YKPYKPfemYKP-fem Cashman ile yapılan yuvarlak masa toplantısına katıldı
yazarın tüm yazıları:

YKP-fem Cashman ile yapılan yuvarlak masa toplantısına katıldı

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP-fem 13 Nisan Cuma günü KTAMS’da İngiliz İşçi Partisi milletvekillerinden ve Avrupa Parlamentosu Gay ve Lezbiyen Hakları İntergrubu Eşbaşkanı Michael Cashman ile düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı. Erkekler arası cinsel ilişkiyi suçlaştırıp 5 yıla kadar hapis cezası öngören Fasıl 154 Ceza Yasası’nın değiştirilmesi için 3 sene önce olduğu gibi yine Kıbrıs’ı ziyaret eden Cashman, 3 sene boyunca konuyla ilgili olumlu bir gelişme olmamasının rahatsızlık verici olduğunu ve konunun aciliyetinin artarak devam ettiğini belirtti, yetkilileri bu yasa değişikliklerini konuyla ilgili çalışmaları olan sivil toplum kuruluşlarıyla istişare içinde yürütmeye davet etti.

YKP-fem üyeleri, hem yuvarlak masa toplantısına soruları ve yorumlarıyla katkı koydular, hem de Cashman’a bir belge sundular. Belgenin tercümesi aşağıdaki gibidir:

 

YKP-fem Kimdir?

YKP-fem sosyalist, ekolojist, anti-heteroseksist ve anti-militarist, YKP ile dayanışarak ancak otonom bir şekilde, yatay örgütlenen bir feminist kollektifdir. Bugüne kadar olan çalışmalarımızdan bazıları şöyledir: gençlerle toplumsal cinsiyet üzerine atölye çalışmaları yapmak, kabul edilemez şartlar altında sömürülen seks işçilerinin ticareti konusunda gösteri yapmak, anti-militarizm tartışmaları/konserleri organize etmek ve vicandi red kampanyasında aktif rol oynamak, Ceza Yasası’nın değişmesi kapsamında gösterileri, basın açıklamalarını ve televizyon programlarını içeren kampanya yürütmek, kadına karşı şiddete karşı ve lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel, travesti, interseks, kuir bireylerin hakları için videolar hazırlayıp sosyal medya aracılığyla bunları paylaşmak ve medya eleştirileri yazmak şeklinde kampanyalar yürütmek.

Facebook Sayfamız: https://www.facebook.com/ykpfem

İnternet Sitemiz: http://www.ykp.org.cy/ykporg5/ykpfem/

Kampanya Videoları: https://vimeo.com/user9018285/videos

 

Ceza Yasası’nda Gördüğümüz Temel Problemler:

  1.  Tecavüz, taciz, evlenmeye zorlama ve fuhuşa zorlama, kadının vücut bütünlüğüne karşı

İşlenmiş suçlarken Ceza Yasası’nın Ahlaka Aykırı Suçlar bölümü altında düzenlenmektedir.

  1. Yasanın ‘onur’ ve ‘ahlak’ gibi ataerkil kavramlar barındıran dilinin, işlenen suçun türü, cezanın ağırlığı ve yargıçların takdir sınırını kullanmasında belirleyici rolleri vardır. Bu terimler muğlak ve değişkendirler, yasal ağırlık taşımazlar.
  2. Tecavüzün tanımı penisin vajinaya girmesiyle sınırlıdır ve bu tanım kadınların tecavüz tecrübelerinin bütününü yansıtmamaktadır.
  3. Ceza Yasası’nda rızanın tanımı yoktur ve , rıza, tecavüze direnmenin ispatı yoluyla belirlenir. Bizce kadınların bu bağlamda cinsel ilişkiye ‘hayır’ demekten başka bir sorumluluğu yoktur.
  4. Evlilik içi tecavüz Yasa tarafından açıkça suçlaştırılmamaktadır.
  5. İki erkek arası rıza temelli cinsel ilişki suçlaştırılmaktadır.
  6. Cinsel taciz, Ceza Yasasınca yasaklanmıştır ancak ciddi bir suç olarak düşünülmemektedir. Tacizin tanımının, penisle oral nüfuz ve diğer vücut kısımlarıyla ve/veya objelerle vajinal, oral ve anal nüfuzu da içermesinden kaynaklanmaktadır. Taciz diğer birçok yargılama sistemlerinde tecavüz sayıldığı gibi, burada da ağır suç kapsamına girmelidir.
  7. Reşit olmayan erkeklerle girilen cinsel ilişki suçlaştırılmamaktadır.
  8. Kadın ticareti suç olarak tanımlanmamaktadır. Problemin varlığı yetkililerce inkar edilmektedir ve kadın ticareti, kaçakçılık ve/veya fahişelikle karıştırılmaktadır. Kadın ticareti mağduru kadınlar bir de üzerine fahişelikten para kazanmaktan suçlanabilmektedirler.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin