z Güncelson siyasal gelişmelerSon siyasi gelişmeler: BES siyasetin aynasını tutuyor
yazarın tüm yazıları:

Son siyasi gelişmeler: BES siyasetin aynasını tutuyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

Siyasetin ne hale geldiği BES’in sorunlarıyla birlikte ortaya çıkıyor. Türkiye’nin dayattığı sıkı para politikası acente tarafından istemeyerek takip ediliyor. Aslında en küçük fırsatta özellikle personel alımı yaparak tasarruf önlemlerini deliyorlar ama o kadar değil. Diğer konularda da para var yok demeden harcama kararları veriyorlar. BES de turnusol kâğıdı oldu. Tasarruf önlemlerini delen diğer bir husus da seçmene gülücük yapmak anlamında şaşaalı yatırımlar yapmaktır. Yani konu sadece personel alma konusu ve işçi ücretleri konusu değildir. Cemal başkanın batışında boyundan büyük ihaleli ihalesiz gösteriş yatırımları yapmasıdır. Piyasaya bu yüzden büyük borçlar yapılmış ve bankalardan ve tefecilerden borçlanılmıştır.

Tabii batışın en önemli bir kısmı da personele borçlanmadır. Sosyal sigorta ve ihtiyat yardımı ödemeyerek büyük borç yapılmış, elektrik ve diğer harcamalar için de ödeme yapılmayarak borçlanılmıştır. Belediyeler birliğinin toplantısında da ele alındığına göre hepsi batışa geçmiştir.

Sosyal hakların geriletilmesi için baskı oluşturan kurumların zor duruma düşmesinin de nedeni bu borçlardır ama diğer neden de özel şirketlerin de kesintileri yapsalar da kurumlara sosyal hakları ödememeleridir. Yani tek bir neden bağlı deillerdir.

Hal böyle iken ve cemal başkanın nereye gitmekte olduğu belli iken ses çıkarmayan hükümet yasaları çalıştıracağına bundan kendi lehine sonuç çıkarmak peşine düşmüştür.

Gazetelerde Cemal başkanın devrilmesi konuşulmaktadır. Ancak bunun ne getirisi olacağının hesabı yapılamamaktadır. DP’den geldi, UBP’nin başına oynadı, bakanlık ve hatta başbakanlık üryası gördüğü konuşuldu. Böyle bir adamı mağdur yapıp bela etmekte kolay karar verilemiyor tabii. Kulağı kesik UBP’liler bir emin olsalar yiyip yutacaklar.

Bir de siyasi bir krize neden olacak deyip Türkiye’den kurtarma paketi almak ve kahraman olmak veya paket ağır bedele neden oluyor deyip ekstra destek istemek kurnazlığı var.

Bu arada BES çalışanları sendikalarıyla kavga ettirilecek diyenler var. Malum ya hemen herkes kredi kartıyla borçlanmanın sınırına geldi, maaş yok ödeme de yok, taksit kapıda…

KREDİ KARTI BORÇLARI DENETİME ALINMIYOR

Yüksek faiz, bileşik faiz derken insanlar rehin oldular. Bir ülkede Annan planı zamanında olduğu gibi ekonomi şişirilir ve arkasından bile bile %15 dolayında kişi başına gelir azalmasına uğratılırsa orada olaylar olmaz da ne olur!

Eskiden kolay kolay borçlanılamazdı ama şimdi kredi kartı üzeriden taksitle deyip borçlanma çok kolaylaştırıldı. Sentle borçlanma faizleri denetim altında ama kedi arktı ile borçlanma kendi doğasına uygun önlemlerle denetlemeye başlanılmadı. Ne bekleniyor? Binlerce insanın batması ve bir çok iş yerinin de takip etmesi mi?

Bunun siyasi hesaplaşması CTP’nin bileşik faize izin vermesi üzerinden yapılıyor bile. UBP şimdilik bunun avantasını yaşıyor. Salı günkü meclis toplantısında bile CTP zamanında yok mu idi demagojisi kullanıldığına göre hala geçerli akçe. Amma daha uzun süre gitmeyecek çünkü zaman CTP’yi mazeret olmaktan çıkaracak.

Henüz CTP de ayni UBP, deyişi başkasına yaramadı ama zaman yaklaşıyor. TDP kredi alamıyor çünkü onun da hükümetçilik oyununa katılmasından hayır gelmedi idi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin