toplumsal muhalefetsendikal hareket1 Mayıs, Sarayönü'nde mitingle kutlanacak
yazarın tüm yazıları:

1 Mayıs, Sarayönü’nde mitingle kutlanacak

Yeniçağ podcastını dinleyin

DEV-İŞ, TÜRK-SEN, KTÖS, KTAMS VE KTOEÖS’ten oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs mitinginin, Sarayönü yapılacağını açıkladı.

“İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” için düzenlenecek miting 26’sı sendika 36 örgüt tarafından ortak düzenlenecek.

1 Mayıs’ta yapılacak miting hakkında bugün DEV-İŞ’te bir basın toplantısı düzenlendi. DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis basın toplantısında hazırlanan ortak metni okudu.

Seyis, günümüzde özelleştirme uygulamaları, “taşeron”, “esnek çalışma”, “geçici”, “sözleşmeli” gibi örgütsüz çalıştırma yöntemleriyle kazanımların yok sayıldığını kaydetti.

1 Mayıs’ın remi tatil olduğunu hatırlatan Seyis, bu tarihte yine birçok işyerinde emekçilerin çalıştırıldığına tanık olunacağını söyleyerek, işverenlere işyerlerini açmamaları ve işçilerine tatil haklarını vermeye çağırdı.

Kıbrıs Sorunu’nda çözümün adının “Birleşik Federal Kıbrıs” olduğunu savunan Seyis, görüşmecilere; “BM parametreleriyle, bundan önceki görüşmecilerin  üzerinde uzlaşmaya vardıkları konulara sadık kalma” çağrısı da yaptı.

Mitinge Güney Kıbrıs’tan PEO ve SEK sendikalarının da katılacağını bildiren Seyis, tüm emekçileri 1 Mayıs, saat 18.30’da Kuğulu Park’ta toplanıp Sarayönü’ne yürümeye çağırdı.

Mitingde Arda Gündüz ve Sol Anahtarı da sahne alacak. Mitingde DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, Türk-SEN Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis ve konuk SEK temsilcisinin konuşmaları da yer alacak.

1 Mayıs mitingini organize edecek örgütler; DEV-İŞ, TÜRK-SEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, DEVRİMCİ GENEL-İŞ, EMEK-İŞ, PETROL-İŞ, MAĞUSA TÜRK GENEL-İŞ, GÜÇ-SEN, BES, EL-SEN, TEL-SEN, KOOP-SEN, TIP-İŞ, TES, BANK-SEN, GIDA-SEN, LİMAN-SEN, SAĞLIK-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ-BİR-SEN, BASIN-SEN, MEC-SEN, ÇAĞ-SEN, CTP, TDP, YKP, BKP, KSP, DKB, PİR SULTAN ABDAL, BARAKA KÜLTÜR, BARİKAT GAZETESİ, HAVA-SEN, KTMMOB olarak açıklandı.

 

Açıklama şöyle:

“1 Mayıs, Emek-Sermaye mücadelesinde önemli bir dönüm noktasıdır. Ezen-Ezilen kavgasında 1 Mayıs’lara kadar varan mücadele, dünya tarihinin en eski mücadelesidir ve bugün hala devam ediyor.

Sermaye daha çok kar için, kendi düzenlerini sürdüren kapitalist Devletleri ile birlikte emekçiler üzerindeki baskı ve sömürüsünü çoğaltırken, Emekçiler ise insanca yaşamak ve sömürüsüz bir dünya için bu kavganın içerisinde yer aldılar.

1 Mayıs’ın oluşumuna neden olan 1886 Şikago grevleri bu mücadelede bir başlangıç veya son değil, ancak İşçi sınıfı adına ileri atılan çok ciddi kazanımların elde edilmesine neden olan bir dönüm noktasıdır. Özellikle 1800’lü yılların sonları ve 1900’lü yılların başları 1 Mayıs Mücadele süreci sayesinde emekçilerin birçok sınıfsal kazanım elde ettiği dönemdir.

Ancak özellikle son 30-35 yıldır ileri çıkan Neo Liberal politikalar, emekçilerin canları pahasına elde ettiği kazanımları yok etme anlamında ilerlemektedir. Bu dönemde, Özelleştirme uygulamaları, “taşeron”, “esnek çalışma”, “geçici”, “sözleşmeli” gibi örgütsüz çalıştırma yöntemleri ile kazanımlar yok sayılıyor.

Bizim ülkemizde de UBP Hükümeti ile Sermaye çevreleri bu çerçevede davranmakta ve çalışanların tüm kazanımlarına saldırmaktadırlar. Türkiye’deki AKP Hükümeti ile işbirliği yaparak, Dayatma Paket Programlar ile bir yandan çalışan hakları budanmakta, diğer yandan da azınlığa düşürülen Kıbrıslıtürklerin siyasi iradesi gasp edilmekte ve Toplumsal Varlığımız tehdit edilmektedir. Bu anlamda bir Mücadele günü olan 1 Mayıs bu yıl daha da önem kazanmıştır.

Tüm Dünyada, başta Emperyalist Devletlerin ve Çokuluslu Şirketlerin  emekçi haklarına saldırılarını artırdığı,  kendi çıkarları için dünya halklarına saldırılarda bulunduğu bir dönemdeyiz. Neo Liberal küreselleşmenin sosyal eşitsizlikleri ve sömürüyü arttırarak yoksullar ve işsizler ordusu yarattığı, ve tabii ki tüm dünyada emekçilerin mücadelelerini yoğunlaştırması gerektiği bir ortamda bu yıl 1 Mayıs etkinlikleri gerçekleşecektir.

1 Mayıs günü, resmi tatil olduğu halde ülkemizde de yine birçok işyerinde, emekçilerin çalıştırıldığına tanık olacağız. Bu çerçevede İşverenlere ‘İşçi Bayramı olan 1 Mayıs’ta işyerlerini açmamaları, işçilerine tatil haklarını vermeleri’ çağrısı yapıyoruz.

Diğer yandan, Kıbrıs Sorununda hala siyasi bir çözüme ulaşılamamıştır. Kıbrıs’ta Barış isteyen insanlar olarak bizler mutlaka sesimizi daha da yükselteceğiz ‘Kıbrıs’ta çözümün adı “Birleşik Federal Kıbrıs”tır. Kıbrıs sorununda çözüme bu temele bağlı davranarak ulaşılabileceğinin bilinci içerisinde, görüşmecilere BM parametrelerine ve bundan önceki görüşmecilerin üzerinde uzlaşmaya vardıkları konulara sadık kalmaları çağrısı yapıyoruz.

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle örgütlerimiz 2012 Mitingini ortak gerçekleştirmek için biraraya geldik ve 1 Mayıs Tertip Komitesi olarak görevlendirilen Sendikalar gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Bu yıl, 26’sı Sendika olmak üzere toplam 36 örgüt 1 Mayıs 2012 salı günü, saat 18.30’da Kuğulu Park’ta toplanarak Sarayönü Meydanı’na (Atatürk Meydanı) yürüyecek ve burada ortak bir Miting gerçekleştireceğiz. Mitinge Güney Kıbrıs’tan PEO ve SEK temsilcileri de destek verecektir. Sabah ise bazı örgütlerimiz Güney Lefkoşa’da PEO’nun organize edeceği etkinliğe destek verecektir.

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle vurgulamak isteriz ki tüm dünyadaki emekçilerin çıkarı Barışta ve Savaşsız Sömürüsüz bir Dünyadadır. Barış mücadelesi, İşçi Sınıfının ‘İş ve Ekmek’ mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır. İşçi Sınıfının ideallerinin gerçekleşmesi için verilen mücadele tüm dünyada sürmektedirler.

Haydi, Tüm Emekçiler ve Emeğe Saygı Duyanlar, Sosyal Adalet ve Barış için 1 Mayıs’ta saat 18.30’da Kuğulu Parkta toplanalım ve Sarayönü Meydanına Yürüyelim”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin