toplumsal muhalefetsendikal hareketEL-SEN: Hükümet Grevden Başka Seçenek Bırakmamaktadır
yazarın tüm yazıları:

EL-SEN: Hükümet Grevden Başka Seçenek Bırakmamaktadır

Yeniçağ podcastını dinleyin

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Tuluy Kalyoncu, kurumun bozuk mali durumuna rağmen hükümetin gelişigüzel ve partizanca harcama ve istihdamlara devam, grevden başka seçenek bırakmadığını kaydetti.

Kuruma sınavsız, gereksiz ve sınavlarda başarısız oldukları bilinen partili ve yönetici aile mensuplarının istihdam edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten kalyoncu, yarın 22 yeni istihdam yapılacağını ifade etti.

Kalyoncu yazılı açıklamasında, kurumun özerk bir yapıya kavuşturulması için hükümet adım atmayınca, sendikanın hazırladığı ve kurumun idari ile mali özerkliğini sağlayacağına inandığı yasa taslağını hükümete ilettiğini kaydederek, “Talebimiz, süratle bu taslağın görüşülmesi ve kurumun özerkleşmesidir” dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK)’in Halkımız için kanayan bir yara olmaktan kangren haline gelen bir yaraya dönüşmesine daha fazla seyirci kalamayacağız. Sendikamız, yaklaşık 3 ay önce, Kurum’dan siyasilerin ellerini çekmeleri, KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun hükümetlerin etkisi altından çıkartılmasını, idari ve mali özerkliğe kavuşturulması ve alacaklarının tahsili için KIB-TEK Yönetimi, ilgili Bakan ve Hükümetin tahsilatların yapılması yönünde tavır almasını talep etmiş ve bu amaçlarla greve çıkmıştık. Sonuçta Kurum’un mali ve idari özerkliğe kavuşturulması, Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edildi ve eylemimizi durdurduk.

KIB-TEK Yönetim Kurulu, yapılan eylemlerden gerekli uyarıyı almamıştır. Sendika başkanı dâhil grevde etkin rol oynayan personelin üzerine baskılar kurulması için aylardır bunaltıcı ve tiksindirici çalışmaları sürdürmektedir. Kurumun bozuk mali durumuna rağmen gelişigüzel ve partizanca harcama ve istihdamlara devam etmektedirler. Yönetim Kurulu Başkanı kendi kızının istihdamı için her yolu mûbah saymaktadır. Kuruma sınavsız, gereksiz ve sınavlarda başarısız oldukları bilinen bir kısım partili ve yönetici aile mensuplarının istihdamı kabul edilebilir değildir. 16 Nisan 2012 tarihinde 22 yeni istihdamın hiçbir haklı gerekçesi olamaz.

Kurum’un özerk bir yapıya kavuşturulması için hükümet adım atmayınca, Sendikamız hazırladığı ve Kurum’un idari ve mali özerkliğini sağlayacağına inandığı yasa taslağını hükümete iletti. Talebimiz, süratle bu taslağın görüşülmesi ve Kurum’un özerkleşmesidir.

KIB-TEK’ten sorumlu Bakan, Kurum’un alacaklarının tahsilatı önündeki en büyük engellerden birisidir. Kurum çalışanları, örneğin BRTK’nun 17 Milyon TL’lik borcu ödenmedi diyerek bu kurumun elektriğini kesmeye gitti. Elektriği kesme talimatı verme yetkisi Yönetim Kurulu’ndadır. Yönetim Kurulu’nu talimatları ile yöneten Bakan ve Hükümettir. Ancak tahsilata hep birlikte engel oldukları gibi, BRTK’nun elektriğinin kesilmesine de engel oldular.

Tüm bu gelişmeleri değerlendiren Sendikamız, artık kanayan bir yara olmaktan çıkıp kangrenleşmekte olan Kurum’un sorunlarına dikkat çekmek ve hükümeti grev dâhil meşru her yolla direneceği konusunda kamuoyumuz önünde uyarmaktadır. Talebimiz çok basittir. Kişisel rant peşinde koşup kurumu yok etmeye uğraşan mevcut Yönetim Kurulu görevden alınarak bağımsız ve halkımız ve Kurum’un menfaatlerini düşündüğü konusunda Sendikamız’ ın da inanç belirteceği yeni bir Yönetim Kurulu atanmalı, 16 Nisan 2012 tarihinde gerçekleşecek 22 kişilik istihdam kararı geri alınmalı ve özerkleşme konusu derhal görüşmelere başlanarak bir ay içerisinde gerekli yasal değişikliklerle sonuçlandırılmalıdır.

Yeniden çıkmak zorunda olduğumuz bu mücadelede Halkımız, sağduyu sahibi tüm siyasi, ekonomik ve sosyal örgütlerimizin bizlerle omuz omuza olacağına inanmaktayız.

 

KIB-TEK’te ölüyü mü istihdam ettiler?

Kıbrıslı Gazetesi 17 Nisan tarihli sayısında KIB-TEK’te istihdam edilecek 22 kişilik listeyi yayınladı ve bu liste içerisinde bir kişinin ölü olduğunu iddia etti.

Gazete, “Burası KKTC! Ölü İstihdam edildi!” başlığı ile manşetten verdiği haberinde Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun ölü olan Mehmetali Kaleli’yi HHK/128/12 nolu kararla dün istihdam ettiğini yazdı.

Olayın bununla da bitmediğine işaret eden gazete, “22 kişilik istihdam listesi içinde KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Konuralp’in kızının da bulunduğunu” belirtti.

Gazetenin UBP örgütlerinin baskısı sonucu oluştuğunu iddia ettiği 22 kişilik liste şöyle:

1- Hüseyin Hadımcı- Mühendis III

2- Mehmet Ali Kaleli- Mühendis III

3- Halil Arslan- Mühendis III

4- Mustafa Urcan- Mühendis III

5- Serhat Yerlikaya- Teknisyen C

6-Halil Kadıoğlu- Teknisyen C

7- Mustafa Yavuz- Teknisyen C

8- Yalçın Uçar- Teknisyen C

9-Mehmet Gökçayır- Teknisyen C

10- Süleyman Hacıoğlu- İşçi B

11- Soner Karasalih- İşçi B

12- Murat Güven- İşçi B

13- Akın Kocabaş- İşçi B

14- Hasan Uzun- İşçi B

15- Enver Kasap- İşçi B

16- Selen Konuralp- İşçi B

17- Ömer Dadaş- İşçi B

18- Adil Elyeli- İşçi B

19- Alper Akarsu- İşçi B

20- Burak Hançer- İşçi B

21- Tuncay Aygün- İşçi B

22- Adil Akçagil- Teknisyen C

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin