olmaksızın, Kıbrıslılar tarafından Kıbrıslılar için bir çözüm olmalıdır.

Bugün var olan kabul edilemez statükonun sürdürülmesi politikasına freni iki toplumdan ilerici güçlerin ortak mücadelesinin koyabileceği inancındayız. Bu ortak mücadele Kıbrıs halkının çıkarlarına ters olan yabancı dayatmalara ve yeşil hattın her iki tarafındaki milliyetçi ve şoven güçlerin emellerine karşı gerçekten bir engeli teşkil edebilir.

Kongrenizin başarılı ve yaratıcı olmasını dileriz.

 

Yaşasın Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin ortak mücadelesi!

Yaşasın yeniden birleşmiş Kıbrıs!

 

Birleşik Demokratlar EDI’nin Kurultaya mesajı

YKP Yürütme Kurulu Genel Sekreteri

Sevgili Murat Kanatlı,

YKP’nin sevgili üyeleri,

Sevgili dostlar,

Birleşik Demokratlar adına Partinizin 11. kurultayını gerçekleştirdiğiniz için sizi kutlar, kurultay çalışmalarınızda başarılar dilerim.

YKP’nin kurultayı Kıbrıs için önemli bir zamanda yer almaktadır.

Görüşmelerin şimdiki turunun bir yere varmayacağı gibi görünüyor; Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne katılımından 8 yıl sonra Kıbrıs AB dönem başkanlığını devralırken Kıbrıs hala bölünmüş durumda. Bu arada liderler, Kıbrıs’ta doğal gaz bulunmasını savaş yerine barışı ileri götürecek bir şekilde kullanmayı başaramamışlardır.

Buna paralel olarak, ekonomik kriz Kıbrıslıları sert bir şekilde vurmuş ve sözde “anavatanlar” ile ekonomik ilişkilerin sağlıksızlığını vurgulamıştır. Bir yandan bağımlılık ilişkilerini ve Kıbrıslı Türklerin Türkiye karşısındaki özerklik noksanlığını açığa vururken, öte yandan, Kıbrıslı Rumların Yunanistan’da yaptıkları yatırımların riskli ve fazla olduğuna ve Kıbrıs ekonomisinin zararına olduğuna işaret etmiştir.

Kıbrıslılar için geleceği anavatanlarının ellerini tutmak değil, birbirlerinin ellerini tutmaya bağlıdır. Böylesi bir gelişme, anavatanlara bağımlılığa dayalı bir ilişkiyi, barış içinde ortakların sağlıklı bir işbirliği şekline dönüştürecektir.

Dostlar, biz Kıbrıslılar için zaman daralıyor. 2004’te gerçek bir fırsatı kaçırdık, ancak zamanın liderlerine karşı hayal kırıklığı yaşamış olmamıza rağmen, barışa bir şans daha vermeyi kararlaştırdık. Fakat liderler, 2008’de görüşmelerin yeniden başlamasıyla ortaya çıkan fırsatı değerlendirmede başarısız oldular. Bunun yerine bazı liderler, iktidarlarını devam ettirmek için Kıbrıs sorununu bir araç olarak kullandılar.

İleriye doğru bakabilen ve ekonomiyi yeniden canlandırarak büyümeyi ve istihdam olanaklarını nasıl yaratabileceklerini görebilen liderlere ihtiyacımız vardır. Ve özellikle gençler için iş olanakları gereklidir. Gençlere fırsat vermeyen bir ülke geleceği olmayan bir ülkedir. Ve daha iyi bir gelecek için giderek artan bir sayıda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk genç ülkesini terk etmektedir. Kıbrıs sorununun, adanın yeniden birleştirilmesini sağlayacak bir şekilde çözümlenmesi, tüm Kıbrıslıların ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmalarına ve doğal kaynakların yaratacağı zenginlikten birlikte yararlanmalarına olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda, bu, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine yol açacak ve her iki ülkenin yararına Türkiye ve Kıbrıs barışta ortak olacaktır. Barışın savaştan daha kazançlı olduğunu ve Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesinin ve bunun sonucu olarak Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin hem Kıbrıs ve hem de Türkiye için yararlı olacağını anlayan liderlere ihtiyacımız vardır.

Bu bağlamda, Kıbrıs’ta doğal gaz bulunması belirleyici bir fırsattır.

Ve Avrupa yeni enerji kaynakları ararken Doğu Akdeniz bu kaynağı sağlayan bir bölge olacaktır.

Bu, doğanın Kıbrıs’a sağladığı yeni bir fırsattır ve bunu bir iktidar inşası için değil, barış için bir fırsat olarak görebilen liderlere ihtiyacımız vardır.

Ve bilmeliyiz ki Avrupa bizi seyrediyor. Daha geniş ailemiz olan Avrupa bize olanak sağlamaktadır. Yerel liderler bilmelidirler ki bölgesel iktidar politikaları bizi aşar. Kıbrıslıların, kişisel ya da partisel olarak iktidara tutunma için değil de, tüm ülke yararına hareket etmeye karar vermeleri durumunda bölgesel iktidar politikaları Kıbrıslıların yararına olacaktır.

Birleşik Demokratlar, ülkemizin, siyasi eşitliği olan iki kesimli iki toplumlu bir federasyon temelinde yeniden birleştirilmesi amacına bağlı kaldığını ve Avrupalı siyasi ailemiz olan Avrupalı Liberal Demokratların bu duruşu Kasım 2009’daki bir kararla onaylamaları nedeniyle gururluyuz.

Bu bağlamda ve daha büyük partilerin ülkemizin yeniden birleştirilmesinde başarısız olmaları nedeniyle – nesiller boyu Kıbrıslıların mahrum kaldıkları, ancak hakkettikleri bir geleceğe – barış, işbirliği, ekonomik kalkınma, gençliğin değerinin kabul edildiği ve gerçekten bir Avrupalı ülkeye dönüşüm içinde bir gelecek, doğru yönelmeleri için gerek Kıbrıs’ta ve gerekse Avrupa’da siyasi çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.

 

Yeşiller Partisi’nin Kurultaya mesajı

11. Kurultayınızı, Yeşiller Partisi olarak en içten dileklerimle kutlarım. Hareketin Genel Sekreteri Ioanna Panayiotou ve Milletvekili George Perdikis önemli ve acil işlerinden dolayı bugün buraya gelememişlerdir. Bunun için üzgün olduklarını söylemek isterim.

Ben Kyriacos Kyriacou. Yeşiller Partisi’nin Siyasi İşler Merkez Komitesi Koordinatörü. Parti üyelerinden Savvas Philip ve Andreas Neocleous da benimle birlikte burada.

Bugün buraya etnik ve din ayrımı gözetmeksizin siyasi partilerle işbirliği yapmak için geldik. Dostluk elimizi sizlere uzatıyoruz. Bizler, siyasi ve ideolojik olarak, dikenli tellere rağmen, birbirimize yakınız. Bizler, yabancı askerlerin, askeri üslerin, garantörlerin ve sözde anavatanların olmadığı, özgür, insan haklarına saygılı ve birleşik bir Avrupalı Kıbrıs istiyoruz.

Türk askerlerinin derhal adadan ayrılmasını ve Kıbrıs sorununun hemen çözülmesi için görüşmelerin yoğunlaştırılmasını talep ediyoruz. Bizler, tıpkı partinizin istediği gibi, Kıbrıslıların birleşik yeni bir Kıbrıs’ta yaşamasını istiyoruz ve globalleşen ekonominin problemleri ve yeni dünya düzeni ile hep birlikte başa çıkmak istiyoruz.

Ülkemiz ve bu ülkenin insanları geleceğe doğru yürümeli ve geçmişin acılarını birlikte sarmalıdır. Bunun için adaletin uygulanmasına ve uluslararası ve Avrupa hukuk düzenine ihtiyaç vardır.

Sizleri, Akama’dan Apostolos Andreas’a; Trodoslardan Beşparmaklara; ve Baf kıyılarından Girne kıyılarına kadar uzanan ekonomik gelişmeye karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Ayrıca sizleri Akkuyu kıyılarına yapılan nükleer enerji santraline karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz.

26 Nisan Çernobil trajedisinin 26. Yıl dönümüdür. Sizleri o gün Lokmacıda yapacağımız ortak protestoya davet ediyoruz. Gelin 25. Yılını dolduran bu trajediye karşı yüzlerce Kıbrıslı gibi nükleer karşıtı insan zinciri oluşturalım.

Gelin tekrardan ellerimizi ve kalbimizi birbirimize uzatalım. Gelin ülkemizi ve insanlarımızı yeniden birleştirelim.

 

DISY’nin Kurultaya mesajı

DISY Başkanı Nikos Anastasiades’in selamlarını ve kurultayınızın başarısı için en iyi dileklerini iletmek benim için büyük bir zevk ve şereftir.

Yıllardan beri Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması yönündeki kararlılığınızı ve adamızın yeniden birleştirilmesi yönündeki mücadelenizi izlemekteyiz. Bilmenizi isteriz ki biz de Parti olarak kararlılığımızı ve gücümüzü bu amaca adadık. Bu nedenledir ki BM kararlarında ifade edilen iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu federasyon parametreleri çerçevesinde, görüşmeler yoluyla bir çözüm bulunması yönünde iki liderin görüşme sürecini her zaman destekledik.

Görüşmeler bugün kritik bir aşamadadır. BM, iki taraf arasındaki görüş farklılıkları arasına köprü kurmak için kararlı bir şekilde yapıcı fikirler sunmaya çalışmaktadır. Ancak, kabul etmeliyiz ki bölücü çizginin her iki tarafında da, Kıbrıslıların çoğu, bu görüşmelerin çözüm getireceği yönündeki umutlarını yitirmişlerdir.

Bu nedenle, görüşme sürecine ek olarak her iki tarafın da uzlaşma ve federal bir çözümün tüm Kıbrıslılara yararları konusunda kamuoyunu bilgilendirme programı süreci başlatmasına kesin bir şekilde inanmaktayız.

Uzlaşma sürecinin bir çözüm öncesinde iki taraf arasında güven sağlanmasına ve aynı zamanda, çözümün uygulanmasında önemli bir rol oynayacağına ve sürecin sonra değil şimdi başlaması gerektiğine inanmaktayız.

DISY’nin İki Toplumlu İşler Bürosu Başkanı olarak, ısrarlı çabalarımız ve Nikos Anastasiades’in de desteğiyle, güvenilir görüşmeciler olduğumuz konusunda Kıbrıs Türk liderliğini ve Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızla diyaloğun gerekliliği ve önemi konusunda kendi taraftarlarımızı ikna etmiş olmamızdan dolayı mutluyum.

DISY’nin, Kıbrıslı Türk politikacılar nezdinde kazandığı inanılırlıktan dolayı, Kıbrıs sorununun bugünkü aşamasında, toplumlararası diyaloğu güçlendirme ve destekleme yönünde olumlu bir rol oynaya bilme pozisyona sahip olduğuna inanmaktayız.

Bu düşüncelerle, Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi mücadelesinde güçlerimizin birleştirilmesi için sizlere çağrıda bulunur ve kurultayınızda yeniden başarılar dilerim.

 

EPALXI’nin Kurultaya mesajı

Her şeyden önce, sevgili dostlar, EPALXI adına kurultayınıza hitap etmem için gönderdiğiniz tavetiye için içten teşekkürlerimi ifade etmek isterim.

İnanırım ki ülkemiz için hepimizin bir hayali vardır. Ülkemizi yeniden birleştirmeyi, Tüm Kıbrıslıların, gerek Kıbrıslı Rumlar ve gerekse Kıbrıslı Türkler olarak, Avrupalı ortak memleketimize karşı ortak bir sorumluluk duygusu ve demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve hepimiz için, yani tüm yurttaşlar için insan haklarına saygılı olmayı öngören akıllıca düzenlenmiş federal bir yapıya ortak bir bağlılık geliştirmeyi hayal ederiz. Başarılı olamamamız halinde şimdiki statüko devam edecek. Güvenlik Konseyi böylesi bir statükoyu kabul edilemez olarak tanımladı. Şimdi ileriye, yani geleceğe ve geçmişin ötesine bakma zamanıdır.

Biz Kıbrıslıların, ülkemize sahip çıkma ve statükoyu tersyüz etme hakkımız ve sorumluluğumuz vardır.

Biz iki kesimli, iki toplumlu bir federasyonu kabul ettik, ancak bildiğim kadarıyla ülkemizin ne kalıcı bir şekilde parçalanmasını, ne de Türkiye ile bir federasyonu, ya da Türkiye’nin bu federasyonu tamamen kontrol etmesini kabul ettik.

Siyasi sorunları ele almada veya bu sorunların çözümünde “hakkaniyet” anahtar bir sözcüktür.

Ulusal kökenimizin ötesinde, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için sadece bir tek yönelim olmalı – farklılık yoluyla yeniden birleşme ve taksim fikrinden tamamen vazgeçilmesi.

Pek tabi ki bir apartheid sistemi istemeyiz.

Teşekkür ederim ve kurultayınızın çalışmalarında başarılar dilerim.

 

Kıbrıs Sosyalist Parti’nin Kurultaya mesajı

Değerli yoldaşlar,

Günümüz dünyasında çok şiddetli bir sınıf savaşı sürüp gitmektedir. Bu mücadele, kapitalist emperyalizmle modern komünizm arasındaki, ve bunların temsil ettikleri sınıflar yani finans oligarşisiyle proletarya arasındaki mücadele, insanlık tarihindeki son sınıf mücadelesi olacak olan mücadeledir.

Bu mücadelede kimin kazandığı ve kimin kaybettiği tüm ulusların, ülkelerin ve bireylerin geleceğini belirlemiştir ve bugün de belirlemektedir!

Bu mücadelede emperyalizmden yana tavır takınanlar, emperyalizmin yaşamını uzatacak işler yapanlar ülkelerin, milletlerin, ezilen sınıfların, grupların, bireylerin zararına iş yapmaktadırlar. Onların hem bugün hem de gelecekte barbarca bir ortam içinde yaşamalarına katkı koymaktadırlar. Bu mücadelede komünizmden yana tavır takınanlar, komünizmin emperyalizm üzerinde hakimiyet kurup, emperyalizmi yok etmesine katkı koyanlar ülkelerin, milletlerin, ezilen sınıfların, gurupların, bireylerin yararına iş yapmaktadırlar. Onların bugünkü barbarlıktan kurtulmasına ve gelecekte insanca ve bolluk içinde bir yaşama kavuşmasına katkı koymaktadırlar.

İşte bu anlayış içinde, KSP olarak, emperyalist zincirin Kıbrıs’ta koparılması mücadelesinin başarısı için tüm demokratik güçlerin işbirliği ve dayanışmasını öngören ANTİ-EMPERYALİST BİRLEŞİK CEPHE önerimizi 11. Kurultayınız vesilesiyle bir kez daha tekrarlarken, Kurultayınızın bu yönde kararlar üretmesini temenni eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

 

DAÜ-BİR-SEN Başkanı Tevfik Yoldaş’ın Kurultaya mesajı

Varlığı ve kararlı duruşuyla Kıbrıs’taki barış, demokrasi ve emek mücadelesine yön veren;  neoliberal kapitalist sisteme, gerici, emperyalist savaşlara ve işgallere karşı yalnız Kıbrıs’ta değil uluslararası alanda da mücadele ortaya koyan, her türlü baskı ve saldırılara rağmen rejime ve işbirlikçilerine boyun eğmeyen Yeni Kıbrıs Partisi’nin 11. Olağan Kurultayını Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN) adına saygıyla ve en güçlü dayanışma duygularıyla selamlarım.

Kıbrıs’ın ve Kıbrıslıların birleşmesi; bağımsız, demokratik, askersiz bir Kıbrıs’ın, yeni bir Kıbrıs’ın yaratılması için, bugün olduğu gibi, gelecekte de Yeni Kıbrıs Partisi ile mücadele arkadaşı olmaya, yoldaş olmaya devam edeceğimizi vurgular; 11. Olağan Kurultayınızın başarılı geçmesini, partinizin bu kurultaydan daha da güçlenerek çıkmasını dilerim.

 

Dev-iş Başkanı Mehmet Seyis’ın Kurultaya mesajı

Sayın Divan, YKP’li yoldaşlar,

Genel Kurulunuz hem dünyamızda, hem de ülkemizde Hükümetler ile sermayedarların, Emek kesimlerinin kazanılmış tüm haklarına saldırılarını artırdığı bir dönemde gerçekleşiyor. Artık, Neo Liberal politikalar ülkemizde de cüretkarca uygulanıyor.

Türkiye’deki AKP Hükümeti, işbirlikçi UBP ile birlikte bir yandan örgütlü çalışanların kazanılmış haklarını hedef haline getirip, bir yandan da özel sektördeki örgütsüz işçilere kölelik koşullarını reva görüyorlar.

Kıbrıslıtürklerin toplumsal varlığını tehdit eden kolonizasyon ve entegrasyon politikaları hız kazanmış, ülkemizin varlıkları AKP’ye yakın yeşil sermayeye haraç mezat peşkeş çekilmektedir.  Bu saldırılar karşısında, mutlaka bir bütün olarak mücadele yükseltilmelidir.

Birçok sorunumuzun temelini oluşturan Kıbrıs sorununda ise, mümkün olan gerçekci çözüm şekli Birleşik Federal Kıbrıs’tır. Bu çerçevede çözüm mücadelemizi yükseltmeliyiz.

YKP’nin değerli üyeleri, kongrenizde tüm bu sorunları tartışarak Emek ve Barış mücadelesine ivme katacağınıza olan inancımızı belirtir çalışmalarınızda başarılar dileriz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin