kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 26/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 26/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik mesajları. Gazeteye göre, 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak partiler arası temaslar yoğun bir biçimde devam ederken, olası müttefiklere de mesajlar veriliyor. Yarın DİSİ ile DİKO liderleri bir kez daha bir araya gelecek. Bu kez bu görüşmede Nikos Anastasiadis’in adaylığı da bir veri olacak. Bu görüşmeden elle tutulur bir sonuç beklenmiyor. Bu aşamada karar almada DİKO da acele etmiyor ve gerçekleştireceği temaslar çerçevesinde tüm olanakları değerlendirmek istiyor. DİKO’nun seçimlerde nasıl bir tutum ortaya koyacağına ilişkin ilk verilerin partinin yarın gerçekleştireceği yürütme kurulunda ortaya çıkması bekleniyor. DİKO yürütme kurulu Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konusunu ilk kez resmi olarak yarın ele alacak. Bu arada DİSİ merkezinde ise son bir yıl içinde yaşanan gelişmelerin partinin, diğer siyasi güçlerle birlikte hareket etmesi için uygun koşulların ortaya çıktığı değerlendirmesi yapılıyor. Buna karşı EDEK ile EVROKO ise merkez siyasi güçlerin bu seçimlere ortak bir aday ile katılmaları gerektiği görüşünde ısrar ediyorlar ve özellikle DİKO’ya mesaj veriyorlar. Hükümet kanadında ise Cumhurbaşkanı Hristofyas kendisinin kişisel kararı ve partisinin kararı için sabredilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Varacakları kararın AKEL’in parti tabanından onay alması gerektiği görüşünü taşıyorlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs sorununda bu aşama için perde hafta sonu iniyor. Liderlerin doğrudan görüşmeler çerçevesinde Perşembe günü bir araya gelmesinin ardından Aleksander Dovner kendi raporunu yazacak ve Nisan ayı içinde de Birleşmiş Milletler sürecin bundan sonrasına yönelik olarak kendi kararını verecek. Sürecin bundan sonraki gidişatına ilişkin uluslararası örgütün ortaya koyacağı yaklaşımın ötesinde, Lefkoşa Türk tarafının yaz aylarında bazı gerginlikler yaratması olasılığından endişe duyuyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununda uluslararası bir konferans çağrısı yapması olasılığı Lefkoşa’ya verilen güvencelere göze çok uzak görülüyor. Aleksander Dovner de geçen hafta içerisinde yaptığı açıklamasında, raporunun olumlu olması ve çok uluslu bir konferans önerisinde bulunması için Kıbrıs sorunun temel yanlarında taraflar arasında görüş birliği sağlanması gerektiği görüşünü ifade etmişti. Bu temel yanları da yönetim başlığı ve mülkiyet olarak sıralamıştı. Ancak Dovner’e göre, şu anda bu konularda taraflar arasında bir görüş birliği yok ve bu koşullarda Ban Ki Mun’un da çok katılımlı konferans için çağrıda bulunma olasılığı çok düşük. Gelinen noktada 1 Temmuz sonrasına ilişkin Türk tarafının bu tarihten sonra görüşmelerin bir anlamı olmayacağına yönelik yaptığı açıklamalar da dikkate alındığında, müzakerelerin “buzdolabına konması” halinde bundan ne zaman çıkarılacağı sorusu gündeme geliyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi bazı benzin istasyonlarında yapılan hileli satışlar karşı alınan önlemler. Gazeteye göre, bazı benzin istasyonlarında kullanılan özel araçlarla tüketicilere gösterilenden daha az yakıt verilmesi olayı ile ilgili olarak üç kişi gözaltına alındı ve iki kişide aranıyor. Bu olay Lukoil şirketinin yaptığı bir ihbar sonucu ortaya çıkarıldı. Yapılan ilk araştırmalara göre bu olay yaygın değil. Bu arada Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis olayla ilgili olarak bugün yetkililerle ve benzin istasyonları kontrolörleriyle bir toplantı yapılacağını açıkladı. 2012 yılında benzin istasyonlarına yönelik iki bin beş yüz kontrolün yapıldığı belirtiliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas geçen hafta düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak ifade ettiği bazı görüşlerin adaylık koyacağı yönünde yorumlanmasını kötü bir yorumlama olarak niteledi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak AKEL’de yapılmakta olan çalışmalara ve kendisinin kişisel kararına yönelik herhangi bir işaret vermekten de kaçındı. Dün gerçekleştirilen 25 Mart törenleri sonrası gazetecilerin aday olup olmayacağına ilişkin sorularına yanıtında Cumhurbaşkanı Hristofyas bu konuda henüz son sözünü söylemediğini belirtti. Aday olup olmayacağı konusunda kararını ne zaman vermesinin beklendiği sorusuna karşılık olara “sizi kaygı içinde bıraktığım için üzgünüm. Basın toplantısında ortaya koyduğum tavrı, sanki adaylık açıklaması olarak yorumladınız. Elbette yorum yapma hakkınız var. Ancak sizi yanılttıysam üzgünüm” dedi ve devamında da “ parti içi demokratik süreçler var ve partinin kadrolarının ve üyelerinin de görüşlerini almalıyız” diye ekledi. Durumu değerlendirirken neleri dikkate alacağına dair bir soruya yanıtında da şimdi analizini yapmayacağı çok şeyi, bir çok parametreyi dikkate alacağını söyledi. Bunların analizini adaylıkla ilgili tavrını netleştirdikten sonra yapacağını duyurdu ve kararını partisi ile birlikte vereceğinin altını çizdi. Bu kararın kısa süre içerisinde verileceğini de belirtti.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in gazeteye verdiği röportajın ikinci bölümü. Gazeteye göre, Nikos Anastasiadis röportajının ikinci bölümünde kendisini diğer partilerle birleştiren olgular üzerinde durdu. Anastasiadis’e göre Ulusal Konsey’de oy birliği ile alınan 18 Eylül 2009 tarihli kararı partilerin işbirliği için bir temel olabilir. Bunun yanı sıra bugünkü Cumhurbaşkanı’nın hükümetine katılan partilerin güveni ile muhalefetin ortaya koyduğu müsamahayı nasıl ortadan kaldırdığını ve nasıl sadece AKEL’in desteğiyle kaldığını düşünmesi gerektiği görüşünü de savundu. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde amacının muhalefet partilerinin ortak bir program temelinde birliklerinin sağlanması olduğunu da dile getirdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıslıların yaşlılara bakışı diğer Avrupa ülkelerine göre daha olumlu. Avrobarometre’ye göre, Kıbrıslılar 50 yaşa kadar olanları genç olarak görüyor. Oysa Malta, Portekiz ve İsveç gibi ülkelerde genç kavramı 37 yaşına kadar olanları kapsıyor. Kıbrıs’ta yaşam süresi erkeklerde ortalama 83 ve kadınlarda 86. Kıbrıs’ta 65 yaş sonrası sağlıklı yaşam süresi erkeklerde 9,9 yıl ve kadınlarda 8,5 yıl. Kıbrıslılar yaşlanmayı sorun olarak algılamıyorlar. Nüfusun %37’si yaşlanmanın hiç de sorun olmadığı görüşünde. Oysa bu oran Avrupa Birliği’nde ortalama %23. Kıbrıslıların yaşlılara yaklaşımı da olumlu. 55 yaş üstündekilere olumlu yaklaşım gösteren Kıbrıslıların oranı %80. Avrupa Birliği’nde bu oran ortalama %61. Yaşlıların olumsuz bir görünüm verdiğini düşünen Kıbrıslıların oranı %11. Bu oran Avrupa Birliği’nde ortalama %28. Bu arada Kıbrıslıların 95’i 55 yaş üstündekilerin torunlarına katkılarını sürdürdükleri düşüncesinde. %93’ü de bu kesimin aile bütçesine katkıda bulunmaya sağlamaya devam etiğini belirtiyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi bazı benzin istasyonlarında yapıldığı tespit edilen hırsızlık.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas devam eden görüşmelerle ilgili bir soruya yanıtında “Zorluklardan kaçınmalıydık. Tarihten ders çıkarmadık. Bazı kereler halk olarak intihar girişiminde bulunduğumuzu söylememe müsaade ediniz” dedi.

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs sorununa çözüm amaçlı müzakerelerdeki temsilcisi Yorgos Yakovu müzakerelerin çok yavaş ilerlediğini söyledi. Yakovu bu durumun kendilerini endişelendirdiğini de ifade ederken Kıbrıstürk tarafının süreçteki tavrının fazla iyimser olmaya izin vermediğini de belirtti. Buna karşı Kıbrısrum tarafının süreçte aktif olduğunu, her zaman işbirliği içerisinde olduğunu da vurguladı.

–       Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işbirliği olması için, siyasi alanda görüş birliklerinin olmasını AKEL şart olarak görüyor. AKEL milletvekili Aristos Damyanos ülkeyi ilgilendiren temel konularda görüş birlikleri sağlanmaksızın işbirliğinin olamayacağını söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin